Adembenemende antieke ontdekkingen in Kanaänitische tempel in Lachish, Z-Israël +video

Plaatje hierboven: Een ingewikkeld reliëf dat nu in het British Museum te vinden is, toont het Assyrische leger dat Lachish met de grond gelijk maakt terwijl zij de nederzettingen van Juda veroverden en vernietigden [beeldbron: Amanda Borschel-Dan/TOI]

Israëlische onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem onthullen nu een half decennium van hun werk in een ongelooflijke Kanaänitische tempel uit de 12e eeuw v.Chr. Onlangs werd een uitgebreid rapport gepubliceerd van de opgravingen die plaatsvonden tussen 2013 en 2017 op de archeologisch rijke Lachish-site.

Een oude 3.200 jaar oude Kanaänitische tempel werd ontdekt in Zuid-Israël, die deel uitmaakte van een bijbelse stad verwoest door Joshua toen hij het Joodse volk het Heilig Land in loodste en Kanaän veroverde. De tempelstructuur, door de archeologen de ‘Noordoost-tempel’ genoemd, werd ontdekt in Nationaal Park Tel Lachish, nabij het huidige Kiryat Gat, en is vergelijkbaar in plan met hedendaagse tempels ontdekt in Noord-Israël in het oude Nablus, Megiddo en Hazor.

In de oude ruïnes vonden archeologen verschillende beelden van verschillende goden, waaronder twee bronzen beeldjes waarvan werd gezegd dat ze  een heuse ‘uitsmijter’ zijn. Vermeld in de Bijbel, werd Lachish gebouwd rond 1800 v.Chr. En later verwoest door de Egyptenaren rond 1550 v.Chr. De stad herrees en viel nog twee keer en “bezweek voorgoed rond 1150 v.Chr.” aldus het persbericht.

De tempel, vanaf ongeveer de 12e eeuw voor Christus, maakte ooit deel uit van de krachtige Kanaänitische stad Lachish. Deze stad werd genoemd in het boek van Joshua, met Lachish zogenaamd door G’d in de handen van Israël geleverd, waar “[zij] het en al het volk daarin aan het zwaard legden”.

Ergens na 1200 v.Chr. stortte de beschaving ineen en een duistere periode heerste. De ineenstorting van gemeenschappen in de Late Bronstijd in de Levant, het Nabije Oosten en de Middellandse Zee zo’n 3.200 jaar geleden is lang een mysterie geweest. Krachtige, geavanceerde beschavingen verdwenen. Bijna alle belangrijke kustplaatsen van Kanaän, waaronder Gaza, Ashkelon en Ashdod, Akko en Jaffa, werden met de grond gelijk gemaakt.

Plaatsen in het binnenland, zoals het paleis van Megiddo, werden platgebrand. De indrukwekkende oude steden van Hazor en Lachish werden volledig verwoest en achtergelaten. De bloeiende economie en culturen van het late tweede millennium v.Chr., die zich uitstrekte van Griekenland tot Egypte en Mesopotamië, hielden plots op te bestaan, lang gebruikte handelsroutes werden verlaten, samen met schrijfsystemen, geavanceerde technologie en monumentale architectuur,” schrijft Cline in zijn bestverkopende boek, “1177 v.Chr., Het Jaar dat de beschaving in elkaar zakte” (“1177 B.C., The Year Civilization Collapsed; by Eric H. Cline; 2014; uitgeverij Princeton University Press)

Video: ‘Breathtaking’ ancient discoveries in Israel


Bronnen:

♦ naar een artikel van ILTV “‘Breathtaking’ ancient discoveries in Israel” van 19 februari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Ryan Morrison “Archaeologists discover ancient 3,200-year-old Canaanite temple complete with bronze statues of ‘smiting gods’ in biblical Israeli city destroyed by Joshua” van 18 februari 2020 op de site van The Daily Mail

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Rare ‘smiting gods’ among artifacts found at 12th century BCE Canaanite temple” van 17 februari 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Adembenemende antieke ontdekkingen in Kanaänitische tempel in Lachish, Z-Israël +video

Reacties zijn gesloten.