Onzichtbaar: Dagelijks leven in de enige vrouwengevangenis van Hamas in de Gazastrook

Plaatje hierboven: Gaza, 10 juli 2015. Een vrouwelijke Palestijnse gevangene die een ‘morele misdaad’ heeft begaan, leest de koran in haar cel in het ‘Hervormings- en Rehabilitatiecentrum voor Vrouwen’, de enige vrouwengevangenis in de Gazastrook [beeldbron: Al Jazeera]

Op 8 maart 2020 is het wereldwijd de jaarlijks weerkerende Internationale Dag van de Vrouw. Uiteraard is dit een goede gelegenheid om eens aan het lot van de vrouwen te denken die gebukt gaan onder de dictatuur van de soennistische terreurorganisatie Hamas die de Strook als 13 jaren tiraniseert. Hun lot wordt door de hele wereld worden doodgezwegen en dat mag u soms letterlijk nemen: Dood.

Het ‘Hervormings- en Rehabilitatiecentrum voor Vrouwen’ is de enige vrouwelijke gevangenis in Gaza en wordt gecontroleerd door Hamas. Met een populatie van 40 tot 70 vrouwen, baby’s en peuters – die de eerste 2-3 jaar bij hun moeder blijven, moeten ze daarna bij familieleden blijven of worden doorverwezen naar een NGO in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

Ze leven met z’n allen in 8 kleine cellen (in eerste twee), ongeacht de misdaad. Gevangenen moesten worden verplaatst onder de barre omstandigheden, naar verschillende locaties tijdens 2012 en 2014 oorlogen, om veilig te blijven. Eind 2016 werden ze verplaatst naar een nieuwere en grotere faciliteit in hetzelfde gebouwencomplex.

Daders worden berecht volgens de Palestijnse wet, hetzelfde systeem in het hele land, inclusief de door Fatah gecontroleerde Westelijke Jordaanoever. Straftijden zijn afhankelijk van de misdaad: een morele misdaad kan tot 7 jaar duren, iemand die een moord helpt en aanvalt, kan 15 jaar ontvangen.

Tramadol, een farmaceutische pijnstiller, is het meest voorkomende medicijn in de Gazastrook. De rechtbank heeft een enorme toename van misdaden met tramadol gezien en spreekt nu grotere straffen uit en is zeer streng met deze inbreuk. Voor Amal Nofal is de correlatie tussen drugs en morele misdaad eenvoudig: ‘Tramadol nemen is gelijk aan morele misdaden’.

De meeste vrouwelijke gevallen vallen onder de categorie ‘morele’ misdaad. In de conservatieve Gazastrook vormt ‘morele’ misdaad elke aanraking tussen een man en een vrouw achter een gesloten deur buiten het huwelijk. Zowel mannen als vrouwen worden gearresteerd voor dezelfde morele misdaad, soms worden ze gedwongen te trouwen in ruil voor een vermindering van de straf. Morele misdaden zijn ingewikkeld en beschamen de verschillende betrokken families.

Volgens Amal Nofal, aka ‘Em Shohaib’, hoofd van de gevangenis, worden de gevangenen onderverdeeld in 4 categorieën: dieven, drugsgebruik, veiligheid veroordeelden van misdaden die vaak verband houden met de samenwerking met de Israëlische bezetting en ‘morele’ misdrijven, waaronder prostitutie, of seksuele relaties uit het huwelijk.

Maar morele misdaden gaan verder dan overspel. Een vrouw kan alleen met haar man, broer of vader wandelen. Jonge paren ervaren in dit opzicht ernstige problemen, velen gevolgd en door de ‘mukhabarat‘ (geheime politie). Tijdens ondervragingen worden ze vaak geslagen, seksueel lastiggevallen en psychologisch gemarteld en worden ze gedwongen (onder schot) valse verklaringen te ondertekenen.

De politie houdt hen geïsoleerd, zonder toestemming om hun families ongeveer 15 dagen nadien te contacteren. Sommige vrouwen zijn ten onrechte veroordeeld, maar hebben onvoldoende middelen voor een advocaat, waardoor ze in de gevangenis zitten. Vanwege het conservatieve karakter van de Gazaanse samenleving wordt zelden van vrouwenmisdaden gehoord en liegen families over hun verblijfplaats uit angst voor schaamte door het publiek.

Amal Nofal is positief over re-integratie. Minder dan 20% van de ‘criminele’ vrouwen hervallen. Door activiteiten zoals naaien, geschiedenis, wiskunde, religie, gymnastiek bereiden ze hen daarop voor. Maar velen worden geconfronteerd met vreselijke scenario’s wanneer ze naar huis terugkeren, waarbij familie en vrienden hen de rug toekeren, ongeacht of ze onschuldig zijn of niet.

Plaatje hierboven: Vrouwelijke bewaaksters (vgl. met Aufseherinnen in de nazitijd) krijgen vrijspel in de enige vrouwengevangenis van Hamas in de Gazastrook [beeldbron: Maysun]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maysun Abu-Khedeir “Invisible. Life Inside the Hamas Women Prison” op de site van Maysun Visual Journalist

♦ naar een artikel van Celia Peterson “Life inside Gaza’s only women’s prison: The Reform and Rehabilitation Centre for Women” van 31 juli 2015 op de site van Al Jazeera

Een gedachte over “Onzichtbaar: Dagelijks leven in de enige vrouwengevangenis van Hamas in de Gazastrook

  1. Hoe vaak is de ‘EU buitenland afgezant, UN vertegenwoordiger en/of een afgevaardigde van de honderden ‘humanitaire’ NGO’s al op bezoek geweest?

    Antwoord…..0!

    Like

Reacties zijn gesloten.