Duitser die 10 mensen vermoordde in Hanau wilde mensen uit Azië, Afrika en Israël uitroeien

De 43-jarige Tobias Rathjen uit het Duitse Hanau (plaatje hierboven), de schutter die in twee shisha-bars (waterpijp cafés) in zijn eigen stad 9 mensen vermoordde, daarna zijn 72-jarige moeder en zichzelves dood schoot, was een extreemrechtse extremist die naar verluidt mensen uit Azië, Noord-Afrika en Israël wilde uitroeien.

Tobias Rathjen detailleerde zijn extremistische opvattingen in een manifest van 24 pagina’s dat op een inmiddels verwijderde website werd geplaatst, waarin hij beloofde hele landen, waaronder Israël, het grootste deel van het Midden-Oosten, sommige Aziatische landen, Noord-Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, te vernietigen, evenals mensen uit de Caraïben en Duitsers die hij als ‘onzuiver’ beschouwde.

Rathjen schreef in zijn manifest: “De volgende mensen moeten volledig worden uitgeroeid: Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Israël, Syrië, Jordanië, Libanon, het volledige Arabische schiereiland, Turkije, Irak, Iran, Kazachstan, Turkmenistan, Oezbekistan, India, Pakistan, Afghanistan, Bangladesh, Vietnam, Laos, Cambodja en de Filippijnen.

Hij was ook een samenzweringstheoreticus die geloofde in buitenaardse wezens, geestbeheersing en geheime Amerikaanse basissen waar kinderen aan Satan worden opgeofferd.

De belangrijkste Joodse organisatie van Duitsland was geschokt over de aanval op woensdagavond, die de procureur-generaal van het land onderzoekt. De politie in Hanau zei dat de schutter, in nieuwsberichten geïdentificeerd als Tobias R., geboren in 1977, en zijn moeder donderdagochtend vroeg in zijn huis dood werd gevonden, niet lang na zijn gerapporteerde schietpartij in twee waterpijpcafé’s.

Onder de doden bevonden zich verschillende Turkse onderdanen, evenals een Bosniër en een persoon uit Polen. De vermeende schutter liet een video en een 24 pagina’s tellend manifest achter waarin hij zei dat bepaalde mensen ‘volledig moeten worden vernietigd‘, volgens Duitse nieuwsberichten. Een woordvoerder van de procureur-generaal vertelde het Joods Telegrafisch Agentschap (JTA) dat hij het bestaan ​​van een manifest of video niet kon bevestigen, maar dat verdere informatie later op donderdag zou worden vrijgegeven.

De aanval is de laatste in een reeks spraakmakende aanvallen van extreemrechtse extremisten in de afgelopen maanden. Zowel de Yom Kippoer-aanval op een synagoge in Halle afgelopen oktober als de moord in juni op een pro-vluchtelingenpoliticus, Walter Lubcke, werden uitgevoerd door aanvallers die zijn aangesloten bij extreem-rechts. In reactie op die aanvallen hebben Duitse functionarissen gezegd dat ze de controle op extreemrechtse groepen opvoeren. Maar ze worden gezien als inhaalmanoeuvre na jaren van inspanningen om anti-terrorisme vooral te richten op islamitische extremisten.

Josef Schuster, hoofd van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, zei donderdagochtend in een verklaring dat hij zich zorgen maakte over “de veiligheid van minderheden in Duitsland en van degenen die zich inzetten om hen te helpen.” Schuster en andere prominente Duitse joden hebben onlangs gezegd dat een opleving van rechtse misdaden en de opkomst van een rechts-extremistische politieke partij, aka de Alternative für Deutschland (AfD), hen hadden doen overwegen Duitsland te verlaten.

De Duitse media zeiden dat Tobias in januari zijn manifest in januari had geschreven en bedoeld was als een “boodschap aan het Duitse volk” en een oorlogsverklaring. Hun onbevestigde rapporten stellen dat hij “bepaalde individuen in mijn eigen land” de schuld gaf van het feit dat “we nu populaties, rassen of culturen onder ons hebben die op alle manieren destructief zijn.

Naar verluidt had Tobias R. vorige week ook een video op YouTube geplaatst met complottheorieën over geheime machten die zowel de Verenigde Staten als Duitsland sturen, en uitingen van haat gericht op Arabische en Turkse migranten. De politie kende geen specifieke bedreigingen voor de Joodse bevolking van Hanau, vertelde Oliver Dainow, vertegenwoordiger voor de Joodse gemeenschap daar, donderdagochtend aan JTA.

De Joodse gemeenschap van Hanau, met ongeveer 200 leden, had de beveiliging al versterkt na de gewelddadige aanval buiten de synagoge in Halle. Twee voorbijgangers werden gedood in de aanval. De vermeende dader, die had geprobeerd en er niet in slaagde zijn weg te banen naar de synagoge, werd later gearresteerd.

Voor iedereen die dit soort ideeën in zijn hoofd heeft, is het jodendom niet ver weg,” vertelde Dainow aan JTA. Hoewel de meest recente gewelddadige aanvallen een extreemrechtse achtergrond hebben gehad, zei Dainow dat hij niet kon wijzen op een specifieke politieke richting als meest bedreigend. “Er is een giftige omgeving in het algemeen,” zei hij.

In zijn verklaring zei Schuster dat de Duitse autoriteiten de waarschuwingsborden veel te lang hadden genegeerd. Hij zei: “Het is de hoogste tijd dat alle democratische entiteiten samenwerken tegen de dreiging van extreemrechts en ook van islamitische terreur. Politici, wetshandhavingsinstanties, justitie en het maatschappelijk middenveld moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die reisplannen annuleerde na de schietpartij in Hanau, zei donderdag in een openbare verklaring: “Racisme is een gif. Haat is een gif. En dit gif bestaat in onze samenleving en is verantwoordelijk voor veel te veel misdaden.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Toby Axelrod “German shooter who killed 10 said he wanted to exterminate people from Asia, Africa and Israel” van 20 februari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelHow ‘incel’ terrorist Tobias Rathjen obsessed over Trump conspiracies & far-right propaganda before Germany massacre” van 20 februari 2020 op de site van News Parliament

♦ naar een artikelTobias Rathjen (43) ermorderte zehn menschen aus rechtsradikalen motive” van 21 februari 2020 op de site van BILD

♦ naar een artikelREVEALED: German neo-Nazi ‘terrorist’ who shot nine dead before killing his mother and himself was a far-right conspiracy theorist who believed in aliens, mind control and secret US bases where children are sacrificed to Satan” van 20 februari 2020 op de site van The Daily Mail

Een gedachte over “Duitser die 10 mensen vermoordde in Hanau wilde mensen uit Azië, Afrika en Israël uitroeien

Reacties zijn gesloten.