Zeven landen stellen dat Internationaal Strafhof in Den Haag niet bevoegd is om voor ‘Palestina’ te pleiten

Het idee dat ‘Palestina’ een volwaardige staat is die jurisdictie kan verlenen aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag kreeg het afgelopen week zwaar te verduren, omdat zeven landen en veel geleerden van internationaal recht betoogden dat de kwestie niet zo eenvoudig was als de Palestijnen en hun aanhang het graag willen doen laten lijken.

Zelfs sommige landen die de ‘staat Palestina’ formeel hebben erkend volgens de regels van vóór 1967, betoogden dat Palestina niet noodzakelijkerwijs kan worden beschouwd als een geldige rechtsmacht aan het ICC om oorlogsmisdaden te onderzoeken die naar verluidt op zijn grondgebied zijn begaan.

Duitsland, Australië, Oostenrijk, Brazilië, Tsjechië, Hongarije en Oeganda hebben vorige week schriftelijke documenten ingediend bij Den Haag, waarin elk werd gevraagd om een ​​amicus curiae te worden – een ‘vriend van de rechtbank’ die geen partij is in de zaak maar wel wil haar opinie wil deponeren. Ze stelden allemaal dat Palestina geen strafrechtelijke jurisdictie over zijn grondgebied aan Den Haag kan overdragen.

Geen enkel ander land heeft een verzoek ingediend om het tegenovergestelde te beweren.

Een opgetogen premier Benjamin Netanyahu zei afgelopen zondag:

Ik heb met verschillende leiders uit deze landen gesproken en samen met internationale organisaties en vooraanstaande experts in de wereld hebben zij een duidelijk standpunt ingenomen dat de internationale rechtbank niet bevoegd is om het conflict tussen de staat Israël en de Palestijnen te bespreken. Het feit dat veel landen zich naast ons hebben opgesteld … is een feit dat zeker elke vriend van Israël over de hele wereld en elke burger van Israël moet aanmoedigen.

Professionals benadrukten ook het belang van meerdere landen die Israëls positie op het ICC ondersteunen. “Het is veelzeggend dat zelfs staten als Brazilië en Hongarije, die Palestina nominaal hebben erkend, ernstige twijfels doen rijzen over de jurisdictie van de rechtbank”, aldus advocaat Daniel Reisner uit Tel Aviv, die tussen 1995 en 2004 hoofd van het Israëlische leger was en onder verschillende regeringen diende als juridisch adviseur en onderhandelaar in verschillende rondes van vredesbesprekingen.

In zijn functie als vice-president van de Internationale Vereniging van Joodse advocaten en juristen was Reisner een van de tientallen experts die ook amicusverzoeken bij de rechtbank indienden. Resiner zei:

Kwesties zoals het feit dat erkenning symbolisch [maar] niet legaal kan zijn, dat het grondgebied van de Palestijnse entiteit onbepaald is en onderhandeld, en alleen de uitzonderlijke mate van controverse en onzekerheid rond deze hele vraag, maken allemaal het geval voor ICC Jurisdictie zeer twijfelachtig, zelfs voor het herkennen van staten.

Op 20 december zei de hoofdofficier van justitie van het ICC, Fatou Bensouda uit Gambia, dat ze haar half decennium lang voorlopig onderzoek van de ‘situatie in Palestina’ had afgerond en “een redelijke basis heeft om te geloven dat oorlogsmisdaden werden gepleegd door de Israëlische strijdkrachten alsook door Hamas en andere ‘Palestijnse gewapende groepen‘.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Why the Palestinian case at The Hague took a big hit this past week” van 21 februari 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

♦ een artikel op deze blogInternationaal Strafhof (ICC) onderzoekt Israëlische ‘oorlogsmisdaden’” van 22 december 2019 en een artikelVolgens Strafhof in Den Haag zijn er geen Israëlische doden en geen raketten noch terreur geweest” van 23 december 2019

2 gedachtes over “Zeven landen stellen dat Internationaal Strafhof in Den Haag niet bevoegd is om voor ‘Palestina’ te pleiten

 1. Het ICC dat zich door palestijnse agitatoren flink laat ringeloren maakt zich finaal belachelijk en gooit het laatste beetje geclaimde ‘onafhankelijkheid de vuilnisbak in.

  Dit komt ervan als je manipulerende vreemde figuren met rare achtergronden op hoge plaatsen neerplant omdat het zogenaamd politiek correct is.

  https://www.ynetnews.com/article/r100QVe00S

  https://www.timesofisrael.com/from-the-gambia-to-the-hague-meet-israels-new-public-enemy-number-one/

  Hier is verder niets aan toe te voegen.

  Like

Reacties zijn gesloten.