Australië staat aan de zijde van Israël: ‘Er is geen staat Palestina’

Op het plaatje hierboven: De Israëlische president Reuven Rivlin (links) beëindigde op woensdag de laatste dag van zijn reis naar Australië met een ontmoeting met premier Scott Morrison (rechts) in het Parliament House in Canberra [beeldbron: Mick Tsikas/AP]

Rivlin bedankte Morrison voor “Australië’s vriendschap en toewijding aan de staat Israël en de Australische Joodse gemeenschap“, benadrukkend dat de betrekkingen met Australië tot de ‘hoekstenen van de Israëlische diplomatie’ behoorden.

De president benadrukte het belang van landen die zich verzetten tegen een politisering van het Internationaal Strafhof (ICC) en bedankte de Australische regering voor haar besluit om een ​​verzoek in te dienen om een ​​amicus curiae of ‘vriend van de rechtbank’ te worden van het in Den Haag gevestigde ICC.

Als vrienden van de rechtbank zou Australië zijn mening over de zaak kunnen geven en juridisch advies aan de rechtbank kunnen voorleggen.

Echter Australië is vastberaden dat het ICC niet bevoegd is om vermeende oorlogsmisdaden in Judea en Samaria en Gaza te onderzoeken, omdat het niet “een zogenaamde staat Palestina erkent” en niet “erkent dat er zo’n staat is conform het Statuut van Rome van het ICC“, verklaarde een woordvoerder van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Morrison vertelde Rivlin dat ‘Australië blij is om met Israël in de internationale arena te staan’, en benadrukte de ‘belangrijke’ relaties tussen de staten en hun bevolking.

Australië erkent Palestina niet
Officieel standpunt:

Australië erkent een Palestijnse staat niet: “Wij streven naar een tweestatenoplossing waarin Israël en een toekomstige Palestijnse staat naast elkaar bestaan, in vrede en veiligheid, binnen internationaal erkende grenzen.” In overeenstemming met dit al lang bestaande beleid, erkende Australië in december 2018 de ambities van het Palestijnse volk voor een toekomstige staat met zijn hoofdstad in Oost-Jeruzalem.De relatie van Australië met de Palestijnse Autoriteit en betrokkenheid bij de Palestijnse gebieden ondersteunt een onderhandelde tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. De Palestijnse Autoriteit heeft een vertegenwoordigingskantoor in Canberra en Australië heeft er een in Ramallah. Voor Australië vormen beide kantoren een waardevolle interface met de Palestijnse autoriteiten. Onze hulp aan de Palestijnse gebieden is een praktische demonstratie van onze langdurige steun voor een tweestatenoplossing.


Bronnen:

♦ naar een artikel van TPS “Australia Stands with Israel: ‘There is No State of Palestine’” van 27 februari 2020 op de site van United With Israel

♦ naar een artikelRivlin reassures Australian PM accused pedophile Leifer will face justice” van 26 februari 2020 en een artikel van Raphael Ahren “Australia rejects ICC Palestine probe; Germany warns against politicization” van 25 december 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelPalestinian Territories” op de site van The Australian Goverment – Department of Foreign Affairs and Trade (DAFT)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.