Katten en honden kunnen drager zijn van coronavirus maar het niet verspreiden

Het Judaïsme neemt het welzijn van de dieren zeer ernstig en Israël, als een Joodse staat, heeft zich ertoe verbonden om te zorgen voor en het beschermen van zijn dieren.

Het land telt ontelbare dierenorganisaties die de ‘Rechten van het Dier’ hoog in het vaandel voeren. Voor een klein land zoals Israël is het bijna ongelooflijk hoeveel katten en honden er leven. Uiteraard maken de Israëliërs zich thans ernstig zorgen over hun huisdieren nu het cornavirus is opgedoken in hun land.

Het ministerie van volksgezondheid heeft gisteren dinsdag meegedeeld dat nog drie Israëli’s positief hadden getest op het coronavirus, waardoor het aantal bevestigde gevallen in het land op 15 kwam.

Terwijl de coronavirus-uitbraak zich over de hele wereld blijft verspreiden, hebben veel mensen zich ingespannen om chirurgische maskers op zichzelf en hun huisdieren aan te brengen, uit angst dat hun huisdieren mogelijk het virus oplopen.

De bredere consensus onder experts, evenals door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), is echter dat huisdieren het coronavirus niet kunnen oplopen. Dit ondanks een Pommeren-hond in Hong Kong die positief testte op het coronavirus. Hoe is dit mogelijk? Heel eenvoudig: de hond had het virus niet maar droeg het wel.

Het nieuws over de diagnose van de hond brak voor het eerst uit op 28 februari, toen de afdeling Landbouw, Visserij en Conservatie van Hongkong (AFCD) een verklaring uitbracht die zei dat de hond een ‘zwak positief’ testte voor het coronavirus, na tests op orale en neusmonsters. Het vertoonde echter geen symptomen.

Hoe dan ook, in de verklaring staat dat de hond in quarantaine blijft en herhaaldelijk zal worden getest totdat hij negatief wordt getest. De hond in kwestie was van een patiënt die het coronavirus had opgelopen, en de gezondheidsafdeling van Hong Kong stuurde de hond op 26 februari naar de zorg van de AFCD.

De verklaring voegde eraan toe dat de huisdieren van andere bevestigde coronaviruspatiënten naar de AFCD moesten worden gestuurd, waar ze in quarantaine worden geplaatst. Begrijpelijkerwijs waren veel mensen gealarmeerd, omdat dit schijnbaar bevestigde dat huisdieren het virus konden oplopen, maar dit is niet het geval.

In plaats daarvan kunnen huisdieren het virus op dezelfde manier hebben als levenloze objecten, door besmet te zijn. Het coronavirus kan langdurig op externe oppervlakken overleven. Deskundigen hebben geen consensus over hoe lang deze periode precies is, maar veel schattingen plaatsen deze rond de negen dagen.

Dit heeft echter het potentieel om het virus te verspreiden, zoals met contant geld, dat constant van hand verandert. Vanwege deze ‘geïnfecteerde contanten’ hebben Chinese banken van de overheid het bevel gekregen hun contanten te desinfecteren met ultraviolet licht en hoge temperaturen voordat ze het zeven tot 14 dagen bewaren voordat ze het in omloop kunnen brengen.

De hond is waarschijnlijk op dezelfde manier ‘besmet’. Het is echter onduidelijk of de hond daadwerkelijk een mens met het virus kan infecteren. Quarantaine is echter nog steeds een voorzorgsmaatregel. ‘Hoewel het een beetje eng lijkt, is het puur een voorzorgsmaatregel, en het is zeker niets voor eigenaren van gezelschapsdieren in het algemeen om zich zorgen over te maken,’ vertelde Jane Gray, de belangrijkste dierenarts van Hong Kong SPCA, aan CNN.

Zelfs als huisdieren het coronavirus konden oplopen, zou het plaatsen van chirurgische maskers bovendien niets bereiken. Volgens de US Surgeon General en het Center for Disease Control (CDC) zijn chirurgische maskers op geen enkele manier effectief bij het voorkomen van infecties, maar zijn eerder belangrijk voor degenen die geïnfecteerd zijn om te dragen om te voorkomen dat ze het verder verspreiden. Integendeel, de meest effectieve manier om gezond te blijven, voor zowel mensen als huisdieren, is goede hygiëne.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Reich “Dogs and cats can carry, not contract, the coronavirus, experts say” van 3 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel Julia Hollingsworth “Your pet can’t catch coronavirus. Here’s why one dog tested positive” van 3 maart 2020 op de site van CNN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.