Aalst Carnaval: Waren het nu mieren, kakkerlakken of puur ongedierte daar aan de Klaugmier

Zoals hierboven vanuit de achterzijde (extra paar poten en achterlijf) duidelijk te zien is hadden de leden van de carnavalsgroep de Kalisjekloesjers zich verkleed als mieren, als ‘klaugmieren’, en duwden een kleine praalwagen voort die de Klaagmuur in Jeruzalem moest verbeelden. Een woordspeling die voor twijfel zorgde. Klaugmier, mier betekent immers muur in het Aalsters. [beeldbron: Joel Hoylaerts/Photo News]

De Nederlandse openbare omroep NOS interpreteerde dat als ‘Joodse kakkerlakken’:

Op de vraag of Joden afbeelden als ‘ongedierte’ wel een goed idee was, de nazi’s deden dat immers ook, antwoordde burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) van Aalst:

Dan kom je volgens mij toch heel dicht in de buurt van censuur en ik wens niet de moraalmeester te spelen. Trouwens: die ene groep heeft de Joden helemaal niet als ongedierte afgebeeld. Dat wordt fout geïnterpreteerd. Zij hebben een woord uitgebeeld: klaagmuur is in het Aalsters ‘klaugmier’. Als de mensen dat niet willen begrijpen, tja.

Maar de burgemeester liegt alweer. Of beriep hij zich op het welbekende excuus “Wir haben es nicht gewußt” en dat elke gelijkenis met een mier louter toeval was?

Feit is dat de leden van de carnavalsgroep de Kalisjekloesjers zich wel degelijk hadden verkleed als mieren en als orthodoxe-Joden die de Klaugmier voor zich uitduwden waarbij Joden werden voorgesteld als mieren, als insecten, puur ongedierte dus. De Kalisjekloesjers haten Joden voor de fun, maar haten de Joden in werkelijkheid niet, zeggen ze. Wie gelooft die mannen nog?

De BBC zag de mieren dan weer als ‘vermin’ aka ‘ongedierte’ en in Aalst mogen de mensen doen wat ze willen, inclusief antisemitisme en Jodenhaat uitdragen, maar dat laatste werd niet hardop uitgesproken:

Vandaag, de 2de dag van het carnaval waren de Klaugmieren er niet mij. Die moesten naar verluidt hun roes uitslapen na de braspartij van gisteren. Het zal wellicht een week duren vooraleer de eerste ‘mier’ weer aanspreekbaar zal zijn. Echter toen ze het ontwerp bedachten en maakten van hun pakken en de muur, waren ze nog bloednuchter. Wie houdt hier wie voor de gek?

Temeer dat ze gisteren een prijs kregen voor hun ontwerp.  De jury oordeelde dat “De Kalisjekloesjers’ de beste Aalsterse groep waren in de categorie ‘Beste 0% politiek correcte thema’ en beloont hen met de ’Groeite Prois KBA – ‘t beste in de stoet’.”

Dat is geen officiële prijs van de stad Aalst, maar wordt door al de deelnemde verenigingen uitgereikt wat dus expliciet een goedkeuring inhoudt van het voorstellen van Joden als insecten in de stoet.


Bronnen:

♦ naar een artikel “‘Klaugmieren’ winnen prijs: Beste 0% politiek correcte thema” en een artikelFoto’s ‘De Klaugmieren’ op Aalst Carnaval gaan de wereld rond” van 25 februari 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikelBelgian city of Aalst says anti-Semitic parade ‘just fun’” van 24 februari 2020 p de site van de BBC

♦ naar een artikelWeer Joodse karikaturen bij carnavalsoptocht in Aalst, kritiek op ‘haatfeest’” van 23 februari 2020 op de site van NOS

♦ naar een artikelPourquoi une troupe du carnaval d’Alost s’est-elle déguisée en fourmis juives?” van 24 februari 2020 op de site van RTBF

2 gedachtes over “Aalst Carnaval: Waren het nu mieren, kakkerlakken of puur ongedierte daar aan de Klaugmier

 1. Dit anti Joodse haatfestival heeft niets aan de menselijke beschaving toe te voegen.

  Het toont de ultieme domheid van organisatoren, medewerkers & deelnemers.

  Alle racistische & anti Joodse haatboodschappen & vooroordelen zijn openlijk tentoongespreid, zonder énige schaamte of schroom

  In plaats het fel te veroordelen beloont men dit met een prijs?

  Duidelijker kan niet aangetoond worden waar we hier mee te maken hebben.

  Aanklagen & veroordelen als Belgie nog een grijntje fatsoen wil claimen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.