Nieuwe vormen van oude haat: confrontatie met geïmporteerd Syrisch antisemitisme in Europa

Plaatje hierboven: Rawan Osman werd geboren in Damascus en groeide op in Libanon. Na de middelbare school verhuisde Osman terug naar Syrië en in 2011, tijdens het begin van de burgeroorlog, vluchtte zij naar Frankrijk. In 2018 verhuisde Osman naar Straatsburg en begon te werken aan haar eerste boek, “De Israëliërs, vrienden of vijanden?” [beeldbron: TWI]

Met de Internationale Holocaustherdenkingsdag dit jaar ter ere van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz, is het ook belangrijk voor het Duitse publiek om de mogelijke implicaties van een nieuwe golf van antisemitisme binnen zijn grenzen aan te pakken.

De opmerkelijke acceptatie door Duitsland van meer dan een miljoen vluchtelingen uit Syrië, waar antisemitische propaganda een belangrijk kenmerk is van de algemene berichten van de Assad-familie, heeft zowel een toename van extreem-rechts van Duitsland teweeggebracht en de Duitse joodse bevolking in contact gebracht met een nieuw type antisemitisme ontwikkeld als een controlemethode in de Assad-dictatuur.

Plaatje hierboven: Syrische vluchtelingen op weg naar Europa, 22 september 2015.. Alleen al in 2015 werden in Duitsland 800.000 Syrische migranten opgenomen. De Saoedi-Arabische koning Salman biedt aan om 200 moskeeën in Duitsland te bouwen voor migranten [beeldbron: SOHR]

Syrië – een van de meest antisemitische landen ter wereld
De kritiekloze anti-Israëlische en antisemitische tropen die in Syrië zijn onderwezen, gepromoot of getolereerd, vormen een nieuwe reeks uitdagingen voor Duitse autoriteiten die nog steeds worstelen met het verleden van hun land. Duitsland heeft vanwege zijn geschiedenis een grotere verantwoordelijkheid op zich genomen dan andere Europese landen om vluchtelingen op te nemen. Nu moet het een andere belangrijke verantwoordelijkheid op zich nemen: deze gemeenschappen effectief informeren over de Holocaust en de verraderlijke aard van antisemitisme.

Ik ben me vooral bewust van deze kwestie als een Syriër die nu Duitsland thuis noemt. Voor het begin van de Syrische burgeroorlog reisde ik naar Europa met de bedoeling om de vaardigheden te leren die ik nodig had om een ​​wijnbar in de oude stad Damascus te openen. Maar mijn verblijf op het Duitse platteland opende mijn ogen voor veel meer dan de fijne kneepjes van de wijnindustrie.

Plaatje hierboven: In 2017 bevonden er zich reeds 23.000 Syriërs in België. Anno 2020 wordt hun aantal geschat op ca. 35.000 [beeldbron: Vluchtelingenwerk Vlaanderen]

Daar confronteerde ik de wortel van mijn eigen vooroordelen jegens Joden, terwijl ik me realiseerde over de rol die antisemitisme speelt in de misleiding van het eigen land. Terug thuis in Syrië, wat begon als een vreedzame opstand in 2011, ontstak snel in een volwaardige burgeroorlog, waarbij een hele natie samen met zijn buren werd geconsumeerd.

Terwijl het conflict al meer dan negen jaar woedt, is de Syrische dictatuur erin geslaagd om aan de macht te blijven. De internationale gemeenschap was collectief niet in staat om in te grijpen in deze menselijke catastrofe, wat bijdroeg tot de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze vluchtelingen vluchtten uit Syrië – een van de meest antisemitische landen ter wereld – naar Duitsland, dat nog steeds zijn complexe en beladen relatie met het Joodse volk herstelt.

Nu moet Duitsland de ingebedde aard van antisemitisme in Syrië erkennen en proberen te begrijpen om zijn nieuwste bewoners beter te helpen een leven te leiden zonder door de staat gesponsorde vooroordelen. Het bereik van antisemitisme in Syrië heeft het Syrische Ba’athistische regime decennia lang systematisch haat en antisemitische propaganda tegen het Joodse volk opgeroepen.

De invloed van antisemitisme is misschien het duidelijkst zichtbaar in het buitenlands beleid van Syrië; Het Ba’athistische regime heeft terroristische organisaties die zich richten op Israëlische burgers, zoals Hamas en Hezbollah, unapologetisch ondersteund. De steun van het regime van deze organisaties mag niet verkeerd worden gecategoriseerd als steun voor de Palestijnse zaak – de gruwelijke staat van het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in de zuidelijke buitenwijken van Damascus toont de flagrante minachting van het Syrische regime voor Palestijnse levens.

Integendeel, steun voor deze terroristische organisaties moet worden gezien als een combinatie van politieke opportuniteit en de echte jodenhaat. Kenmerkend voor deze trend is het besluit van het Syrische regime om Abu Daoud – een van de architecten van de Olympische aanval in München – in 1993 op te nemen, waardoor het het enige land is dat hiermee instemt, waardoor deze terrorist het internationale recht kan ontwijken tot aan zijn overlijden aan natuurlijke oorzaken in 2010.

Tientallen jaren eerder nam de Syrische regering ook de beslissing om de nazi-voortvluchtige Alois Brunner te herbergen, die verantwoordelijk was voor de dood van ten minste 128.000 joden. Alois Brunner zou ook een rol hebben gespeeld bij de oprichting van de Syrische inlichtingendienst – de gevreesde Mukhabarat – die verantwoordelijk was voor massale sterfgevallen en moorden op Syriërs.

Antisemitisme is echter ook endemisch in Syrië en heeft wortel geschoten op elk niveau van de samenleving. Religieuze leiders citeren – uit historische en religieuze context – koranschriften om deze haatideologie te stimuleren, terwijl veel Syrische intellectuelen en kunstenaars zonder twijfel de hatelijke retoriek van deze dictatuur overnemen.

De Matse van Zion
De populaire Syrische literatuur is een gebied dat de diepe relatie aantoont tussen de Syrische staat, de door de staat gemandateerde cultuur en antisemitisme. In 1983 publiceerde de toenmalige minister van Defensie Mustafa Tlass een boek getiteld The Matzo of Zion (plaatje hierboven). Matzo, matse in het Nederlands, is ongedesemd brood dat Joden maken gedurende de Pesach (aka de Joodse Pasen).

Daarin werd ‘The Damascus Affair‘ beschreven, een historisch incident waarbij dertien Damascus-joden werden gearresteerd op beschuldigingen van ‘rituele moorden’ in 1840. Dit boek presenteert ongegronde beschuldigingen In feite herhaalt de oude ‘bloed laster’ mythe dat joden niet-joden vermoorden om hun bloed te gebruiken voor religieuze rituelen.

Tlass was een keiharde antisemiet, ervan overtuigd dat alle Joden – niet alleen Israëli’s – van nature bloeddorstig zijn. Hij beweerde dat het jodendom een ​​’‘wrede afwijking’ is en dat joden ‘zwarte haat hebben tegen alle mensen en religies’. De antisemitische propaganda in The Matzo van Zion weerspiegelt de taal van zowel Mein Kampf als The Protocols of the Elders of Zion.

De Matzo van Zion bereikte vergelijkbare niveaus van populariteit in internationale antisemitische kringen, maar kan misschien het gemakkelijkst worden gekocht in Damascus, waar het effectief wordt verkocht op bijna elke straathoek voor de betaalbare prijs van $ 2.

Al-Ash Shatat
In feite staat geen van de bovengenoemde antisemitische literatuur op de lange lijst van verboden werken in Syrië, waardoor deze niet kritisch kan worden verspreid. Maar misschien het beste en meest invloedrijke voorbeeld van antisemitisme in Syrië sinds het begin van Bashar al-Assad’s heerschappij is de negenentwintig-delige Syrische televisieserie Al-Ash Shatat – ‘de Diaspora’.

De schrijver, samen met enkele van de meest prominente acteurs van Syrië hebben een verschrikkelijke verzameling antisemitische canards en libels afgeleverd, waarin Joden worden gepresenteerd als de meest slechte en immorele mensen op aarde. Ash-shatat is niet de enige Syrische of Egyptische televisieproductie die antisemitisme verspreidt, maar het is de meest invloedrijke. De televisieserie bereikte een regionaal publiek, uitgezonden in Iran in 2004 en in Jordanië in 2005.

Video: Al-Ash Shatat


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rawan Osman “New Forms of Old Hate: Confronting Assad’s Anti-Semitism in Germany” van 6 februari 2020 op de site van The Washington Institute

♦ naar een artikel van Tom Heneghan “Germany worried about ‘imported anti-Semitism’ after immigrant protests” van 10 januari 2018 op de site van National Catholic Reporter

♦ naar een artikelRothschild Legacy of Controlling the World in the Syrian-Produced Antisemitic TV Series Al-Shatat” van 30 augustus 2009 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)

Een gedachte over “Nieuwe vormen van oude haat: confrontatie met geïmporteerd Syrisch antisemitisme in Europa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.