Het antisemitische Aalst Carnaval laat zien hoe snel we ‘Nooit Meer’ zijn vergeten

Op 27 januari bezochten de koning en koningin van België samen met de onlangs gekozen premier van het land, Sophie Wilmès – de eerste joodse vrouw die de functie bekleedde – het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau om de 75e verjaardag van zijn bevrijding te herdenken.

Minder dan een maand later hield de Belgische stad Aalst zijn jaarlijkse carnavalsoptocht, met grove antisemitische beelden onder het mom van humor. Naast deelnemers waren satiriserende kwesties zoals klimaatverandering en Brexit tal van marcheerders die antisemitische tropen vertoonden, waaronder een aantal die verkleed als mieren en grote shtreimels droegen (de traditionele hoofddeksels van veel hassidim), en anderen die oversized prothetische neuzen of SS-uniformen aantrekken.

Vorig jaar werd de parade van Aalst alom veroordeeld voor soortgelijke inhoud en premier Wilmès heeft zelf gezegd dat de antisemitische beelden van de parade ‘onze waarden en de reputatie van ons land schaden’. Maar lokale overheidsfunctionarissen negeerden oproepen om het evenement dit jaar te annuleren, erop aandringend dat de parade eenheid, humor en vrije meningsuiting vertegenwoordigt.

Helaas was de Aalst-parade niet de enige Europese carnavalsviering met aanstootgevende beelden deze week. Een vergelijkbare parade in Campo de Criptana, Spanje, omvatte artiesten verkleed als Joodse slachtoffers van de Holocaust en nazi’s, geflankeerd door een praalwagen met schoorstenen (vermoedelijk nazi-crematoria). De Spaanse presentatie, hoewel bedoeld om de slachtoffers van de Holocaust te eren, heeft hun lijden en de Holocaust zelf echter gevaarlijk gebagatelliseerd.

Als voorzitter van de Amerikaanse Commissie voor het behoud van Amerika’s erfgoed in het buitenland, werk ik aan de bescherming en het behoud van het erfgoed van Amerikanen en hun voorouders. Het antisemitisme dat te zien is tijdens de parade van Aalst is niet alleen vals erfgoed, het is een belediging voor alles wat we in de commissie doen en het vertegenwoordigt een maatschappelijke achteruitgang van de vooroorlogse jaren 1930.

UNESCO had in december vorig jaar gelijk toen het de parade van zijn lijst met immaterieel cultureel erfgoed verwijderde. De Belgische overheid moet echter meer doen om ervoor te zorgen dat toekomstige gebeurtenissen niet worden aangetast door antisemitische beelden. Hoewel de parade van Aalst ongebruikelijk is omdat het zo’n flagrant antisemitisme op een openbaar forum bevatte, verspreiden de beelden op de parade de wijdverbreide en diepgewortelde overtuiging dat Joden hun rijkdom gebruiken om wereldgebeurtenissen te beheersen.

Volgens recente peilingen van de Anti-Defamation League gelooft 35% van de West-Europeanen dat Joden te veel macht hebben in de zakenwereld, en 28% vindt dat ze teveel controle hebben over mondiale zaken. De helft van alle Belgen gelooft dat de Joden van het land loyaler zijn aan Israël dan aan België.

Terwijl de Europese leiders ‘Nooit Meer’ beloofden bij het monument van Auschwitz-Birkenau, gelooft 39% van de West-Europeanen dat ‘Joden nog steeds te veel praten over wat er met hen gebeurde in de Holocaust.’ En vorig jaar zag Duitsland een piek van 70% in antisemitisch geweld.

In het licht van deze cijfers en gebeurtenissen zoals de parade van Aalst, moeten we onze Europese bondgenoten vragen: wat doet u om dit te verhelpen? Verstop je jezelf in loze beloften, of neem je concrete stappen om zowel flagrant als ondergronds antisemitisme aan te pakken om ervoor te zorgen dat het moderne Europa een veilige en gastvrije plek is voor Joden overal?

Hier in de Verenigde Staten heeft de regering Trump beslist de stap gezet naar het opkomende tij van antisemitische haat en ervoor te zorgen dat ‘nooit vergeten’ en ‘nooit meer’ niet alleen woorden zijn, maar daden. In december heeft president Trump de bescherming van titel VI voor joodse Amerikanen uitgebreid en onze definitie van antisemitisme uitgebreid met verklaringen en acties die onterecht op Israël zijn gericht.

Tijdens mijn tijd bij de regering ben ik naar verschillende landen gereisd en heb ik met succes samengewerkt met hun regeringen om het Joodse erfgoed als bolwerk te beschermen tegen degenen die het verleden zouden uitwissen. Als ik kijk naar verontrustende displays zoals die op de parade van Aalst, zie ik niet alleen het hedendaagse antisemitisme; Ik zie een maatschappelijke bereidheid om religieus gemotiveerde haat te negeren, vergelijkbaar met die getoond in de Weimarrepubliek en elders in het vooroorlogse Europa.

De belofte van ‘nooit vergeten’ betekent dat we het geweld van de nazi’s tegen joden moeten onthouden, en ook die niet-gewelddadige tactieken die de Holocaust mogelijk maakten. We moeten niet vergeten dat haat tegen Joden snel verandert in haat tegen andere minderheidsgroepen. Haat kent geen grenzen en mensen met antisemitische overtuigingen kunnen zich gemakkelijk op andere kwetsbare mensen richten.

Als we vandaag een oogje dichtknijpen voor antisemitische tropen, weten we niet wat we morgen kunnen toestaan ​​en binnenkort is er geweld op handen. Inderdaad, antisemitische overtuigingen vergelijkbaar met die in West-Europa zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor het motiveren van enkele van de ergste massale geweldpleging tegen Joden in de afgelopen jaren.

De Pittsburgh Tree of Life Synagogue-shooter deelde Holocaust-ontkenningsmemes en berichtte over joden die controle uitoefenen over grote wereldgebeurtenissen, zoals immigratie. De Poway-shooter publiceerde een manifest waarin de blanke genocide-samenzweringstheorie werd omarmd, en een van de shooters in Jersey City was verbonden met de zwarte Hebreeuwse Israëlieten, waarvan vele sekten haatgroepen zijn genoemd vanwege hun antisemitische overtuigingen en praktijken.

Antisemitische tropen en stereotypen leiden niet altijd rechtstreeks tot moord, maar er is een onontkoombaar verband tussen hun bestendiging en geweld jegens joden. Het is vooral om deze reden dat de internationale gemeenschap, evenals leiders in heel België, zowel nationaal als lokaal, zich geen antisemitisme mogen veroorloven op een openbaar forum, hetzij in naam van vrije meningsuiting, humor of een ander excuus dat wordt gebruikt om haat te rechtvaardigen. Alleen door daadkrachtige en onmiddellijke actie te ondernemen, kunnen we de belofte “Nooit Meer” waarmaken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Paul Acker “The Aalst Carnival shows how quickly we forgot ‘Never Again’; Sadly, the Aalst parade was not the only European Carnival celebration to feature offensive imagery this week” van 27 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Het antisemitische Aalst Carnaval laat zien hoe snel we ‘Nooit Meer’ zijn vergeten

 1. De helft van alle Belgen gelooft dat Joden méér loyaal aan Israel zijn dan aan Belgie zijn…………….Belgen?

  Vlamen, Walen, Duitse, Marrokanen, Chinesen, Afrikanen, Afghanen, palestijnen, Algerijnen, Turken, Syriers, Maleisiers, Irakezen, Libyers etc.etc.etc.etc.etc.etc.

  Als ik dat lijstje van échte Belgen zie dan is dat niet zo vreemd.

  Het “nooit meer” van de Europeanen is net zoveel waard als de belofte van de schorpioen aan de kikker die hem de rivier overdraagt, om hem niet halverwege dood te steken met zijn vergif.

  Hij kan niet anders want het is zijn natuur…..net als de Jodenhater.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.