Braziliaanse carnavalsoptocht in kostuums met swastikas; een lokale Joodse leider vond het leuk

Een vooraanstaande Braziliaanse joodse functionaris stak goedkerurend zijn duim omhoog voor een lokaal carnavalsoptreden met swastika’s en weerspiegelde een spektakel dat in de jaren negentig de wenkbrauwen deed fronsen.

Ongeveer 100 dansers van de Vai-Vai-sambaschool droegen kostuums met swastika’s op hun rug tijdens het carnaval in Sao Paulo, het populairste festival van Brazilië en een van ’s werelds grootste meerdaagse vieringen. Volgens een maankalender wordt deze dit jaar gehouden van 21 tot 26 februari, 40 dagen voor Paaszondag.

De nazi-symbolen hadden een zwarte diagonale streep, die van veraf moeilijk te zien waren. “Het was een kritische evaluatie, een evaluatie van afkeuring en veroordeling van het nazisme. Er is geen connotatie met betrekking tot de Joodse gemeenschap of het prijzen van het nazisme,” zei Luiz Kignel, president van de Joodse federatie in Sao Paulo, die uren na de parade op zondag het hoofdkwartier van de groep bezocht.

Kignel verspreidde een gesproken bericht naar verschillende WhatsApp-groepen met een Joods thema om de positionering van de federatie te verduidelijken. Hij benadrukte dat de boodschap van de Vai Vai ging over Nostradamus-profetieën, waaronder een die vermoedelijk een verwijzing naar het nazisme is.

“Voor ons Joden is het altijd schokkend om een ​​swastika te zien, maar voor niet-Joodse ogen is het een historisch feit,” voegde Kignel eraan toe. Hetzelfde Vai-Vai-kostuum werd in 1999 door joodse groepen scherp veroordeeld. Controversiële carnavalsauto’s met joden en de holocaust zijn niet zeldzaam in Braziliaanse carnavalsoptochten, maar in de meeste gevallen zijn Joodse functionarissen er al eerder in geslaagd de antisemitische figuren of praalwagens te laten verwijderen

De optochten zijn te zien op een live tv-uitzending – die wordt bekeken door ongeveer 208 miljoen Brazilianen en bereikt wereldwijd zo’n 2 miljard kijkers. Er was nog een component met een joods thema aan het carnaval van dit jaar: Jodensterren en menora werden getoond op kostuums van de Beija-Flor-dansers, van een van de beste sambascholen in Rio, bekend om zijn controversiële thema’s en opzichtige kostuums.

Helio Koifman, de joodse leider van de christelijk-joodse broederschap in Rio, voegde zich bij nog eens 19 mensen van verschillende religies in de parade van de Mangueira-sambaschool om een ​​boodschap te verspreiden tegen religieuze intolerantie. “Wij Joden, die de meest vervolgde mensen in de geschiedenis zijn geweest, associëren ons met de boodschap van religieuze vrijheid voor iedereen van alle religies,” vertelde hij het Jewish Telegraphic Agency.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcus M. Gilban “Brazilian Carnival parade featured costumes with swastikas. A local Jewish leader was fine with it” van 25 februari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Marcus M. Gilban “Brazilian samba school dancer wears Nazi uniform in protest of new president” van 4 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelSwastikas at the São Paulo Carnival in Brazil” van 4 maart 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikel van Pedro Fonseca “Judge bans Holocaust-themed Rio Carnival float” van 28 januari 2008 op de site van Reuters

Een gedachte over “Braziliaanse carnavalsoptocht in kostuums met swastikas; een lokale Joodse leider vond het leuk

  1. De wereld obsessie met het Jodendom en adoratie voor al diegenen die het proberen te vernietigen.

    We mogen dus blij zijn dat de Joden zich verenigd hebben en een sterke staat gevormd hebben, gesteund door de meeste Joden & vele vrienden in de diaspora………….want anders was die obsessie & adoratie al lang uitgegroeid tot een nieuwe Holocaust.

    Natuurlijk allemaal voor de leut & de lol!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.