Iraanse parlement tot nader order gesloten wegens uitbraak van coronavirus onder parlementsleden

Plaatje hierboven: De Iraanse vice-minister van Volksgezondheid, Iraj Harirchi, veegt het zweet van zijn voorhoofd tijdens een persconferentie op maandag 24 feb. ’20 die bedoeld was om ambtenaren te informeren over de verspreiding van coronavirus. Later werd bevestigd dat hij besmet werd met het coronavirus [beeldbron: Mehdi Bolourian/Fars News/AFP/Getty]

Iran, een land met drieëntachtig miljoen mensen, is nu een van de wereldwijde epicentra van het coronavirus geworden – met het hoogste sterftecijfer ter wereld. Gebaseerd op officiële cijfers, schommelde het sterftecijfer in Iran dagelijks, tussen acht en achttien procent, vergeleken met drie procent in China en minder overal elders.

Iran is ook uniek, omdat een onevenredig aantal bevestigde gevallen hoge overheidsfunctionarissen zijn. Het Iraanse parlement was tot nader order gesloten omdat een onbekend aantal Iraanse regeringsfunctionarissen en parlementsleden zijn besmet met het coronavirus en bronnen zeggen dat ten minste 210 mensen zijn gestorven als gevolg van de uitbraak.

Coronavirusinfecties bij de hoogste leiders van Iran werpen vragen op over de omvang van een uitbraak die een vlampunt is geworden in de wereldwijde verspreiding van het virus. Het cijfer is zes keer hoger dan het officiële dodental van 34 gegeven door het ministerie van volksgezondheid eerder op vrijdag.

De officiële tellingen van Iran – driehonderdachtentachtig bevestigde gevallen en vierendertig doden op vrijdag, zijn wellicht onderbericht. In een vroege analyse die maandag werd gepubliceerd, berekenden zes Canadese epidemiologen dat Iran waarschijnlijk meer dan achttienduizend gevallen van coronavirus had.

Masoumeh Ebtekar, de vice-president van Iran voor Vrouwen en Familiezaken, is de nieuwste spraakmakende overheidsfunctionaris die positief test op coronavirus. Ebtekar, een van de meest vooraanstaande vrouwelijke politici van Iran, werd voor het laatst gezien tijdens een kabinetsbijeenkomst woensdag met president Hassan Rouhani. Tijdens de vergadering waarschuwde Rouhani dat COVID-19 “een wapen van onze vijanden zou worden voor propagandadoeleinden.

In een zeer gepubliceerde zaak werd vice-minister van Volksgezondheid Iraj Harirchi gefilmd zwetend gefilmd en zijn gezicht afgeveegd met een zakdoek op een persconferentie die bedoeld was om ambtenaren te informeren over de verspreiding van coronavirus.

Een van de meest vooraanstaande geestelijken van het land, Hadi Khosroshahi, stierf op donderdag nadat hij de ziekte opliep. Vier parlementsleden, waaronder de voorzitter van de parlementaire commissie voor nationale veiligheid, zijn ook besmet door het virus, omdat de snelle verspreiding van de uitbraak de annulering van vrijdaggebeden in veel moskeeën in het hele land heeft gedwongen.

Een parlementslid voor Qom beschuldigde de autoriteiten eerder deze week van een cover-up en de VS hebben hun bezorgdheid geuit dat ze mogelijk geen informatie delen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran’s parliament closed until further notice over coronavirus outbreak among MPs” van 28 februari 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Robin Wright “How Iran became a new epicenter of the coronavirus outbreak” van 28 februari 2020 op de site van The New Yorker

Een gedachte over “Iraanse parlement tot nader order gesloten wegens uitbraak van coronavirus onder parlementsleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.