Defensieminister Bennett: 95% kans op groot militair offensief in Gaza in de nabije toekomst

Plaatje hierboven: De huidige leider van de Al Quds Brigades, Abu Hamza, de moordbrigade van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Abu Hamza, wat vader van Hamza betekent, is een voornaam en een gemeenschappelijk alias dat door verschillende terroristenleiders in het verleden en heden wordt gebruikt [beeldbron: Al Quds Brigades]

Er is een kans van 95% dat Israël in de nabije toekomst een grootschalige militaire campagne zal lanceren om terroristische dreigingen uit de door Hamas geleide Gazastrook te verwijderen, vertelde minister Naftali Bennett van dinsdag aan The Jerusalem Post.

“Ik ben tot de conclusie gekomen dat er een kans van 95% is dat het onvermijdelijk is dat we een grote campagne moeten lanceren om Gaza opnieuw te starten”, zei hij minder dan een dag nadat bijna 100 raketten in het zuiden werden afgevuurd in de laatste ronde van geweld tussen Israël en de Palestijnse islamitische Jihad (PIJ).

Bennett vervolgde:

We zijn klaar en de plannen zijn geformuleerd met premier Benjamin Netanyahu en het leger. We zullen de terroristen nog een laatste kans geven om de rust te bewaren. Maar ik geloof ze niet. Het zijn leugenaars en moordenaars en we zullen ze moeten aanpakken. Het is altijd een laatste redmiddel om oorlog te voeren. Maar deze keer zal het volgens onze timing gebeuren en met een zeer duidelijk beeld van de dag erna.

Bennett sprak met de Post in zijn kantoor op de 14e verdieping van het militaire hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv en zei als minister van defensie dat hij verantwoordelijk is voor het verstrekken van de mensen in het Zuiden “wat ze al 20 jaar niet hebben – duurzame vrede en rust.”

Een pijnlijke lente
Momenteel is dit de ernstigste escalatie van geweld tussen Israël en Gaza-terroristische groeperingen sinds het einde van operatie Protective Edge in 2014. Meer dan 1500 raketten en mortieren werden in 2019 vanuit de door Hamas geleide Gazastrook op Israël afgevuurd, het merendeel ervan werd tijdens drie ronden van conflict efgevuurd vanuit de geblokkeerde kustenclave.

Als Israëli’s in het Zuiden ’s nachts niet kunnen slapen, zullen de terroristen in Damascus ook niet slapen,” zei Bennett, verwijzend naar luchtaanvallen die de IAF zondagavond tegen PIJ-doelen uitvoerde, waarvan hij zei dat hij acht terroristen in de buurt van de Syrische hoofdstad heeft gedood. “Ik wil de mensen in het Zuiden hoop geven, om hen rust te geven,” zei hij. Hoewel Bennett geen tijdslimiet gaf voor wanneer de campagne zou beginnen, liet hij doorschemeren dat hij wilde dat Hamas “een pijnlijke lente” zou beleven.

Bennett zei dat de kans reëel is dat IDF tegelijkertijd een campagne op twee fronten zou moeten voeren, in Gaza en Syrië, en zei dat de IDF tegelijkertijd ervaring heeft met vechten in twee gebieden. “De IDF weet op twee fronten tegelijkertijd te handelen,” zei hij. “Maar strategisch gezien zou je liever het ene front voor het andere behandelen. Maar we zijn er wel op voorbereid. En dat is een reden waarom we de tijd zullen kiezen.

Een scherpschutter van de Al Quds Brigades


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Bennett to ‘Post’: 95% chance of large Gaza military offensive in future” van 25 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Avi Issacharoff “Despite attempt to change rules with Syria strikes, Israel’s Gaza policy failing” van 24 februari 2020 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Defensieminister Bennett: 95% kans op groot militair offensief in Gaza in de nabije toekomst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.