Europese Commissie, de premier van België en UNIA veroordelen antisemitisch Aalst Carnaval

De Europese Commissie heeft op maandag scherp uitgehaald naar de Belgische carnavalsoptocht in Aalst voor het vertonen van antisemitische beelden op praalwagens waarvan zij zei dat ze ‘onverenigbaar’ waren met EU-waarden, meldde AFP.

Het Aalst-carnaval, een eeuwenoud evenement in Midden-België dat al lang bekend staat om haar spot met publieke figuren, werd zondag gehouden en bevatte opnieuw antisemitische karikaturen van Joden met uitvergrote neuzen, geobsedeerd door geld en verkleed als insecten.

“Het zou inderdaad vanzelfsprekend moeten zijn dat beelden zoals wat we hebben gezien niet over Europese straten mogen paraderen, 75 jaar na de Shoah,’ vertelde een woordvoerder van de Commissie, de Griekse Adalbert Jahnz, volgens AFP aan journalisten. Hij zei dat de uitvoerende macht van de Europese Unie “een aantal klachten” had ontvangen over het evenement in Aalst, maar dat het aan de Belgische nationale autoriteiten was om actie te ondernemen.

Wat de Europese Commissie betreft, zei Jahnz, “we staan ​​krachtig tegen alle vormen van antisemitisme’ en beschouwen de praalwagens van de parade als ‘onverenigbaar met de waarden en principes waarop de EU is gegrondvest.” Vice-voorzitter van de Commissie, de Poolse Margaritis Schinas, zei dat het carnaval in Aalst een ‘schande’ was. “Het moet stoppen. Hier is geen plaats voor in Europa”, schreef Schinas op Twitter.

Behalve in België, daar lijkt men zich in en om Aalst Carnaval nog altijd van geen kwaad bewust … hoewel er toch wat beweegt. Onder druk van Israël, dat om een officieel standpunt verzocht van de Belgische staat, zei premier Sophie Wilmès, zelf van Joodse origine:

Het gebruik van referenties en stereotypen die gemeenschappen en bevolkingsgroepen stigmatiseren op basis van hun afkomst, leidt tot verdeeldheid. Het brengt het samenleven in gevaar. Zeker als het gaat om bewuste en herhaalde acties. Ons land gaat er prat op dit soort mistoestanden te blijven bestrijden. De federale overheid is hier elke dag mee bezig. Dit is trouwens ook de essentie van de interministeriële conferentie tegen racisme die deze week is opgezet. De federale regering roept op tot dialoog en empathie tussen mensen en vraagt alle belanghebbenden hun verantwoordelijkheid te nemen.

Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia meldde gisteren dat er een 25-tal klachten zijn binnengekomen over Aalst Carnaval. Patrick Charlier, directeur van Unia, zei hierover: “We overleggen met het parket en de politie en zullen dan nagaan of er gerechtelijke stappen worden ondernomen.” Co-directrice Els Keytsman stelt dat het Aalsterse stadsbestuur en burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) “veel kansen hebben laten liggen om de dialoog rond Aalst Carnaval aan te gaan.

Burgemeester Christoph D’Haese uit Aalst, een boegbeeld van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, afgekort als NVA, een Vlaams-nationalistische, liberaal-conservatieve politieke partij, verdedigde het evenement en hield vol dat het niet antisemitisch was. Hij zei dat het belangrijk was om rekening te houden met de ‘algemene context‘.

De burgemeester herhaalde zijn populistische insteek: “Hier lachen we om alles – de koninklijke familie, de Brexit, de lokale en nationale politiek en elke religie – de islam, het jodendom en het katholicisme.” Wat mij betreft mag de burgemeester van Aalst en zijn Vlaams-nationalistische achterban met alles lachen. No problemo. Ze mogen zich zelfs doodlachen om hun eigen onnozeliteiten, maar… van de Joden moeten ze afblijven!

De Joden weten als geen ander waarheen dergelijke populistische prietpraat en antisemitische stereotiepen hele volkeren – in wisselende landen en tijden – ertoe heeft gebracht om de Joden, bejaarden, mannen, vrouwen en kinderen over de kling te jagen.

De rode streep van vrije meningsuiting wordt getrokken net onder de Joden. Tot daar en niet verder! De Joden als de kanarie in de koolmijn, die waarschuwt voor naderend onheil.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “European Commission blasts anti-Semitic Belgian parade; European Commission says anti-Semitic floats at Aalst parade are “incompatible” with EU values” van 25 februari 2020

♦ naar een artikelUnia kreeg 25 klachten over Aalst Carnaval binnen: ‘Nagaan of er gerechtelijke stappen worden overnomen’” van 24 februari 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

3 gedachtes over “Europese Commissie, de premier van België en UNIA veroordelen antisemitisch Aalst Carnaval

 1. Burgemeester D’Haese van Aalst zegt dat we zijn carnaval moeten “zien in de context.”

  Welke context?

  Ik zie maar één context en dat is het snel opkomend antisemitisme in zowat alle landen ter wereld, veelal verborgen onder de mantel van anti-Israëlisme ter promotie van de Palestijnse agenda om met genocidale intentie om de Joodse staat van de kaart te vegen.

  De orthodoxe Joden die Aalst Carnaval op gemene en denigrerende wijze ten tonele voert, zijn om religieuze redenen gekant tegen Israël. In Antwerpen verbrandden ze en public een Israëlische vlag. Kan het nog duidelijker zijn? Ze zijn TEGEN Israël!

  Maar in Aalst zijn zo dermate achterlijk en of gedesinformeerd dat ze zelfs dàt niet eens weten en alle Joden in de Diaspora beschouwen als boosaardige Zionisten “die de Palestijnen aandoen wat zijzelves in Auschwitz hebben ervaren.”

  Met hun boertige achterlijke voorstelling van zaken gooit Aalst Carnaval nog veel meer brandstof op die vermeende ‘schuldige’ Joden in eigen land, die in werkelijkheid het minst te maken hebben met de Israël-Palestina kwestie. Ze gooien alles en iedereen op een hoopje. Maar dat deden Hitler, Goebbels en Julius Streicher ook.

  Geliked door 1 persoon

 2. Eindelijk begint men het licht te zien in deze walgelijke vertoning.

  Humor is een ‘situatie belachelijk maken en ‘de mensen die dit mogelijk maken.

  Mensen bespotten om wie ze zijn of waar ze in geloven is géén humor.

  Humor in nood van een bijsluiter met uitleg is géén humor.

  De hardleerse & recalcitrante burgemeester per direct uit zijn ambt zetten is humor!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.