‘Onsterfelijke Piano’, gedumpt door de nazi’s in de woestijn nabij El Alamein, wordt geveild in Israël

Een zeldzame piano die volgende week meer dan een miljoen dollar op een veiling in Israël zou kunnen halen, heeft een geschiedenis die zo uitgebreid is als het houtsnijwerk dat het frame siert [beeldbron: Jack Quez/AFP]

De 221-jarige reis van de Piano van Siena begon in Turijn en omvatte stops in Parijs, een tweede slagveld in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika, New York en Tel Aviv.

Moshe Porat, een Israëlische pianostemmer die het instrument heeft onderzocht, vertelde AFP dat de lichtbruine staande piano, vesierd met houtsnijwerk van vleugelloze cherubijnen, dieren, flora en andere instrumenten een ‘visueel meesterwerk’ was. “Binnenkort begint het volgende hoofdstuk met een nieuwe eigenaar,” zei Porat, verwijzend naar de verkoop gepland voor dinsdag in het veilinghuis van Winner in Jeruzalem.

De klavecimbelmaker uit Turijn, Sebastian Marchisio, begon het instrument te bouwen in 1799, volgens Winner. Marchisio stierf voordat hij het voltooide, maar zijn nakomelingen voltooiden de eerste bouw in 1825 en gaven het als huwelijkscadeau aan de kleindochter van Marchisio, Rebecca, die in Siena woonde.

Het ongewoon sierlijke instrument onderging verschillende wijzigingen voordat het op de Wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs verscheen voordat het werd geschonken aan de toenmalige prins en toekomstige koning Umberto I.

Achtergelaten in de woestijn
De precieze omstandigheden waarin de piano in nazi-handen viel, zijn niet duidelijk. Maar na de slag om El Alamein in 1942, toen de Britten rondkeken om te zien wat de verslagen Duitsers hadden achtergelaten, “werd de piano ontdekt in een krat met een mijndetector,” zei Porat. “Ze waren verbaasd om een ​​piano te zien die begraven lag in het zand van de woestijn,” zei hij.

Het Britse leger zag geen nut in de piano, die met gips was bedekt enhet instrument kwam in handen van een Israëlische koopman, die het buiten de pianoworkshop van Tel Aviv van Avner Carmi plaatste, wiens “leven was veranderd” toen hij de schat ontdekte, zei Porat.

Carmi verwijderde het gips, repareerde het mechanisme van de piano en bracht het uiteindelijk naar de Verenigde Staten, waar het werd tentoongesteld in Steinway Hall in New York en werd gebruikt voor opnames in de jaren 1950 en 1960. Carmi, die samen met zijn vrouw Hannah een boek over de piano schreef, genaamd ‘The Immortal Piano‘ (1960), verkocht het in 1996 aan een zakenman.

In een interview met AFP in zijn ruime herenhuis in de chique kustplaats Caesarea, zei de huidige eigenaar, die anoniem wenste te blijven, dat afscheid nemen met de piano niet eenvoudig was. “Hoe meer ik erover en de geschiedenis ervan leerde, hoe meer ik gehecht raakte aan de piano,” zei hij. Maar “alles heeft zijn tijd”, zei hij. “Je moet ook weten hoe je mooie dingen kunt loslaten.”


Bronnen:

♦ naar een artikelImmortal Piano’ set for Israel auction; Rare piano, which survived Holocaust, goes up for auction in Jerusalem” van 2 maar 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelSeized by Nazis, found in Israel, ‘Immortal Piano’ expected to fetch $1m” van 1 maart 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “‘Onsterfelijke Piano’, gedumpt door de nazi’s in de woestijn nabij El Alamein, wordt geveild in Israël

Reacties zijn gesloten.