Verkiezingen in Israël in de ban van coronavirus; niemand wil stembiljetten tellen van patiënten

Plaatje hierboven: Een kiezer op een speciaal stembureau voor degenen die in quarantaine zijn geplaatst vanwege mogelijke blootstelling aan het nieuwe coronavirus in Jeruzalem, op 2 maart 2020 [beeldbron: Nati Shohat/Flash90]

Verkiezingsfunctionarissen weigeren de 4.076 stembiljetten van Israëli’s te tellen die het dodelijke coronavirus zouden kunnen dragen, uit angst voor besmetting, volgens berichten op dinsdag. De dozen met stroken van de 16 speciale stembureaus waar burgers onder huisquarantaine mochten stemmen, blijven onaangeroerd, aldus de rapporten.

Het blijft onduidelijk wie verantwoordelijk zal zijn voor het tellen van deze stembiljetten, waarbij Channel 12 zegt dat medici van de Magen David Adom-dienst met de klus kunnen worden belast. Volgens het netwerk heeft de Centrale Verkiezingscommissie een beroep gedaan op de hulpdienst om de verantwoordelijkheid voor de stembiljetten te nemen en wacht op haar antwoord.

Maandag openden de speciaal uitgeruste stemhokjes hun tentkleppen voor de meer dan 5.600 kiezers die in quarantaine waren vanwege voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Israël te voorkomen. Meer dan 4.000 bleken hun stem uit te brengen.

Tot nu toe hebben 12 Israëli’s positief getest op COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Israël heeft vergaande stappen genomen om een ​​uitbraak te voorkomen, de toegang tot buitenlanders die zich in China, Hong Kong, Macau, Thailand, Singapore, Zuid-Korea, Japan en Italië bevonden in de 14 dagen voorafgaand aan de aankomst te verbieden en alle Israëli’s onlangs in deze gebieden worden gedurende 14 dagen in quarantaine geplaatst.

De Israëliërs mochten maandag echter uit quarantaine komen om in de speciale stembureaus te stemmen. Maar ze kregen het bevel om speciale voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het aanbrengen van gezichtsmaskers voordat ze hun voertuigen verlaten en proberen de reis naar het stemstation te maken zonder vergezeld te worden door anderen die niet in quarantaine zijn.

Ze mochten ook niet stoppen op weg naar en van de stemstations. Bovendien was het iedereen die symptomen van de ziekte vertoonde, verboden om zelfs de speciale stemstations te gebruiken. Degenen die in het ziekenhuis werden opgenomen, kregen al speciale stemprocedures voor patiënten. Israël staat geen afwezige stembiljetten toe.

De stembureaus in de steden Jeruzalem, Safed, Afula Illit, Haifa, Netanya, Tel Aviv, Holon, Beersheba, Ashkelon, Eilat, Rosh Ha’ayin, Modiin en Kfar Saba, waren elk samengesteld uit twee kleine tenten met een aangrenzend venster: in één tent zitten de paramedici van Magen David Adom, speciaal voor maandag opgeleid als stemadministrateur; in de andere, zichtbaar door het transparante plastic, zat de stembus op een tafel achter een blauw scherm.

Toen de kiezers arriveerden, werden ze begroet door stembureaus die volledig beschermende kleding droegen en hen vroegen hun gezichtsmaskers tijdelijk af te zetten en hun identiteit te controleren aan de hand van hun Israëlische identiteitskaart. Na elke antibacteriële handgel kregen de kiezers een speciaal geprepareerde verpakking met een nieuw gezichtsmasker en handschoenen om te dragen tijdens het stemmen.

Verkiezingen in Israël, 2 maart 2020
In de ban van het coronavirus COVID-19


Bronnen:

♦ naar een artikelElection officials said refusing to tally ballots by quarantined Israelis” van 3 maart 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Vivian Bercovici “COVID-19 and Election Day in Israel” van 2 maart 2020 op de site van Commentary

♦ naar een artikel12 Israelis diagnosed with coronavirus, among them an IDF soldier” van 2 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post