Israël’s ambassadeur Danon: ‘Bernie Sanders is een leugenaar, een onwetende dwaas of beide’

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders is “een leugenaar, een onwetende dwaas of beide“, zei de Israëlische ambassadeur aan de Verenigde Naties Danny Danon op de AIPAC-beleidsconferentie op zondag in Washington D.C.

Wij willen Sanders niet bij AIPAC. We willen hem niet in Israël. Iedereen die onze premier een ‘racist’ noemt, is een leugenaar, een onwetende dwaas of beide,” zei Danon.

Tijdens een presidentieel primair debat van de Democratische Partij op 25 februari j.l. in South Carolina zei Sanders: “Wat ik toevallig geloof is dat je nu, helaas, tragisch, in Israel, via Bibi Netanyahu, een reactionaire racist hebt die nu dat land leidt.” Sanders zei in dezelfde opmerking dat hij zou overwegen de Amerikaanse ambassade thans in Jeruzalem, terug te verplaatsen naar Tel Aviv.

President Donald Trump verplaatste de ambassade naar de hoofdstad van Israël op 14 mei 2018 na de aankondiging van het besluit in december 2017. Sanders zei ook eerder dat hij de AIPAC-conferentie niet zou bijwonen en beschuldigde de pro-Israël organiisatie van ‘onverdraagzaamheid’.

De lobbygroep pro-Israël veroordeelde hem voor het besluit en merkte op dat hij nooit eerder de conferentie bijwoonde. Normaal gesproken wonen presidentskandidaten het pro-Israël evenement bij. Dit jaar wordt echter bevestigd dat slechts één kandidaat, voormalig NYC-burgemeester Mike Bloomberg, aanwezig zal zijn.

Sanders is de huidige koploper in de Democratische voorverkiezingen, hoewel voormalig vice-president Joe Biden zaterdag een belangrijke overwinning behaalde. Sanders heeft een geschiedenis van het afleggen van anti-Israëlische uitlatingen en is door sommigen beschuldigd van ronduit antisemitisme, ondanks dat hij joods iss.

Onder degenen die hem onderschrijven zijn controversiële figuren zoals Linda Sarsour en volgevetegewoordiger Ilhan Omar, die in 2019 werd verkozen tot ‘antisemiet van het jaar’ in een enquête van stopantisemitism.org.


Bronnen:

♦ naar een artikelDanon slams Sanders: ‘A liar, an ignorant fool, or both’” van 1 maart 2020 op de site van World Israel News (WIN)

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Danny Danon to AIPAC: Bernie Sanders is a liar, an ignorant fool or both” van 1 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelWhy did Israel’s top UN envoy call Bernie Sanders an ‘ignorant fool’?” van 1 maart 2020 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Israël’s ambassadeur Danon: ‘Bernie Sanders is een leugenaar, een onwetende dwaas of beide’

Reacties zijn gesloten.