‘De Bezetting’ -Hoe de EU Israël discrimineert ten aanzien van alle andere landen in de wereld

De Europese Commissie, de uitvoerende en bureaucratische tak van de EU, heeft een uitstekende zoekfunctie om beslissingen en rapporten te vinden en sorteren uit de honderdduizenden documenten die ze produceert. Zo’n zoekopdracht kan belastend zijn.

Ogenschijnlijk zet de Europese Commissie zich in voor een eerlijke en willekeurige behandeling van politieke actoren, zowel binnen als buiten de Unie. Naar verluidt werkt het op gelijke wijze met iedereen samen, op basis van respect voor mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en gelijkheid.

Het ziet zichzelf en de Unie die het dient als een kampioen tegen bezetting door externe machten over territorium, maar niét hun eigen en veroverd door geweld. Tegelijkertijd is het een voorvechter van gelijke behandeling van staten buiten de Unie.

Yehuda ve-Shomron
Israël wordt door de EU beschouwd als een bezettende macht, hoewel enkele van de grootste juridische geesten in het internationale recht, zoals Elihu (Hirsh) Lauterpacht (een centrum voor internationaal recht aan de Universiteit van Cambridge naar hem genoemd) en Eugene Rostow (een voormalige decaan) aan de Yale Law School en ondersecretaris bij het ministerie van Buitenlandse Zaken) zich afvragen of de Israëlische heerschappij op de Westelijke Jordaanoever – een bestuur dat het gevolg was van de Jordaanse agressie – ooit een bezetting was, aangezien soevereiniteit over de gebieden door de meeste staten nooit werd erkend.

Alleen Groot-Brittannië en Pakistan erkenden de annexatie van Jordanië van de Westelijke Jordaanoever in 1950, die tot op de dag van vandaag nog nooit door het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië is afgeschaft. ‘De Westelijke Jordaanoever’ was de naam die Jordanië gaf om de aanduiding van het Britse mandaat voor het gebied te vervangen als ‘Judea en Samaria’, een ver-Engelsing van het bijbelse ‘Yehuda ve-Shomron.

Maar laten we voor de doeleinden van deze oefening aannemen dat Israël de Westelijke Jordaanoever bezet. Turkije bezette militairen Noord-Cyprus in 1974. China bezette Tibet in de jaren vijftig. Marokko bezette delen van de Westelijke Sahara in 1977. Bovendien gaat ‘bezetting’ op alle drie de plaatsen door.

Net als Israël (opnieuw in de veronderstelling dat de Hebreeuwse bijbelse landen Judea en Samaria door Israël bezet gebied zijn), hebben alle drie van deze andere staten de betwiste landen gekoloniseerd – China en Marokko massaal dus; Israël en Turkije op een veel kleinere schaal in vergelijking met de bestaande populaties.

Er is natuurlijk een cruciaal verschil. Alleen Israël heeft een diepe historische claim op het gebied dat het ‘bezet’. De 24 boeken waaruit de Joodse Geschriften bestaan ​​(de Bijbel, de Profeten en Geschriften) verwijzen naar ‘Judea en Samaria’, de Joodse stammen die hen bewoonden en de plaatsen die ze honderden keren bewoonden in het gebied. Ze worden inderdaad zo vaak genoemd dat het overduidelijk is dat Judea en Samaria duizenden jaren de centra van het Joodse leven en de politiek waren.

Gezien hoe trots de Europese Commissie is dat het alle staten eerlijk behandelt, is het moeilijk te begrijpen waarom Israëlische militaire bezetting bijna 30 keer meer aandacht (en opprobrium) krijgt dan Turkse bezetting en kolonisatie en meer dan veertig keer meer dan Marokkaanse bezetting.

Het roept ook de vraag op waarom de Chinese kolonisatie van Tibet helemaal niet als een bezetting wordt beschouwd. Om te bevestigen dat mijn bevindingen niet willekeurig waren, zocht ik naar de termen ‘Tibet’ en ‘Palestina’. Voor de eerste kwamen 224 documenten naar boven; voor ‘Palestina’, meer dan 20.000.

Wat verklaart deze afwijking van de beweerde onpartijdigheid, billijkheid en gelijkheid van de EU? Hoe zou een EU die burgers van landen wiens rol in de Holocaust voor het grootste deel varieerde van de barbaarse (Duitsland) tot de beruchte (Polen, de Baltische staten, de voormalige bondgenoten van de Asmogendheden) zo duidelijk de Joodse Staat discrimineren?

Geopolitiek – de machtspolitiek (die zoveel EU-retoriek probeert te ontkennen) – zit zeker achter de behandeling van China met fluwelen handschoenen en de partijdigheid tegenover Turkije. Maar het verklaart nauwelijks het Marokkaanse geval, vooral gezien de zwakte van de Arabische staten minstens in de afgelopen drie decennia.

Het antwoord is dat de diep verdeelde Europese Gemeenschap één probleem heeft waarover zij zich duidelijk kan herstellen – schuldig aan Israël, de Joodse staat. Verontrustend, net zoals ‘Juden Raus’ de volkeren van Europa verzamelde in de jaren 1930 – naar Palestina, beval ze, zoals wijlen romanschrijver, Amos Oz, vaak zei – nu verzamelen ze zich rond ‘Juden Raus’ – Joden, die uit Judea en Samaria komen.

De Europese Gemeenschap beweert te streven naar vrede in het Heilige Land. Vrede zal alleen worden bereikt op basis van de erkenning dat Israël diepgewortelde historische rechten heeft op de Westelijke Jordaanoever, die het heeft veiliggesteld in een oorlog die Jordanië heeft geïnitieerd in zijn bombardement op West-Jeruzalem op de eerste dag van de Zesdaagse Oorlog.

Het belang van het erkennen van deze rechten ligt vooral bij de Palestijnen. De EU kan echter een belangrijke rol spelen bij het faciliteren van die erkenning, zonder welke er geen vrede in het Heilige Land zal zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Prof. Hillel Frisch “‘The Occupation’ – How the EU Discriminates Against Israel” van 21 augustus 2019 op de site van The Begin–Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center)

3 gedachtes over “‘De Bezetting’ -Hoe de EU Israël discrimineert ten aanzien van alle andere landen in de wereld

 1. Als het inderdaad ‘bezet gebied’ was en ‘nederzettingen’ inderdaad verstoten tegen het Internationaal recht…….wees er dan maar zeker van dat gewiekste Internationaal Recht advocaten Israel hier allang voor hadden aangeklaagd!

  Is niet gebeurd….gaat niet gebeuren omdat het dit ‘Internationaal Recht’ verhaal niets anders dan een PR stunt is die berust op politieke leugens & media manipulatie.

  Daar de wereldpolitiek draait op hypocresie & leugens, de media totaal de kluts kwijt is en feit & fictie niet meer uit elkaar kan/wil houden en Joden sowieso de meest geliefde ‘vijand’ zijn (door hun obsessieve weigering mee te werken aan hun ondergang en steeds als als een fenix uit de as te herreizen) is het geen wonder dat de Internationale gemeenschap stééds een aanpassing moet vinden voor het Internationaal Recht.

  Like

 2. Europeanen die Joden discrimineren? Nee toch!!!!!!!

  Kijkend naar de ‘normen & waarden’ van dit met Joods bloed doordrenkte continent is het dus geen wonder dat hun nazaten (een kleine ‘sperperiode na het Holocaust haatfestival) zich nu weer volop bezighouden met hun ziekelijke obsessie……..het Joden land.

  Het bewijs? De virulente Jodenhaat die opnieuw in de straten van dit continent rondspookt en waar regeringen, politie & rechtbanken opnieuw wegkijken & goedpraten……75 jaar na Auschwitz.

  Ze kunnen hun ziekelijke haat & dwang neurose eenvoudig niet genezen.

  Hun excuus: de palestijnen.
  Hun doel: vernietiging van de JOODSE staat!

  Natuurlijjk zijn de “”West bank”” & “”Oost Jeruzalem”” geen bezet gebied….maar bevrijd en eeuwenlang Joods gebied.

  Bezet was het van 1948 – 1967 door Jordanie/palestina.

  (Jordanie zelf was ook eenzijdig aan de Arabieren gegeven door de Engelsen).

  Europa & VN handlangers denken nog steeds dat door leugens maar te blijven herhalen deze opeens waarheid worden.

  Hun probleem is dat de Joden hun geschiedenis kennen en deze obstinaat blijven verdedigen….ondanks alle EU/VN uitspraken & resoluties.

  Like

 3. ik kan me geen belgische regering herinneren die de palestijnen niet zielig vonden en omgekeerd evenredig Israël beschouwden als het ultieme kwaad.
  DE huidige eu is belgie in het kwadraat waar dan ook nog eens ongekozen lieden huizen die in het bedrijfsleven geen maand zouden functioneren wegens verregaande incompetentie.
  Oud communisten en/of buiksprekers van Soros (hij heeft en groot aantal uit de eu stal op zijn loonlijst staan maar de mainstream media weet van niks), maken daar de dienst uit en voor hun is Israël een bezetter…
  Wat ze “bezetten” is eigen land punt aan de lijn, maar die eu antisemieten weten zich gesteund door de VN waar islamieten en andere “lieverdjes” de plak zwaaien.
  Hulde voor POTUS Trump die de wereld duidelijk heeft gemaakt dat Israël vrienden zijn die op zijn steun kunnen rekenen, kan niet gezegd worden van de voorgaande presidenten.
  De hardnekkigheid van die ongekozen despoten uit de eu krochten om de islam(iet) op een piedestal te zetten (oa. de rodel loper voor islamieten invaders over de gehele eu), en terzelfdertijd Israël een bezettersmacht heten is niet toevallig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.