Frans-Marokkaanse professor: ‘Palestijnse kwestie is niet meer van primair belang in Arabische wereld’

Een Frans-Marokkaanse professor zei eerder deze maand in een interview met een Arabisch tv-station dat de houding van de Arabische wereld ten opzichte van Israël ‘archaïsch’ is en dat Iran de primaire bedreiging voor de regio is.

Prof. Youssef Chiheb vertelde op France 24 Arabic TV dat leiders uit het Midden-Oosten de Palestijnse zaak hadden geëxploiteerd voor hun eigen politieke gewin en dat de kwestie niet langer de primaire zorg voor de regio was.

Naar mijn mening is het grotere gevaar dat de Arabische wereld bedreigt Iran, de sjiitische beweging in de regio en de proliferatie van MVW’s en de verspreiding van terrorisme in de Sub-Sahara en de Sahel-regio. De Arabische wereld is gehersenspoeld met anti-zionistische en anti-Israëlische retoriek. Maar de wereld is veranderd, evenals de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten. Andere gevaren zijn toegenomen, globalisering is verschenen, ideeën zijn veranderd. De Arabische manier van denken tegenover Israël is archaïsch geworden. Israël moet worden behandeld als een bestaande staat.

Op de vraag naar de Palestijnse Kwestie die de ‘belangrijkste kwestie is voor de Arabieren‘, antwoordde Chiheb:

Dat was vroeger, maar dat is voorbij. Het maakte deel uit van het gemeenschappelijke deuntje, maar alle Arabische regimes hebben de Palestijnse zaak uitgebuit voor binnenlandse doeleinden. Geen enkele Arabische leider heeft een oplossing voor de Palestijnen geboden. Jeruzalem en Palestina werden verloren in 1999, toen Ehud Barak en Yasser Arafat in Marokko waren, en vervolgens naar Washington trokken onder auspiciën van Clinton, die zeiden dat ze de kans van hun leven hadden gekregen – niet de Deal of the Century, maar de kans van hun leven – om hun trots opzij te zetten en een overeenkomst te ondertekenen. De overleden leider Arafat stond op het punt te ondertekenen, maar toen kwamen de Arabische landen tussenbeide en beschuldigden hem van verraad. In onze Arabische manier van denken, zijn we nog steeds de slachtoffers van de kruisvaardersoorlogen. We geloven nog steeds dat er binnen elke Arabische persoon een Saladin Al-Ayoubi zit. De wereld is veranderd.

Hij prees de relatie van Israël met Marokko en merkte op dat de twee landen in het verleden inlichtingen hebben gedeeld.

Israël heeft geen probleem met Marokko. Het haat Marokko niet. Marokko is een uitzondering binnen de Arabische wereld als het gaat om potentiële relaties met Israël.

Chiheb is een oude universitaire professor in Parijs en een expert in Marokko, volgens zijn LinkedIn-profiel.

French-Moroccan Professor Youssef Chiheb:
“Israel is Not an Enemy of Morocco”


Bronnen:

♦ naar een artikel en een videoFrench-Moroccan Professor Youssef Chiheb: “Israel is Not an Enemy of Morocco”; “The Arab World has been Brainwashed with Anti-Zionist and Anti-Israel Rhetoric” van 11 februari 2020 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)

♦ naar een artikelFrench-Moroccan professor tells Arabic TV that region’s view of Israel ‘archaic’” van 22 februari 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

2 gedachtes over “Frans-Marokkaanse professor: ‘Palestijnse kwestie is niet meer van primair belang in Arabische wereld’

 1. Is het ook nooit geweest!

  Het was vooral een excuus & afleidingsmanoevre voor eigen falen & instand houden van persoonlijke macht.

  De Arabische landen kennen, net als de Israeli’s, de waarheid.

  Er was nooit een palestijnse staat en als het aan hun ligt zal die er ook nooit komen!

  Zij prefereren dat Israel de boel onder controle houd dan dat er onafhankelijke, door niemand gecontroleerde, staat ontstaat die vooral een gevaar voor de Arabische regimes vormt……..te beginnen met de Jordaanse koning.

  De énige die zich nog hard maakt voor deze fantasie is Europa.

  Dat dit niets te maken heeft met hun liefde voor palestijnen maar alles met hun Judophobie, via het synoniem Israel, moge duidelijk zijn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.