Naar een korte periode van rust tussen Islamitische Jihad in Gaza en Israël?

De rust is even weergekeerd in het zuiden van Israël en werd afgelopen nacht gehandhaafd nadat eerder naar verluidt een staakt-het-vuren van kracht werd. Het Al Jazeera-netwerk rapporteerde maandagavond dat om 11.30 uur het staakt-het-vuren  in werking trad.

Het staakt-het-vuren werd echter niet bevestigd door Israëlische bronnen. Israëliërs weten natuurlijk best dat een bestand met Arabieren en Palestijnen haast zo snel gebroken wordt als dat het wordt afgesproken. Zie maar de volgende reacties. Voor Israël luidt het principe simpel: Rust wordt beantwoord met rust, geweld met geweld.

Islamitische Jihad kondigde maandagavond nog aan dat het haar Operatie Sadiq al-Sadiqin, aka de beschieting van raketten naar Israël, had hervat, een uur nadat het had besloten te stoppen. Een verklaring van de groep zei: “We hebben het einde van onze militaire reactie aangekondigd … maar de vijand heeft volgde niet en heeft onze basis en onze strijders beschoten. Daarom kondigen we aan dat we wraak hebben genomen om de bombardementsformule te bevestigen.

Ismail As-Sandawi, een van de leiders van de Libanese Islamitische Jihad, een broertje van de Palestijnse Islamic Jihad, zei dat de huidige ronde met Israël in Gaza is afgelopen. Geïnterviewd door een Libanees televisienetwerk waarschuwde hij: “De algemene campagne tegen Israël gaat echter door.

Burgemeester Alon Davidi van Sderot zei deze dinsdagochtend tegen Galei Tzahal radio:

Iedereen die vrede op de lange termijn wil, moet een nieuwe Protective Edge-actie tegen de terreur voeren, zoals die in de zomer van 2014 werd gelanceerd. Er is geen andere manier om de problemen met terroristische organisaties op te lossen, tenzij Hamas en Jihad zeggen dat ze hun wapens laten zakken en chocolade willen maken, maar ze produceren geen chocolade – ze produceren bommen.

In deze tweet en videobeelden van de IDF gemaakt met een drone (UAV), is te zien hoe de terreurgroep Islamitische Jihad raketten afvuurt naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël. De IDF bestookt vervolgens heel erg precies de lanceerinstallatie zelves van de PIJ:

De laatste sirene in het zuiden werd net na 23.00 uur gehoord. Ondanks het gerapporteerde staakt-het-vuren werd besloten dat scholen in Sderot en de Shaar Hanegev, Hof Ashkelon, Eshkol en Sdot Negev Regional Councils ook op dinsdag gesloten blijven.

De lessen in de regionale raad van Merhavim worden zoals gewoonlijk gehouden. Bovendien werd maandagavond besloten om alle grensovergangen van Israël met de Gazastrook te sluiten. De Kerem Shalom-oversteek wordt gesloten behalve voor het binnenkomen van essentiële humanitaire apparatuur en de Erez-oversteek wordt gesloten behalve voor humanitaire gevallen.

Bovendien wordt het visgebied in de Gazastrook volledig gesloten. Op maandagavond bleek dat ongeveer 80 raketten werden afgevuurd vanuit de Gazastrook, waarvan 90% werd onderschept door de ijzeren koepel. Een raket explodeerde in een gemeenschap in de Eshkol Regional Council. Een gebouw liep wat schade op maar er was geen lichamelijk letsel.


Bronnen:

♦ naar een artikelCeasefire between Israel, Islamic Jihad appears to take hold after a quiet night” van 25 februari 2020 op de site van Behind the News (BTN)

♦ naar een artikelCalm maintained in the south, but schools to remain closed” en een artikelSenior Islamic Jihad official: This round with Israel has ended” en een artikelSderot Mayor: Anyone who wants long-term quiet should launch Gaza operation” van 25 februari 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.