Turkije begint met een militaire operatie tegen het Assad-regime

Een drone van de Syrische regering werd neergeschoten in de noordwestelijke provincie Idlib in Syrië, wat het begin markeerde van een grootschalige militaire operatie in reactie op de moord op 34 Turkse soldaten vorige week, zei het Turkse staatsagentschap Anadolu op zondag.

De Turkse minister van Defensie Şule Akar kondigde de operatie aan, genaamd Operation Spring Shield, die vergelding belooft tegen elke aanval op Turkse troepen of observatieposten in Idlib onder het recht van Turkije op zelfverdediging. “Ongeveer 2.200 Syrische regime-troepen, een drone, acht helikopters, 103 tanks, tientallen houwitsers en drie luchtverdedigingssystemen werden geneutraliseerd,” zei Akar over de nieuw aangekondigde operatie.

“We willen Rusland niet het hoofd bieden. Ons enige doel is het stoppen van de slachtingen, radicalisering en migratie van het Syrische regime,” voegde hij eraan toe. Akar vervolgde zijn pleidooi voor Russische hulp en zei dat “Turkije verwacht dat Rusland zijn invloed zal gebruiken om een ​​einde te maken aan de aanvallen van het Syrische regime en zijn terugtrekking aan de Sochi-dealgrenzen.”

Eerder verklaarde het leger van Syrië het luchtruim boven Noordwest-Syrië gesloten voor vliegtuigen en drones, toezeggend om vliegtuigen neer te halen die het overtreden, zeiden de staatsmedia op zondag, kort voordat rapporten van de neergestorte drone opdoken. “Elk vliegtuig dat ons luchtruim schendt, zal worden behandeld als een vijandelijk vliegtuig dat moet worden neergehaald,” zei staatsnieuwsorganisatie SANA, verwijzend naar een militaire bron.

De Syrische staatsmedia ontkenden de berichten dat een regeringsvliegtuig was neergehaald en zeiden dat het Syrische leger een Turkse drone had neergeschoten boven de stad Saraqeb in de regio Idlib in het noordwesten van Syrië. Turkse troepen hebben de afgelopen weken doelen van de Syrische regering in Idlib bereikt.

In februari werden 55 Turkse soldaten gedood bij aanvallen van de Syrische regering, waaronder luchtaanvallen, in Idlib. De luchtaanvallen maken deel uit van een grote aanval om de provincie te veroveren, een deel van het laatst overgebleven territorium in handen van rebellen gesteund door Turkije.

De Turkse president Tayyip Erdogan zei zaterdag dat hij president Vladimir Poetin voor Rusland had gevraagd om zich afzijdig te houden in zijn conflict met Syrië en dat het Turkije alleen tegen de Syrische regeringstroepen moet laten vechten, bij wijze van vergelding van de moord op zijn soldaten vorige week.

We gingen daarheen omdat we werden uitgenodigd door de bevolking van Syrië,” zei Erdogan. “We zijn niet van plan te vertrekken voordat de bevolking van Syrië zegt: ‘Oké, dit is gedaan.” De vraag is uiteraard wanneer het geduld van president Poetin op zal zijn.

Plaatje hierboven: Maandag, 15 september 2019. Turkse president Recep Tayyip Erdogan, midden, Russische president Vladimir Poetin, links, en de Iraanse president Hassan Rouhani, rechts, ontmoetten elkaar in Ankara [beeldbron: Volkan Furuncu / Anadolu Agency]

Rusland-Turkije relaties
De betrekkingen van Rusland met Turkije maken de laatste tijd moeilijke tijden door. Ze zijn ook nooit eenvoudig geweest. In een periode van 241 jaar vocht Rusland 12 oorlogen uit tegen het Ottomaanse Rijk. De tijd tussen Russisch-Turkse oorlogen was gemiddeld ongeveer 19 jaar.

Tussen 1568 en 1878 hebben de Turken (Ottomanen) en Rusland maar liefst elf oorlogen onder elkaar uitgevochten. Met tussendoor de Krimoorlog (1853-1856) en nog eens een keer tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Russisch-Turkse oorlogen (of Ottomaanse-Russische oorlogen)  zijn een van de langste reeks militaire conflicten in de Europese geschiedenis.

Met uitzondering van de oorlog van 1710–1111 en de Krimoorlog, die vaak als een afzonderlijke gebeurtenis wordt behandeld, eindigden de conflicten rampzalig voor het stagnerende Ottomaanse rijk; omgekeerd toonden ze het overwicht van Rusland als een Europese macht na de moderniseringsinspanningen van Peter de Grote in de vroege 18de eeuw.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mehmet Guzel en Andrew Wilks “Turkey, Russia talk amid spiraling tensions in Syria as migrants push west” van 29 februari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Idan Zonshine “Turkey begins military operation against Assad regime” van 1 maart 2020 en een artikel “At least 34 Turkish soldiers killed in air strikes in Syria’s Idlib” van 27 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post