Israël veroordeelt banalisering van de Holocaust op Spaans carnaval in Campo de Criptana

De Israëlische ambassade in Spanje veroordeelde dinsdag een vertoning tijdens een recente parade in de stad Campo de Criptana voor ‘banalisering van de Holocaust’.

Voor de voorstelling portretten sommige leden van de carnavalsgroep Asociacion Cultural El Chaparral de Las Mesas marcherende nazi-soldaten, terwijl anderen zich verkleedden als Joodse concentratiekampbewoners, die dansten op hedendaagse discomuziek terwijl ze met Israëlische vlaggen zwaaiden.

De video die bij deze harde boodschap hoort (onderaan) begint met een leger van SS-generaals die joviaal paraderen terwijl een song van Rihanna wordt afgespeeld. Het leger verlaat het toneel en maakt plaats voor een praalwagen met twee crematoriumschoorstenen, een gouden Menorah en in het midden een imposante en sexy Walkure die enkele dobbermans ment en een scepter draagt ​​met de nazi-vlag, kronkelend op het geluid van muziek.

Plaatje hieronder: Het spektakel wordt gevolgd door een handvol dansende vermomde tieners compleet met Israëlische vlaggen en met een op maat gestreept holocaustpakje mét een typisch holocaustnummer [!], veel show, dans en veel glitter terwijl het feest doorgaat.

Ook storend is dat het getoonde Duitse leger wordt afgebeeld als overwinnaar zowel voor de animatie van zijn deelnemers als voor de grootte en verheerlijking van zijn symbolen bovenaan de wagens.

Met de dans van de meisjes, de tieners die ontspannen genieten van het mineraalwater of de mobiele figuur die wordt gedragen door twee landgenoten uit La Mancha die zeggen “HOLOCAUSTO AC CHAPARRAL” (plaatje bovenaan), werd het trieste lot van de Joden andermaal op de een of andere manier gebagatelliseerd.

Yoav Katz: “We veroordelen de verachtelijke en walgelijke presentatie van de Holocaust op het carnaval van Campo de Criptana waar ze lachten met de zes miljoen Joden uit die door de nazi’s zijn vermoord. Europese landen moeten antisemitisme actief bestrijden!

Volgens het officiële document “CARNAVAL REGIONALE PARADE 2020 – CAMPO DE CRIPTANA“, vond niemand van de 120 groepen die deelnamen aan deze show getiteld “HOLACAUSTO” (sic) dat het gekozen thema tot enige controverse kon leiden.

Noch de familieleden van deze deelnemers, noch de duizend mensen die naar schatting op een of andere manier aan deze handelingen hebben deelgenomen. De Culturele Vereniging El Chaparral de Las Mesas, in Cuenca, kwam de dag na de viering meteen onder vuur te liggen van alle kritiek en de afwijzing van internetgebruikers die de show uitgesteld bekeken.

Volgens de wekelijkse La Mancha- media heeft de burgemeester zijn “excuses aangeboden aan degenen die mogelijk zijn beledigd, hoewel hij zich, net als in andere soortgelijke gevallen, afvraagt hoe ver de grenzen van de vrijheid van meningsuiting moeten gaan.” De Israëlische ambassade in Spanje heeft al haar veroordeling getoond voor “het belachelijk maken van de zes miljoen Joden vermoord door de nazi’s.”

Op de Facebook-pagina van de betrokken culturele vereniging is te zien hoe op de achterkant van een van de praalwagens stond te lezen: “ter nagedachtenis aan de zes miljoen Joodse mannen, vrouwen en kinderen die zijn omgekomen in de Holocaust” en degenen die “vervolging en uitroeiing hebben ondergaan vanwege hun ras, seksuele geaardheid, religie, etniciteit of politieke ideeën” .

De timing was niet de beste: ook in deze carnavals is er weer een nazi-parade geweest, hoewel je naar de Belgische stad Aalst moet verhuizen. Daar werden Joden afgeschilderd als mieren met uitvergrote neuzen en gigantische orthodoxe hoeden. Het jaar voordien waren ze nog vergezeld van ratten en stapels geld.

Vorig jaar had Unesco dit evenement al van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed verwijderd vanwege zijn “terugkerende racistische en antisemitische voorstellingen”, maar nu vrezen velen dat het slechts het begin is van een nieuwe golf van antisemitisme.


Bronnen:

♦ naar een artikelCarnival float in Spain features Nazi uniforms and trains with crematoria” van 25 februari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Karys Rhea “Israeli Embassy Rips ‘Vile’ Spanish Parade Show for ‘Banalizing’ Holocaust” van 25 februari 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Esther Miguel Trula “Judíos con brillantina y generales nazis al son de Rihanna: el inquietante carnaval de Campo de Criptana” van 25 februari 2020 op de site van Magnet

♦ naar een artikelIsrael condena la “banalización del Holocausto” de una peña de carnaval en Campo de Criptana” van 25 februari 2020 op de site van Nius Diaro

♦ naar een artikelSpaanse carnavalsstoet onder vuur voor nazikostuums: “Verwerpelijk en walgelijk”” van 25 februari 2020 op de site van VRT NWS

2 gedachtes over “Israël veroordeelt banalisering van de Holocaust op Spaans carnaval in Campo de Criptana

 1. Een nieuwe vorm is ontdekt om Jodenhaat openlijk uit te dragen!

  CARNAVAL, de hedendaagse ‘humoristische’ legitimatie van Jodenhaat.

  Wie kan daar nu iets tegen hebben? Lang leve de leut & de lol!

  Jodenhaters weten door domheid & gekkigheid al niet meer wat te doen tegen de sterke, succesvolle, innovatieve & onafhankelijke Joden en moeten zich (iets anders hebben ze namelijk niet) verlagen tot de meest moreel inhumane ‘grappen’ uit de oude trukendoos.

  Laf als ze zijn noemen ze dit humor!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.