Hamas slaagt er niet in om rivaal Islamitische Jihad in Gaza in te tomen

Na recent raketvuur kan Israël de ‘spelregels’ die de Palestijnse islamitische Jihad (PIJ) de Joodse staat probeert op te leggen niet tolereren, en het doel van het bereiken van een langdurig ‘begrip’ met de belangrijkste terroristische groep, Hamas, is steeds verder af.

Maandenlang heeft de Israëlische regering de doelstelling nagestreefd om de Gazastrook te stabiliseren. Het probeerde nieuwe wapenstilstanden te bereiken met Hamas via indirecte onderhandelingen – bemiddeld door de Egyptenaren en anderen – en een nieuwe oorlog te vermijden.

Maar de laatste incidenten laten zien dat het doel van het stabiliseren van Gaza met de dag steeds verder weggaat. Op zondag 23 februari probeerde de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) een grensbomaanslag uit te voeren, die met succes werd verijdeld door IDF-troepen die de terrorist doodschoten terwijl hij de bom plantte.

De verontwaardiging verspreidde zich over Gaza toen er video verscheen van een IDF-bulldozer die het lichaam van de terrorist van het toneel verwijderde. De terrorist bleek bepakt en gezakt met explosieven, vandaar de omzichtigheid.

Ongeveer 30 raketten werden die dag op Israël afgevuurd, waarvan de helft werd onderschept door Iron Dome en de rest landde in open velden. De volgende dag lanceerde de IDF een reeks luchtaanvallen tegen PIJ nadat de terreurgroep minstens 14 raketten op Israël had afgevuurd.

De grensbomaanslag en het raketvuur zijn slechts de laatste tekenen van hoe onhoudbaar de situatie in Gaza wordt. Daar zijn een paar redenen voor. De eerste onder hen is het feit dat Hamas – het regerende regime van Gaza en zijn grootste terroristische leger – PIJ, de op één na grootste gewapende factie, niet kan of wil beperken.

Hamas heeft het afgelopen jaar geprobeerd oorlog te voorkomen. Volgens iemand die bekend is met de kwestie, heeft Hamas-leider Yahya Sinwar prioriteit gegeven aan het doel van verbetering van de economische en humanitaire situatie voor Gazanen.

Sinwar heeft dit niet gedaan omdat Hamas zijn radicale langetermijnideologie heeft verlaten om Israël te vernietigen of zijn inspanningen om golven van terreuraanvallen van de Westelijke Jordaanoever op te zetten, maar omdat hij concludeerde dat een oorlog op dit moment zijn eigen regime zou bedreigen.

Hij concludeerde ook dat een voortdurende economische verslechtering onder de Gazanen grote risico’s met zich mee zou brengen voor Hamas ‘controle over de Strip. Dus Sinwar wendde zich tot tijdelijk pragmatisme. Hij blijft geïnteresseerd in de mogelijkheid om afspraken te maken met Israël en hoopt dat dergelijke stappen de economie van Gaza zullen verbeteren, wat zal leiden tot ontwikkelingen zoals de bouw van nieuwe fabrieken om banen te creëren, meer Gazaanse handelaren Israël binnen te laten en oplossingen te vinden voor de dringende nood aan energie en water in Gaza.

Er is geen twijfel dat Sinwar sterk staat in de Strip, net als leden van de Hamas militaire vleugelgroep die hem omringen. Toch ontbreekt het Hamas-leiderschap nog steeds aan de macht om PIJ te dwingen zich aan te sluiten bij de inspanningen om een ​​wapenstilstand te bereiken. PIJ wil de kansen op een staakt-het-vuren vernietigen, en Hamas kan dit niet stoppen.

De reden hiervoor is dat Hamas ‘ethos als een jihadistische islamitische beweging zou worden ondermijnd en haar ideologische inzet voor conflict met Israël in twijfel zou worden getrokken. Israël heeft geprobeerd PIJ te isoleren en Hamas uit de gevechten te houden.

Dit is de reden waarom het een uiterst nauwkeurige raketaanval uitvoerde toen het PIJ-commandant Baha Abu-al Ata op 14 november 2019 doodde, nadat hij meerdere Israëlische waarschuwingen negeerde om te stoppen met en af ​​te zien van de raket-, antitankraketten en bomaanslagen die hij leidde tegen Israëliërs. De raket doodde al-Ata en zijn vrouw, maar niet zijn kinderen, die zich in een andere kamer in een flatgebouw in Gazan bevonden.

Hamas was in staat om weg te blijven van de twee dagen van gevechten die volgden na de aanslag, precies zoals Israël had bedoeld. De hoop in Israël was dat na die operatie omstandigheden zouden ontstaan ​​die Israël en Hamas in staat zouden stellen om op langere termijn tot overeenstemming te komen. Maar nieuwe ontwikkelingen bleven komen.

De Amerikaanse uitschakeling van de Iraanse Quds Force-commandant Qassem Soleimani zorgde ervoor dat PIJ zijn aanvallen vanuit Gaza in solidariteit opgaf. Toen onthulde de regering Trump eind januari haar vredesplan in het Midden-Oosten, en Hamas vond dat het iets moest doen als reactie op de afwijzing.

Deze factoren verminderden allemaal de kans op een wapenstilstand op de lange termijn van Israël-Hamas. Vorige week richtte een PIJ-sluipschutter zich op IDF-troepen, die terugschoten. PIJ is terug naar zijn oude patronen en probeert elke dag instabiliteit te veroorzaken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Lappin “Hamas Fails to Curb Palestinian Islamic Jihad” van 27 februari 2020 op de site van The Begin–Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.