Israël ziet het begin van een nieuw tijdperk in de Arabische wereld in Afrika

Plaatje hierboven: Kampala, 4 juli 2016. De Oegandese president Yoweri Museveni (L) spreekt met Israëlische premier Benjamin Netanyahu (R) tijdens een ceremonie ter herdenking van de 40ste verjaardag van Operatie Entebbe op de luchthaven van Entebbe op 4 juli 1976  [beeldbron: Reuters]

Ze zeggen dat de geschiedenis zich herhaalt, maar soms wordt geschiedenis geschreven.

Toen acht Arabische landen in 1967 in Khartoem, Soedan, bijeenkwamen om Israël slechts enkele maanden na de Zesdaagse Oorlog te veroordelen en aan te kondigen wat bekend werd als de ‘Three No’s‘ – geen vrede, geen erkenning, geen onderhandelingen – had niemand zich kunnen voorstellen dat 53 jaar later de leider van Soedan alles in het werk stelde om een ​​Israëlische leider te ontmoeten om ‘ja’ te zeggen tegen het aangaan van diplomatieke betrekkingen.

En dat is precies wat er deze week gebeurde toen de Sudanese generaal Abdel-Fattah al-Burhan, het hoofd van de overgangsregering van Sudan, naar Oeganda vloog om premier Benjamin Netanyahu te ontmoeten, die daar was voor een vergadering met zijn leider, Yoweri Museveni.

Dore Gold, president van het Jerusalem Center for Public Affairs, vertelde het Joodse Nieuws Syndicaat (JNS) dat de ontmoeting tussen Netanyahu en al-Burhan de ‘kroon op het werk’ was van het bezoek van de premier. “Deze week is een week waarin de Arabische wereld door de PLO wordt gemobiliseerd om zich tegen het Trump-plan te verzetten,” zei hij. “En als je deze week iets verwacht, dan zijn het Arabische staten die zich terugtrekken uit Israël. Wat zo ironisch is aan de Sudanese beweging, is dat Israël door Sudan wordt omarmd precies op het moment dat de Arabische Liga zich terugtrekt.”‘

“Dat maakt dit ook tot een heel groot probleem”, voegde hij eraan toe. Voor Israël betekent de bijeenkomst een belangrijke stap in de verbetering van de banden met zowel Afrikaanse als Arabische landen. Gold, voorheen directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, had een rol bij het bevorderen van de diplomatieke banden van Israël in Afrika. Israël vernieuwde de diplomatieke banden met Guinea in 2016. Nadat Netanyahu Tsjaad bezocht voor een verlenging van de banden in 2019, werd gemeld dat Israël bezig was de banden met Soedan te formaliseren.

Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyahu ontmoet de president Yoweri Museveni (R.) van Oeganda op 3 februari 2020 in Kampala, Oeganda [beeldbron: Haim Tzach/GPO]

Volgens Gold is Soedan een enorm land met een hedendaagse geschiedenis, “waardoor het jarenlang een van de centra van de jihadistische islam was.” Gold verwees terug naar de jaren 1990, toen Hassan Turabi, de toenmalige leider van Soedan, een dozijn of meer terreurorganisaties organiseerde voor hun jaarlijkse bijeenkomst, waaronder de Moslimbroederschap, Hamas, de PLO en Hezbollah. “De meest beruchte gast van de Soedanese regering in de jaren ’90 was een Saoedische dissident genaamd Osama bin Laden,” zei hij. “Dus dat maakt Soedan een zeer belangrijke plaats.”

Soedan, een Arabisch-moslimland dat grenst aan Egypte in het zuiden, wordt al lang gezien als een vijandige natie tegenover de Joodse staat. Soedan streeft wanhopig naar het opheffen van sancties en het verwijderen van de lijst als staatssponsor van terreur. Het wil zijn isolement beëindigen en zijn economie opnieuw opbouwen na een populaire opstand vorig jaar die de leider van het land, Omar al-Bashir, ten val heeft gebracht – door de internationale gemeenschap als een oorlogsmisdadiger beschouwd vanwege zijn rol in de genocide in Darfur – en de gezamenlijke civiel-militaire Soevereine raad onder leiding van al-Burhan. Het land is gepland om verkiezingen te houden in 2022 als onderdeel van zijn overgang naar democratie onder de interim-regering.

Jonathan Schanzer, senior vice-president voor onderzoek bij de Foundation for Defence of Democracies, was het met Gold eens over het belang van de bijeenkomst en vertelde JNS dat het vertrek van de voormalige Sudanese president Omar al-Bashir de weg vrijmaakt voor bredere erkenning van Soedan in de Verenigde Staten. Staten en over de hele wereld.

“Soedan werd lang bestraft voor zijn steun aan terreurorganisaties”, zei hij. “Nu heeft Sudan een schone lei.”” Schanzer zei, kijkend naar de staat van dienst van Soedan de afgelopen jaren, dat het zich “aantoonbaar heeft afgewend van de slechte actoren die het in het verleden heeft gesteund.”

De ontmoeting tussen Netanyahu en al-Burhan was naar verluidt georkestreerd door de Verenigde Arabische Emiraten, en dat slechts een ‘kleine kring’ van topambtenaren in Soedan, evenals Saoedi-Arabië en Egypte, hiervan vooraf op de hoogte was, meldde de Associated Press. Soedan hoopt dat het door het smeden van warme banden met Israël zijn kansen voor de Verenigde Staten om zijn status als staatssponsor van terrorisme, zoals het in 1993 werd genoemd, zou vergroten.

Onder al-Bashir smeedde Soedan ook nauwe banden Met Iran en diende als een pijpleiding om wapens te leveren aan Palestijnse terreurgroepen zoals Hamas. Israël wordt verondersteld achter luchtaanvallen in Soedan te zijn geweest die een wapenkonvooi in 2009 en een wapenfabriek in 2012 hebben vernietigd.

“Soedan heeft zich op een zeer duidelijke manier van de Iran-as afgekeerd”, zei Schanzer. “Je kunt niet met Israël omgaan terwijl je tegelijkertijd Hamas en Iran steunt. Soedan heeft een zeer belangrijke stap gezet,” voegde hij eraan toe. Het heeft “duidelijk gebroken met de Arabische Liga.”

Met name Egypte en Jordanië braken jaren geleden met de Arabische Liga en sloten vredesverdragen met Israël. “Nog belangrijker,” benadrukte Schanzer, “enkele jaren geleden werd Soedan daadwerkelijk uit de Iraanse baan gehaald door Saoedi-Arabië, dat het als een soort cliëntstaat ziet.” Als zodanig gelooft hij dat de outreach van Sudan naar Israël “kwam met de zegen van Saoedi-Arabië.”

“Nu wachten de Saoedi’s ‘op de reacties van het Soedanese volk en de Arabische wereld voordat ze beginnen na te denken over hun volgende bewegingen. Bahrein komt misschien daarna en misschien daarna, de Verenigde Arabische Emiraten”, voorspelde hij.

Plaatje hierboven: Premier Netanyahu en de Soedanese leider, generaal Abdul Fattah al-Burhan, ontmoetten elkaar in het geheim in Entebbe op uitnodiging van de Oegandese president Yoweri Museveni. Tijdens de vergadering werd overeengekomen om samenwerking te starten die de betrekkingen tussen de twee landen normaliseert. Burhan heeft naar verluidt de wens uitgesproken dat zijn staat een moderniseringsproces doormaakt door het uit isolatie te halen en het land weer op de wereldkaart te plaatsen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Israel Kasnett “Israel sees dawn of a new era in Africa, Arab world; Sudan, in particular, wants to be removed as a state sponsor of terror, end its isolation and rebuild its economy” van 9 februari 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Maayan Jaffe-Hoffman “Uganda expected to open its embassy in Jerusalem – report” van 2 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.