Palestijnse Autoriteit annexeert 2100 jaar oud Joods fort en maakt er ‘Palestijnse toeristische plek’ van

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft onlangs een fort uit het Hasmonese tijdperk (140 tot 37 v. Chr.) in de Shomron (Samaria) in beslag genomen en het omgebouwd tot ‘een Palestijnse toeristische site‘ als onderdeel van haar campagne om Joodse erfgoedsites in beslag te nemen en om te zetten in ‘Palestijnse sites’, terwijl systematisch archeologische vondsten worden vernietigd.

De organisatie Shomrim Al Hanetzach (Guarding Eternity) ontdekte zondag dat de PA een enorme vlaggenmast en verlichting had geïnstalleerd bij het fort van Arama, een oude archeologische site van Hasmonone die de oude weg van Shechem (Nabloes) naar de Jordaanvallei domineert.

Het Arama Fort ligt op de top van Tel Aruma ten zuiden van Itamar in Samaria en wordt in de Bijbel genoemd als de stad van Avimelech. Het was destijds het meest noordelijke fort van de Joodse staat tijdens de Hasmonese periode, meer dan 2000 jaar geleden.

Foto’s van de site, getoond door TPS, laten zien dat de bouw van de PA schade toebracht aan de muur van het fort en de waterreservoirs blokkeerde. De PA voegde ook een zwaar betonnen sokkel toe voor de PA-vlag die op de site wappert (plaatje hieronder):

De PA heeft de oorlog verklaard aan onze geschiedenis,” waarschuwde Shomrim Al Hanetzach. Shomrim Al Hanetzach is toegewijd aan het bestrijden van de ongebreidelde diefstal en vernietiging van Arabische oudheden in Judea en Samaria. De PA “maakt van de plaats een actieve Palestijnse toeristische plek en veroorzaakt een schokkende vernietiging van de archeologische vondsten en geschiedenis die we nooit zullen kunnen herstellen,” zei de organisatie.

Shomrim Al Hanetzach merkte op dat het fenomeen van de vernietiging van de oudheid alomtegenwoordig is en van invloed is op alle sites die niet permanent worden bewaard, en een onderzoek naar de sites in Judea en Samaria toont aan dat maar liefst 95% van de archeologische sites zijn beroofd, vernield of verstoord.

Shomrim Al Hanetzach heeft een nationaal plan opgesteld om deze trend te bestrijden. “Volgens de Oslo-akkoorden is er een vereiste voor volledige coördinatie tussen Israël en de PA in alle aangelegenheden die verband houden met archeologie, zoals er veiligheidscoördinatie is. Daarom is Israël in een situatie waarin er geen veiligheid is, verplicht op te treden, zoals Israël in misdaden tegen de geschiedenis verplicht is op te treden,” verklaarde Shomrim Al Hanetzach.

De PA heeft eerder de controle overgenomen over Israëlische en Joodse erfgoedsites in een poging het zich toe te eigenen aan zijn nationale identiteit en nalatenschap, in tegenstelling tot de historische en archeologische bevindingen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aryeh Savir “Palestinian Authority Converts Ancient Hasmonean (Jewish) Fortress into a ‘Palestinian Tourist Site’” van 23 februari 2020 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Palestijnse Autoriteit annexeert 2100 jaar oud Joods fort en maakt er ‘Palestijnse toeristische plek’ van

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.