Palestijnen hervatten op 30 maart hun wekelijkse gewelddadige protesten aan Gazaanse grens

De Palestijnen plannen massademonstraties langs de grens tussen de Gazastrook en Israël op 30 maart ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de Grote Mars van Terugkeer en Landdag.

Afgelopen december besloten de Palestijnen de wekelijkse protesten uit te stellen tot eind maart 2020. Het is niet duidelijk of de geplande massademonstraties wijzen op de hervatting van de wekelijkse protesten. Het besluit om de Grote Terugkeermars, gelanceerd in maart 2018, tijdelijk op te schorten, werd blijkbaar onder druk van de Egyptenaren genomen als onderdeel van de poging van Caïro om een ​​staakt-het-vuren-akkoord tussen Israël en Hamas te bereiken.

Het besluit om de protesten bij de grens met Israël te hervatten, zal waarschijnlijk de spanningen tussen Hamas en Egypte vergroten, aldus Palestijnse bronnen in Gaza-stad. “De Egyptenaren oefenen zware druk uit op Hamas om af te zien van escalerende spanningen met Israël“, aldus de bronnen. “Egypte is al boos op Hamas-leider Ismail Haniyeh vanwege zijn bezoek aan Iran afgelopen december. Daarom hebben ze hem verhinderd terug te keren naar de Gazastrook.

Haniyeh, die begin december 2019 de Gazastrook verliet, zou de Egyptenaren woedend hebben gemaakt door Iran te bezoeken om de begrafenis bij te wonen van Qassem Soleimani, commandant van de Quds Force van Iran, die op 3 januari door de Amerikanen in Irak werd gedood.

Een Egyptische veiligheidsdelegatie bezocht vorige week de Gazastrook voor gesprekken met Hamas-leiders over manieren om een ​​totale militaire confrontatie met Israël te vermijden. Sommige Palestijnse facties in de Gazastrook hebben Hamas bekritiseerd omdat de terreugroep de wekelijkse protesten had opgeschort, met het argument dat de demonstraties niet hun belangrijkste doel hadden bereikt: het beëindigen van de blokkade in de Gazastrook.

Maher Muzher, lid van de Commissie van de Grote Mars van Terugkeer, een groep bestaande uit verschillende Palestijnse facties in de Gazastrook, zei zaterdag dat de organisatoren massale demonstraties plannen nabij de grens met Israël op 30 maart om de tweede verjaardag te herdenken van de wekelijkse protesten, die ook samenvalt met Land Day.

“We zullen blijven werken aan het mobiliseren van een groot aantal mensen om deel te nemen aan het populaire en vreedzame protest tegen de bezetting,” zei Maher Muzher. “We willen een bericht sturen naar de Israëlische bezetting dat de Great March of Return doorgaat om onze doelen te bereiken en de Trump-deal, die tot doel heeft de Palestijnse kwestie te liquideren, te verwerpen. Onze mensen zullen winnen, en de deal zal afspringen.”

Khaled al-Batsh, een hoge Palestijnse Islamitische Jihad-functionaris en lid van de commissie, zei dat de wekelijkse protesten op 30 maart zullen worden hervat. “We hebben besloten de terugkeermarsen te hervatten,” zei hij. “Ze zullen een belangrijk hulpmiddel zijn om onze afwijzing van de Trump-deal tot uitdrukking te brengen.”

Hamas riep ondertussen de Palestijnen op om meer te protesteren tegen het Trump-plan. De vertegenwoordiger van Hamas in Libanon, Ahmed Abdel Hadi, drong er bij de Palestijnen op aan om de komende dagen meer protesten tegen het Trump-plan te lanceren. “Onze heldhaftige mensen die eerdere projecten hebben verijdeld, zullen, als God het wil, ook deze kwaadaardige deal dwarsbomen en de bezetting verdrijven,” zei hij in een verklaring.

“We zullen terugkeren naar onze huizen in het geliefde Palestina, en we zullen bidden in de gezegende Al-Aqsa-moskee. dat Jeruzalem ivan ons is en het de hoofdstad is van onze staat. Het hele land is van ons, van de [Jordaan] rivier tot de [Middellandse Zee] zee.”

De natte droom van de Palestijnen: Israël kaput


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians to resume weekly protests on Gaza border in March” van 22 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Palestijnen hervatten op 30 maart hun wekelijkse gewelddadige protesten aan Gazaanse grens

Reacties zijn gesloten.