Israël houdt een derde stembusslag binnen het jaar te midden van zorgen over nep-coronavirusnieuws

Meer dan zes miljoen Israëlische burgers kunnen maandag hun recht uitoefenen en stemmen bij verkiezingen voor de 23e Knesset. 6.453.255 in aanmerking komende kiezers zullen de stembureaus kunnen bezoeken en het biljet met de naam van hun favoriete partij in de stemming kunnen brengen. Het stemrecht wordt verleend aan elke Israëlische burger die op de dag van verkiezingen voor de Knesset 18 jaar of ouder is.

Politie en medische autoriteiten zijn deze maandag alert op pogingen om de verkiezingen te verstoren met valse coronavirusberichten. De ene politieke partij beschuldigt de andere van het verspreiden van dergelijke fake-berichten om de kiezers van de opponent  weg te houden van de stembusgang. Rare jongens die politici…

Israëliërs gaan naar de stembus voor de derde stemming in minder dan een jaar in de hoop de impasse te doorbreken die het politieke systeem van Israël heeft verlamd. Na twee onduidelijke verkiezingen vorig jaar, voorspellen opiniepeilingen een nieuwe patstelling in een stemming die grotendeels wordt gezien als een referendum over premier Benjamin Netanyahu, die slechts twee weken na de stemming van maandag terecht zal staan ​​voor corruptie.

De peilingen zijn om 07.00 uur geopend en gaan om 22.00 uur dicht op maandagavond. Maar deze stemming vindt plaats in de schaduw van 10 Israëli’s die besmet werden met het coronavirus en zorgen dat sommigen de angst voor het virus zouden willen gebruiken om de stemmen voor hun tegenstanders te onderdrukken.

De politie zei zondag dat ze een speciale taskforce hadden opgezet om de situatie aan te pakken. “Na voorbereidingen in Israël om het coronavirus aan te pakken, zal de Israëlische politie ook tijdens de verkiezingsdag het ministerie van Volksgezondheid, de verkiezingscommissie en andere relevante instanties die de kwestie behandelen, helpen, om elke poging om de verkiezingen te ondermijnen te voorkomen,” zei de politie.

De politie zei dat er een nationaal bureau was ingesteld dat toezicht zou houden op de verkiezingen en “een antwoord zou bieden op de mogelijkheid om valse rapporten te verspreiden die paniek en wanorde veroorzaken. Grote troepen van geüniformeerde en undercover officieren zullen in en rond de stembureaus worden gestationeerd om illegale activiteiten te identificeren die zijn ontworpen om de verkiezingen te corrumperen,” zei de politie.

De directeur-generaal van het ministerie van volksgezondheid zei zondag dat de Israëli’s niet moeten aarzelen om uit te gaan en te stemmen bij de nationale verkiezingen van maandag, en niet moeten worden afgeschrikt door het dodelijke coronavirus. “De situatie is onder controle. Iedereen die besmet was met het coronavirus, we weten waar ze besmet waren en dit is belangrijk … het is veilig om te gaan stemmen. Aarzel niet … ga stemmen,” zei Moshe Bar Siman-Tov in een video-statement.  

Bar Siman-Tov zei dat 16 speciale stembureaus in het hele land zijn opgezet voor de 5.630 mensen die onder quarantaine thuis zijn na terugkeer van buitenlandse reizen en er zijn speciale instructies voor die personen. “Voor alle anderen, zeg ik, ga stemmen, alles is veilig en u hoeft zich geen zorgen te maken,” zei hij.

De reddingsdienst van Magen David Adom zei ook dat het meer dan 100 mensen zou inzetten om te helpen bij stembureaus voor de quarantaine. In een verklaring voegde het ministerie van Volksgezondheid eraan toe dat het grote publiek geen speciale voorzorgsmaatregelen hoeft te nemen bij het stemmen, hoewel het de kiezers en de stembureaus aanspoorde om een ​​goede hygiëne te handhaven.

“De [stem] hokjes in Israël zijn veilig en het is veilig om te gaan stemmen,” zei het ministerie. Ook zondag beschuldigde de belangrijkste rivaal van Netanyahu in de verkiezingen, de leider van de Blauwe & Witte partij parlementslid Benny Gantz, de Likud-partij van de premier van het verspreiden van neprapporten over het coronavirus om de opkomst te onderdrukken bij de aanhangers van zijn centristische alliantie.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael opens 3rd election in a year amid worries of fake coronavirus news” van 2 maart 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelElection Day, Round Three: 6,453,255 Israelis will go to the polls” van 2 maart 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Israël houdt een derde stembusslag binnen het jaar te midden van zorgen over nep-coronavirusnieuws

Reacties zijn gesloten.