Nucleaire voorraad van Iran ligt nu vijf keer boven de limiet van het nucleair akkoord

De voorraad Iran van verrijkt uranium is meer dan vijf keer de limiet van 300 kg die is vastgesteld door de JCPOA-nucleaire deal van 2015, heeft het International Atomic Energy Agency (IAEA) dinsdag aangekondigd, volgens AFP.

De Iraanse voorraad bedroeg vanaf 19 februari 1.510 kg. Sommige experts beschouwen dit aantal voldoende om een ​​kernwapen te produceren, maar Iran moet nog verschillende stappen zetten voordat het geschikt wordt gemaakt voor een kernwapen.

De Islamitische Republiek heeft volgens het IAEA-rapport geen uranium verrijkt met meer dan 4,5%. “Het feit dat we sporen (van uranium) hebben gevonden is erg belangrijk. Dat betekent dat er mogelijk nucleaire activiteiten en materiaal zijn dat niet onder internationaal toezicht staat en waarover we de oorsprong of de bedoeling niet kennen. Dat baart mij zorgen,” zei Rafael Grossi, het nieuwe hoofd van de IAEA, bij AFP.

De VN-waakhond vermaande Teheran dinsdag omdat het land weigert toegang te verlenen tot twee niet-aangegeven locaties of zijn vragen over eerdere activiteiten daar niet volledig beantwoordde. Reuters rapporteerde voor het eerst op maandag dat de IAEA van plan was om een ​​tweede rapport uit te brengen naast haar regelmatige driemaandelijkse update over de nucleaire activiteiten van Iran, Iran berispend voor minder dan volledige samenwerking in het algemeen en voor het niet verlenen van VN-inspecteurs toegang tot een of meer interessante locaties.

“Iran heeft geen toegang tot het agentschap verleend aan twee locaties … en heeft geen inhoudelijke discussies gevoerd om vragen van het agentschap met betrekking tot mogelijk niet-aangegeven nucleair materiaal en nucleaire gerelateerde activiteiten te verduidelijken,” aldus het tweede IAEA-rapport. “De directeur-generaal roept Iran op om onmiddellijk volledig samen te werken met het agentschap, onder meer door onmiddellijke toegang te bieden tot de opgegeven locaties”, aldus het vertrouwelijke rapport van Reuters.

En toch zijn zowel Israël als Iran tot nu toe stil. Noch het kantoor van de premier voor het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan dat ze onmiddellijk zouden reageren. Dus waarom zwijgt Israël? Een reden is dat het misschien beschaamd is. IDF-stafchef Aviv Kochavi op 14 januari zei dat Iran dit punt pas in januari 2021 zou bereiken. Ooops.

Voormalig IAEA-functionaris Olli Heinonen had een veel eerdere datum in een interview met de Post op 7 januari voorspeld en lijkt dichter bij de dingen te zijn geweest. Een andere reden is dat Iran zijn uraniumverrijking rond het niveau van 4,5% heeft behouden.

Zolang de Islamitische Republiek wegblijft van het gemiddelde 20% -niveau, laat staan ​​het 90% -wapeningsniveau, is er geen onmiddellijke crisis. Voorafgaand aan de nucleaire deal van 2015 had Iran voldoende laagverrijkt uranium voor meer dan 10 nucleaire wapens, en de wereld leefde ermee sinds Teheran niet veel naar hogere niveaus van verrijking ging. Dit kan dezelfde reden zijn dat Iran stil blijft.

“’t Is allemaal een kwestie van prioriteiten…”


Bronnen:

♦ naar een artikelUN watchdog: Iran has 3 undeclared nuclear sites – Uranium stockpile tripled in 3 months” van 3 maart 2020 op de site vvan Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “As Iran passes uranium enrichment threshold, Israel stays quiet – Analysis” en een artikelIran’s nuclear stockpile now five times over nuclear deal limit” van 3 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post