Aalst Carnaval 2020 en de ‘banalisering van het kwaad’

Zoals verwacht hebben de Carnavalvierders in Aalst er dit jaar nog een flinke schep bovenop gedaan. De onderbuik, het schorum, de straat van Aalst, heeft zich laten horen, maar wel met de zegen van bovenaf want anders kon dit haatfestival niet hebben plaatsgevonden.

De antisemitische processie van het kwaad
De nationale en internationale, en in het bijzonder de Israëlische reacties klinken bijzonder verontwaardigd furieus. Deze (en vorige) editie van Aalst Carnaval, met hun uitgesproken verering en cultivering van stereotiepe Jodenhaat, krijgt beslist nog een (juridisch) staartje.

Dit wordt Aalst, en bij uitbreiding Vlaanderen en België, niet vergeten noch vergeven. Het zou ook wel eens het doodvonnis kunnen betekenen van het Carnaval zoals het tot nog toe werd gepresenteerd. Wie niet horen wil moet voelen.

Dat dringend de reglementen moeten veranderen en toegepast worden staat vast. De rode lijn van fatsoen en de grenzen van de vrije meningsuiting werden in vergelijking met de editie van 2019 driedubbel en dik met bruine marslaarzen vertrapt, gedrenkt in de herinnering en het bloed van de Holocaust.

Uiteraard een overvloed aan perscommentaren die ik hier onmogelijk kan weergeven. Slechts enkele citaten en plaatjes dus. Zo zei rabbi Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese rabbijnen, over de antisemitische processie van het kwaad, in een verklaring:

De satirische processie met antisemitische tropen in Aalst, België is extreem aanstootgevend en misbruik van de kracht van vrije meningsuiting, wat zo’n essentieel ingrediënt is in elk Liberale democratie. Wat erger is, is dat dit soort antisemitisme een herinnering is aan enkele van de duistere momenten uit het verleden van Europa: we hebben sinds de jaren dertig van de vorige eeuw geen Joden met een gele Jodenster gezien. We kunnen niet doen alsof deze beelden een soort grap zijn of geen angst veroorzaken. Het is gewoon niet acceptabel voor wereldleiders zoals de koning van België om een ​​week ‘nooit meer’ te verklaren en vervolgens werkeloos toe te zien wanneer deze symbolen enkele weken later op hun straten verschijnen. Na de internationale protesten van vorig jaar tegen antisemitische motieven in het straatcarnaval van Aalster … hadden de organisatoren moeten beseffen dat precies dergelijke antisemitische motieven bijdragen aan de heropleving van antisemitisme in Europa.

Ereprofessor Hebreeuws en Jodendom Klaas Smelik (UGent) over het Aalsters carnaval in De Morgen van 24 februari 2020:

Zeker niet alleen Joden maar iedereen die de geschiedenis van de Jodenhaat bestudeert, is geschokt. Voor de tweede keer op rij hanteerden carnavalisten precies dezelfde karikaturen en beelden als de nazi’s. Vorig jaar kon je nog denken: ‘Ze zijn dom. Ze kennen hier niets van.’ Maar dit jaar is het duidelijk kwaadwilligheid. Dit heeft niets met vrije meningsuiting te maken. Dit soort beelden zijn geen opinie meer. Het is de meest klassieke, bekende vorm van Jodenhaat uitbeelden en uitdrukken. Dat is haat, het omgekeerde van humor, dus.

Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Disturbing Images Emerge of Astounding Antisemitism at Belgian Carnival” van 23 februari 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelPolitieke druk op Aalst Carnaval na Joodse karikaturen: ‘Haat en minachting’” van 24 fenruari 2020 op de site van De Morgen

3 gedachtes over “Aalst Carnaval 2020 en de ‘banalisering van het kwaad’

 1. https://www.gva.be/cnt/dmf20200223_04861853/standpunt-uitgelachen-worden-is-een-basisrecht

  Christof Willocx laat zien dat hij er totaal niets van heeft begrepen.

  Een situatie belachelijk maken is humor!

  *Mensen puur & alleen om hun uiterlijk bespottelijk maken is géén humor.

  *Mensen als insecten karakteriseren is géén humor.

  *Humor met uitleg of bijsluiter is géén humor.

  Joden krijgen humor mee via de navelstreng en is wereldberoemd.

  Aalster carnavals ‘humor’ is vooral wereldberoemd in Aalst.

  Like

 2. De banalisering van het kwaad en het bespotten van diegenen die het benoemen.

  Het banale excuus van ‘het is zotheid & sartire’ is het synoniem van ‘wir haben es nicht gewüsst’.

  Jodenhaat/anti semitisme, racisme, humane vernedering, Joden als insecten afbeelden, heilige plaatsen bespotten…..maar vooral de obsessie om deze schandalige ‘grap’ ondanks alle waarschuwingen door te zetten.

  Mensen zijn verantwoordelijk voor hun daden en dus moet deze stad vol grappenmakers aangeklaagd worden want hoge straffen/boetes zijn goede leermeesters.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.