Palestijnen beschouwen verkiezingsresultaten als overwinning voor annexatie van Judea & Samaria

Plaatje hierboven: Ramallah, 11 mei 2019. Saeb Erekat, toponderhandelaar voor vrede van de PLO, stelt het ‘Rode Boekje’ van Mahmoud Abbas voor. Het boekje van PA-president Mahmoud Abbas getiteld  لأجل فلسطين نتعلم (Onze Ideale President) bundelt honderden van zijn ‘wijsheden’ en citaten (en vooral veel leugens) en wordt verplichte lectuur in alle Palestijnse scholen [beeldbron: Pal Today]

Een Palestijnse topambtenaar zei maandag dat de eerste Israëlische verkiezingsuitslag van de verkiezingen aangeeft dat de overwinning voor de rechtse premier Benjamin Netanyahu heeft aangetoond dat ‘annexatie’ heeft gewonnen.

De belangrijkste Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat de exit-polls door Israëlische media aantoonden dat “nederzetting, annexatie en apartheid de Israëlische verkiezingen hebben gewonnen“. “De campagne van Netanyahu ging over de voortzetting van de bezetting en het conflict,” voegde Erekat toe op Twitter en zei dat het resultaat “de mensen in de regio zou dwingen te leven volgens het zwaard: voortzetting van geweld, extremisme en chaos.

Netanyahu had toegezegd de Jordaanvallei, een groot deel van de Westelijke Jordaanoever, te annexeren als hij de volgende regering won en vormde. Hij herhaalde de belofte bij een overwinningsrally begin dinsdag.

Palestijnen zien het grondgebied als een essentieel onderdeel van hun geplande toekomstige staat en hebben gezegd dat een dergelijke annexatie een einde zou maken aan het begrip vrede op basis van de tweestatenoplossing.

Exit polls onmiddellijk na het stemmen stelden voor dat Netanyahu’s Likud tussen de 36 en 37 zetels had gewonnen in het Israëlische parlement met 120 zetels, terwijl zijn centristische rivalen Blue en White tussen 32 en 33 verdienden.

Naftali Bennett, leider van de nationalistische Yamina-partij, zei deze dinsdagochtend dat de resultaten een overwinning hebben opgeleverd voor een rechtse regering die de annexatie van de Westelijke Jordaanoever zou voortzetten. Met de hulp van God vandaag, is de Israëlische soevereiniteit [over de Westelijke Jordaanoever] -regering ingesteld,” verklaarde Bennett tijdens een partijbijeenkomst.

De terreurgroep Hamas verwierp de verkiezingen als een keuze tussen ‘buitenlandse kolonisten’ en zei dat het niets zou veranderen. “De bezettingsstaat zal een boosaardige entiteit blijven en de verkiezingen zullen het geen enkele legitimiteit op het land van Palestina geven“, zei woordvoerder Hazem Qassim op Twitter.

Premier ‘Bibi’ Netanyahu:
Een enorme overwinning voor Israël!


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Palestinians decry election results as win for West Bank annexation” van 3 maart 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Palestijnen beschouwen verkiezingsresultaten als overwinning voor annexatie van Judea & Samaria

Reacties zijn gesloten.