Europese Unie veroordeelt Israëlische bouwplannen in de herenigde hoofdstad Jeruzalem

Plaatje hierboven: Josep Borrell (rechts), een oude vriend van Mahmoud Abbas (links), de chef van het buitenlands beleid van de Europese Unie, waarschuwde zaterdag dat Israël de mogelijkheid van een tweestatenoplossing voor het conflict schaadde met zijn plan om de wijk Har Homa uit te breiden en een nieuwe te creëren op Givat Hamatos, die beide in het oosten liggen Jeruzalem.

“Dergelijke stappen zouden zeer nadelig zijn voor een tweestatenoplossing”, zei Borrell in een verklaring van zijn kantoor.

“Zoals de Europese Unie herhaaldelijk duidelijk heeft uiteengezet, onder meer in de conclusies van de Raad, zouden dergelijke stappen de geografische en territoriale samenhang tussen Jeruzalem en Bethlehem verminderen, de Palestijnse gemeenschappen die in deze gebieden wonen isoleren en de levensvatbaarheid van een tweestatenoplossing bedreigen, met Jeruzalem als hoofdstad van beide staten,” zei Borrell.

“Nederzettingen zijn illegaal volgens internationaal recht. De EU zal geen andere wijzigingen in de grenzen van vóór 1967 erkennen, ook niet met betrekking tot Jeruzalem, dan die welke door de partijen zijn overeengekomen. We roepen Israël op om deze plannen te heroverwegen, ” voegde hij eraan toe. Vier EU-landen – Frankrijk, Duitsland, Ierland en Italië – hebben ook individuele verklaringen afgelegd waarin zij het plan veroordelen.

Donderdag zei premier Benjamin Netanyahu dat hij de uitgifte van een aanbesteding voor 1.000 woningen voor een nieuwe wijk in Givat Hamas heeft goedgekeurd. Het project dateert uit 2012, maar was bevroren onder druk van de Obama-regering. Over het algemeen zei Netanyahu dat hij van plan was om 4.000 appartementen in Givat Hamatos goed te keuren; 3.000 voor Joodse inwoners van de stad en 1.000 voor Arabische inwoners. Bovendien, zei Netanyahu, was hij van plan om de nabijgelegen Joodse wijk Har Homa uit te breiden met nog eens 2.200 appartementen.

De Joodse wijk Har Homa in Jeruzalem anno 2014


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Four EU nations condemn Israel’s Har Homa, Givat Hamatos announcement” van 22 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ een artikel op deze blogDuitsland & Frankrijk willen niet dat Israël 1000 woningen bouwt voor Arabieren in Beit Safafa, Jeruzalem” van 22 februari 2020

♦ naar een artikel “Netanyahu announces plan to build 3,000 houses in Jerusalem settlements” van 20 februari 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Jacob Magid “France, Germany slam plan to build, expand East Jerusalem neighborhoods” van 21 februari 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Europese Unie veroordeelt Israëlische bouwplannen in de herenigde hoofdstad Jeruzalem

 1. De EU veroordeelt Israel! Wat een verrassing!

  Tenminste altijd betrouwbaar die EU!

  Zelfs als Israel morgen een vaccin tegen het Corona virus zal vinden zal de EU haar veroordelen.

  Verder is het hele gezwabber van de EU over de ‘illegaal bezette gebieden volgens Internationaal Recht’ een onzin verhaal….en dat weten ze ook!

  De énigen die illegaal handelt is de EU die palestijnse terreur financieel & moreel blijft steunen en illegale gebouwen neerplant in buitenlands gebied..

  Die Borrell is net als zijn 2 voorgangsters een Israel/Jodenhater pur sang en dus doet Israel wat ze moet doen…..gewoon laten kletsen!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.