Morgen maandag 2 maart 2020 trekt Israël opnieuw naar de stembus

Morgen maandag 2 maart 2020 trekt Israël opnieuw naar de stembus. Het belooft andermaal een nek-aan-nek race te worden tussen de centrumrechtse Likoed partij van premier Netanyahu en de centrumlinkse coalitie van de Blauw & Witte partij geleid door Benny Gantz.

De bedoeling is dat parlementsverkiezingen in Israël normaliter om de 4 jaar worden gehouden maar de voorbij twintig jaren is dat maar zelden het geval geweest. Sinds de verkiezingen van 17 mei 1999 zijn de Israëliërs al zeven keer naar de stembus getrokken met een 8ste keer in het verschiet op maandag a.s.

De stemming is niet verplicht. Er dingen 30 politieke partijen [!] voor de 120 zitplaatsen die te begeven zijn in de Knesset. Merkelijk minder dan een record van 47 partijen die zich registreerden voor de verkiezingen van 9 april 2019. Daarvan zullen er nu ook weer hooguit 7 of 8 de kiesdrempel van 3,25% overschrijden.

De grote slokoppen zijn Likoed en Blauw & Wit, die samen een comfortabele meerderheid zouden hebben (ca. 68 op 120 zetels volgens de laatste peilingen), maar van wie de repectievelijke leiders nog steeds niet door dezelfde deur kunnen/willen stappen.

Vergelijkbaar met de huidige politieke patstelling in België waar de overwegend linkse Franstalige partijen niet willen praten met de overwegend rechtse Vlaamse partijen waardoor de huidige ‘tijdelijke’ Belgische Federale regering, geleid door de Joodse Sophie Wilmès,  al meer dan negen maanden in het slop zit.

Het conservatieve blok rondom Netanyahu is groter dan het linkse blok van Gantz, maar de laatste lijkt geneigd de Arabische partijen mee in het bad te nemen. De Arabische Joint List zou volgens de meeste peilingen van de huidige dertien zetels, wel eens naar 14 en zelfs 15 zetels kunnen jumpen.  Afwachten maar. Er staat veel op het spel voor Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rabbi Prof. Dov Fischer “The votes are there for a religious-right-wing government” van 29 februari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelFinal surveys show ongoing deadlock, with Likud rise offset by strong Joint List” van 28 februari 2020 op de site van The Times of Israel