Auschwitz-museum boos op Bol.com en Amazon voor verkoop van hatelijke antisemitische boeken

Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven,” aldus een bericht in het Nederlandse Algemeen Dagblad van gisteren.

De Poolse Holocaust herdenkingsorganisatie veroordeelt Jeff Bezos, de oprichter van online marktplaats Amazon.com voor het verkopen van antisemitische kinderboeken uit de Tweede Wereldoorlog, zowel in het Duits als in het Engels.

Plaatje hierboven: ‘Die Bücher Judas‘, het Boek van Judas met een Joodse gevleugelde duivel die uit de Talmoed komt kijken zoals dit in 1936 werd gepubliceerd in het antisemitisch semi-ponografisch magazine  Der Stürmer dat tussen 1923 en 1945 werd uitgegeven door Julius Streicher, de Gouwleider van Franconia en commandant van de SA (Stürm Abteilung). Der Stürmer werd een centraal onderdeel van de nazi-propagandamachine om het volk rijp de maken voor de Jodenvervolging en -moord.

Het Auschwitz-museum riep vrijdag de Amazon-eigenaar Jeff Bezos op om antisemitische kinderboeken uit het nazi-tijdperk van de online marktplaats te verwijderen. “Haatdragende, virulent antisemitische nazi-propaganda is niet alleen te koop op @AmazonUK,” tweette het Auschwitz Memorial vrijdag op zijn officiële account.

“Boeken van auteurs zoals Julius Streicher zijn ook te vinden op @amazon & @AmazonDE. Zulke boeken moeten onmiddellijk worden verwijderd,” zei het in een bericht dat ook screen-grepen van de boeken te koop op het platform bevatte en het Twitter-account van Bezos tagde.


Bronnen:

♦ naar een artikelAuschwitz museum demands Amazon drop ‘Nazi propaganda’ books” van 22 februari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Sebastiaan Quekel “Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop ‘hatelijke en gruwelijke’ naziboeken” van 22 februari 2020 op de site van het Algemeen Dagblad (AD.nl)