Spanning groeit omtrent Aalsters Carnival: Professoren waarschuwen voor antisemitische excessen

Plaatje hierboven: Al in 2009 pakte het jaarlijks Aalsters carnaval uit met typische antisemitische voorstellingen van Joden: grote hoeden, zwarte kleren, haakneuzen, baarden en lange bakkebaarden tot en met een Gele Davidster. Pijnlijk voor de Joden, hilarisch voor eigen Aalsters publiek. En het werd jaar na jaar steeds erger… [beeldbron: Knack]

De protesten tegen het Aalsters ‘Feest van het Antisemitisme‘ rijgen zich aan elkaar, zowel nationaal als internationaal. Maar in Aalst zelf lusten ze er wel pap van.

De Aalsterse carnavalsverenigingen beloven voor volgende zondag nog meer ‘van dattum‘, nog meer Joodse karikaturen, tienduizenden anti-Joodse linten werden geproduceerd enz. “Joden schofferen hoort principieel tot de vrije menigsuiting” vinden ze in Aalst. Het belooft weer bijzonder gortig te worden aanstaande zondag 23 februari 2020.

Ook de binnen- en buitenlandse pers zakt massaal af naar Aalst. Vele buitenlandse perrsbureaus hebben een accreditatie aangevraagd in Aalst om de aangekondigde Jodenhaat te kunnen verslaan. Aalst kreeg ondermeer aanvragen binnen van The Jewish Telegraphic Agency (JTA), het Nederlandse NOS, het Duitse ARD en het Amerikaanse Vice.

Vermits de organisatoren van Aalst Carnaval beloofd hebben om er dit jaar nog een flinke schep bovenop te zullen doen, kwam er vandaag eindelijk wat reactie. Een protest en waarschuwing uit een meer autoritaire bron.

Drie professoren Vivian Liska (UAntwerpen), Didier Pollefeyt (KU Leuven) en Klaas Smelik (UGent) hebben hun ongenoegen over de antisemitische beerput van Aalst geuit in een opiniestuk:

Als onderzoekers over antisemitisme aan onze Vlaamse universiteiten moeten wij erop wijzen dat de in Aalst getoonde karikaturen (…) in het verleden hun gevaarlijk karakter hebben bewezen. Die antisemitische beelden zijn wereldwijd verspreid via pers en sociale media. Zo geraken ze steeds meer verankerd in de voorstellingswereld van mensen, al dan niet zonder commentaar. Verbieden heeft weinig zin. Maar het is niet evident om deze beelden te gebruiken. Ze resoneren eeuwenoude karikaturen en ja, die zijn antisemitisch, in welke context je die ook plaatst.

Didier Pollefeyt professor aan KU Leuven kon er ook niet mee lachen:

Die beelden zijn dus niet onschuldig en leiden tot meer anti-Joodse gevoelens. De ene karikatuur creëert de andere. De Jood werd altijd gezien als de andere, waarop alles wat we niet begrepen werd geprojecteerd. Zo kregen de Joden de schuld van de economische crisis in de middeleeuwen. De enige reden dat zij toen als bankier optraden, was echter omdat christenen volgens de Bijbel geen geld mochten verlenen tegen rente en Joden zelf uitgesloten werden van gilden of landbezit. Maar plots wordt die crisis gelinkt aan Judas die Christus verraadde voor zilverlingen en vandaag wordt dat gelinkt aan Joden in de diamantenwereld. Wanneer een carnavalsgroep de karikatuur van de geldkoffer gebruikt, dan resoneert dat zoveel historische lagen.


Bronnen:

♦ naar een artikelJoodse én buitenlandse media zakken af naar Aalst Carnaval” en een artikelAalst Carnaval komt eraan, Belgische experts waarschuwen: ‘Toon Joodse clichés niet in de media’” van 18 februari 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikel van Pieter Gordts “‘Toon Joodse clichés niet in de media’: experts wijzen op gevaren karikaturen bij Aalst Carnaval” van 18 februari 2020 en een artikelWij betreuren dat een rijke traditie als Aalst Carnaval zichzelf herleidt tot polarisatie rondom antisemitisme” op de site van De Morgen

2 gedachtes over “Spanning groeit omtrent Aalsters Carnival: Professoren waarschuwen voor antisemitische excessen

 1. Protesten zullen niet veel helpen want linksom of rechtsom zijn de carnavals organisatoren & co gewoon banale Jodenhaters en dat willen ze luid & duidelijk laten blijken via hun ‘recht op vrije meningsuiting.

  De énige dat dit fenomeen kan stoppen is de regering die de verplichting heeft om dit haatfestival te verbieden…….of zich anders schuldig te maken aan medeplichtigheid aan Jodenhaat.

  Met vrijheid van mening heeft dit namelijk niets van doen evenmin als met satire of humor.

  Wél heeft het alles te maken met een bende ignorante racististen die te dom zijn om zelfs dat te begrijpen.

  75 jaar na Auschwitz is de Vlaamse stinkende beerput van waaruit de walm van Jodenhaat weer opstijgd, weer helemaal legitiem, maar vooral leuk geworden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.