Roman Polanski in Parijs onderscheiden met César beste regisseur voor ‘J’Accuse’

Tijdens de 45ste uitreiking door de Franse Académie des César, won de 86-jarige regisseur Roman Polanski de prijs voor beste regisseur voor zijn film “J’Accuse” (in het engels ‘An Officer and a Spy’) tijdens een moeizame ceremonie voor de Franse Oscars, de Césars.

In 2003 had Polanski een Oscar gekregen voor beste film “The Pianist” (2002) met Adrien Brody in de hoofdrol. Naast beste film won ‘J’accuse’ nog vijf andere Césars waaronder ook de prijzen voor beste bewerking en beste kostuums.

Eerder had de film ook nog vier prijzen behaald op het Filmfestival van Venetië. De film kreeg een staande ovatie tijdens zijn première in Venetië.

De film ‘J’accuse’ van Roman Polanski had zich met twaalf nominaties opgeworpen tot de grootste kanshebber bij de uitreiking van de Césars, op vrijdag 28 februari in Parijs. Maar het grote aantal nominaties voor de 86-jarige Polanski is niet onomstreden, gezien zijn persoonlijke geschiedenis.

De Pools-Franse filmmaker werd recentelijk opnieuw beschuldigd van verkrachting, door voormalig model Valentine Monnier. Vorig jaar beschuldigde de Franse fotografe Polanski ervan dat hij haar in 1975 verkrachtte toen ze een achttienjarige actrice en model was. Polanski ontkent de feiten.

Daarnaast werd hij in 1977 al aangeklaagd voor de aanranding van Samantha Geimer, een dertienjarig meisje in de VS. Hij pleitte schuldig, voor ‘onwettig sexueel misbruik van een minderjarige’ maar vluchtte naar Europa nog voor een vonnis kon worden uitgesproken.

De hele Franse academie had eerder deze maand moeten aftreden te midden van grote frustratie dat Roman Polanski met zijn film ‘J’Accuse’ bovenaan de lijst met nominaties stond.

Dreyfus Affaire
De Dreyfus Affaire leidde op het einde van de 19de eeuw tot een nationale crisis over antisemitisme in Frankrijk. Hieronder volgt een beknopte samenvatting van het schandaal, dat grote nationale en internationale gevolgen kende.

Alfred Dreyfus was een 36-jarige Joodse Franse legerkapitein uit de regio Elzas in het noordoosten van Frankrijk.

De Elzas (Alsace in het Frans) is een door Duitsland en Frankrijk eeuwenlang betwist grensgebied aan de Rijn dat in de tijd van kapitein Dreyfus in handen van Duitsland was. Na de Eerste Wereldoorlog zal in 1919 de Elzas definitief (?) ingelijfd worden bij Frankrijk.

Voor de rechtbank
Kapitein Dreyfus werd in oktober 1894 beschuldigd van het doorgeven van geheime informatie over nieuwe artillerie-uitrusting aan de Duitse militaire attaché. De beschuldiging was gebaseerd op een vergelijking van handschrift op een document in de prullenbak van Duitsland in Parijs.

Dreyfus werd berecht, tegen de achtergrond van een virulente antisemitische perscampagne. Zijn familie probeerde tevergeefs hem te verdedigen en hij hield zijn onschuld staande in de rechtbank.

Ondanks het gebrek aan bewijs, werd hij op 22 december 1894 veroordeeld voor verraad en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf die hij moest uitzitten op het beruchte Duivelseiland (Île du Diable), een gevreesde strafkolonie in Frans Guyana nadat hij eerst publiekelijk ontdaan werd van zijn rang.

Het schandaal haalde de veronderstelling onderuit dat de Joden een integraal onderdeel waren geworden van het Franse leven en onthulde de diepten van anti-Joodse sentiment in het land.

Geheim onderzoek
Luitenant-kolonel Georges Picquart, hoofd van de inlichtingendiensten, heeft de zaak in het geheim opnieuw onderzocht. In 1896 ontdekte hij dat het handschrift op de belastende boodschap dat van een andere officier was, met name van Ferdinand Walsin Esterhazy.

Toen hij het bewijsmateriaal aan de generale staf van het Franse leger presenteerde, weigerden deze toe te geven dat er een fout was gemaakt. Esterhazy werd berecht en berecht op een proces in 1898 en verhuisde naar Engeland. Picquart werd uit het leger verdreven en een jaar gevangen gezet. Hij werd nadien gerehabiliteerd en werd later oorlogsminister van 1906-1909.

‘J’accuse’
Op 13 januari 1898 publiceerde de beroemde Franse romanschrijver Emile Zola zijn beroemde ‘J’accuse’ open brief aan de president van de dag. Hij noemde ambtenaren die Dreyfus onterecht hadden vastgeklonken en beschaamde de Franse regering vanwege het antisemitisme.

Dat was de officiële weerslag die de auteur van ‘Germinal‘ ongeveer 10 maanden na zijn veroordeling wegens smaad in ballingschap in Engeland moest ontvluchten. Frankrijk was verdeeld tussen liberale en linkse aanhangers van Dreyfus en tegenstanders aan de katholieke rechterkant – van wie velen geen geheim maakten van hun antisemitisme. Er waren frequente rellen.

In eer hersteld
In juni 1899 werd Dreyfus teruggebracht naar Frankrijk voor een tweede proces. Hij werd aanvankelijk schuldig bevonden en veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, voordat hij officieel gratie kreeg – hoewel niet vrijgesproken van de aanklachten.

Pas zeven jaar later, op 12 juli 1906, vernietigde het Hooggerechtshof na vele wendingen het oorspronkelijke vonnis, waarbij Dreyfus werd vrijgesproken. Hij werd hersteld in de rang van majoor. Hij diende tijdens de Eerste Wereldoorlog en stierf in 1935, 76 jaar oud, wat werd gekenmerkt door algemene onverschilligheid.

Dreyfus en Herzl
De jonge Hongaarse joodse journalist Theodor Herzl, een correspondent in Parijs voor een Oostenrijkse krant, volgde de Dreyfus-affaire op de voet en walgde van het antisemitisme dat het onthulde.

De integratie van de Jood in Europa is mislukt“, concludeerde Theodor Herzl die destijds verslag uitbracht van het Dreyfusproces. De geestelijke vader van het Zionisme zal voortaan zijn zinnen zetten op de heroprichting van de Joodse staat Israël als een veilige thuis voor de Joden in de Diaspora.

Plaatje hierboven: Alfred Dreyfus in de Villemarie Tuin, Carpentras omstreeks 1899-1900 na zijn terugkeer uit gevangenschap op het Duivelseiland waar hij 3 ½ jaar onterecht vastzat, enkel omdat hij een Jood was [beeldbron: Dreyfus Family-collectie]


Bronnen:

♦ naar een artikelPolanski wint ondanks protest prijs voor beste regisseur op Césars” van 29 februari 2020 op dde site van De Standaard

♦ naar een artikelPolanski krijgt César voor beste regie – vrouwen verlaten uit protest de zaal” van 29 februari 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikel van Fiachra Gibbons “Walkouts as Roman Polanski wins best director at French Oscars” van 29 februari 2020 en een artikelShock as Polanski Dreyfus film wins honors at Venice film festival” van 8 september 2019 en een artikelThe Dreyfus affair: The story behind Polanski’s film” van 30 augustus 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Roman Polanski in Parijs onderscheiden met César beste regisseur voor ‘J’Accuse’

 1. Als ik de verslaggeving lees in binnen- en buitenland over de prijzen voor deze uitzonderlijke film, gaat het nageoeg enkel en alleen over de zedenfeiten en wordt de inhoud en de film zelf straal genegeerd.

  Nochtans was de Dreyfuss Affaire de eerste grote antisemitische zaak die door de media werd verslaan.

  Theodor Herzl, de geestelijke vader van het Zionisme die als journalist over de hele kwestie moest berichten; concludeerde dat er voor de Joden – om aan het antisemitisme te ontkomen – er niks anders opzat dan een eigen soevereine staat op te richten.

  Kortom: zonder de Dreyfuss Affaire hadden we misschien nog altijd niet de heroprichting van Israël gezien.

  ‘Gelukkig’ hadden de antisemieten een ‘goed’ excuus om niet te hoeven berichten over de inhoud en het belang van deze film, omdat de regisseur blijkbaar nog wat op zijn kerfstok had. Wat veel antisemieten de kans gaf om over de essentie van de film te zwijgen.

  Ik hoop dat de film met dat grote historisch belang door al dat gekrakeel niet te snel verdwijnt of gemarginaliseerd wordt.

  Geliked door 1 persoon

 2. De protest tantes….doodmoe word ik van ze!

  De man heeft een fantastische film gemaakt over een belangrijk onderwerp.

  Zijn misdaad is al jaren geleden verjaard en het slachtoffer heeft hem al jaren geleden vergeven.

  Get over it!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.