Minister Smotrich avanceert plan voor hogesnelheidsspoorlijn naar de Oude Stad van Jeruzalem

Plaatje hierboven: Het einde van de werken nadert. Een sneltrein begint te puffen tussen Jeruzalem en Tel Aviv. Passagiers kunnen nu in ongeveer 30 minuten reizen, hoewel het spoor voorlopig alleen het Hagana-station van Tel Aviv zal bereiken [beeldbron: Yonatan Sindel/Flash90]

Minister van Transport Bezalel Smotrich heeft de Nationale Plannen- en Bouwraad een richtlijn gegeven om een ​​plan te ontwikkelen waarin een station voor de eerste hogesnelheidstrein van Israël in de Oude Stad van Jeruzalem wordt geplaatst.

De trein zal toeristen van Ben Gurion International Airport rechtstreeks naar de Westelijke Muur (Kotel/Klaagmuur) brengen, volgens een verklaring die maandag is uitgegeven vanuit het kantoor van Smotrich. Het plan, dat een jaar geleden voorgesteld door voormalig minister van Transport Israel Katz, werd voortijdig opgeborgen terwijl politici vochten om kleine lettertjes.

Maar deze week keurde de National Planning and Building Council een nieuwe route voor de trein goed, hoewel de details van de verandering niet openbaar werden gemaakt. Het plan omvat de uitbreiding van de hogesnelheidslijn die al is gebouwd van de luchthaven naar Tel Aviv en verder naar de hoofdstad, naar de oude stad.

Om dit te doen, moet je meer dan drie kilometer (twee mijl) spoorwegtunnel en twee ondergrondse treinstations bouwen onder het centrum van Jeruzalem en onder de oude stad van Jeruzalem – een supergevoelige en uiterst delicate taak, zowel politiek als vanuit technisch oogpunt.

Smotrich heeft het project geprezen als ‘historisch’, en noemt de nieuwe spoorlijn “enorm nieuws voor Israëlische inwoners en de miljoenen toeristen die naar Jeruzalem komen. . . We slagen er ook in om de zionistische en Joodse agenda te promoten,” voegde hij eraan toe.

De verwachting is dat het project na goedkeuring vier jaar zal duren. Voor toeristen en Israëli’s met een lichamelijke handicap zal de nieuwe treinlijn naar de Westelijke Muur niets minder dan een wonder zijn, waardoor mensen met mobiliteitsproblemen eindelijk zo snel en gemakkelijk toegang krijgen tot de heiligste site van het Jodendom als andere Israëli’s.

Palestijnen, Europeanen en andere Joden- en Israëlbashers zijn niet zo gelukkig met de uitbreiding van het spoorwegnet tot aan de Kotel (aka Klaagmuur) in de Oude Stad van ‘hun‘ “Oost-“Jeruzalem omdat zij dat deel reeds bij voorbaat beschouwen als zijnde Palestijns grondgebied, met uiteraard de Oude Stad als hun toekomstige hoofdstad.

“Get Ready to Ride the ‘Trump Train’ to the Western Wall Plaza!”

 


Bronnen:

♦ naar een artikelJordan slams Israel’s plans to extend high-speed train line to Western Wall” van 19 februari 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelGet Ready to Ride the ‘Trump Train’ to the Western Wall Plaza!” van 13 januari 2018 op de site van Israel Palestine Guide

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Smotrich Advances Plan for High-Speed Rail Line to Old City of Jerusalem” van 17 februari 2020 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelEnding wait, express train begins to chug between Jerusalem and Tel Aviv” van 22 december 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Israel to build a rail line from Ben Gurion Airport to the Western Wall” van 18 februari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.