Palestijnse consensus tussen Israëlische Arabieren en ‘Palestijnen’ tegen Trump’s ‘Deal of the Century’

Plaatje hierboven: Protestmeeting van Israëlische Arabieren en Palestijnen in Ramallah, Samaria, op maandag 17 februari 2020 tegen Trump’s ‘Deal of the Century’ [beeldbron: Nasser Ishtayeh/Flash 90]

De Palestijnse Nationale en Islamitische Krachten (PNIF), het coördinerende kader van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, en het Hogere Arabische Monitoring Comité, verklaarden op maandag een volledige Palestijnse consensus tegen het Amerikaanse vredesinitiatief.

Na een bijeenkomst in Ramallah werd een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin stond dat:

[Trump’s] ‘Deal of the Century’ het resultaat is van een Zionistisch-Amerikaanse alliantie die is ontworpen om de rechten van het Palestijnse volk te vernietigen, inclusief het recht op terugkeer van vluchtelingen en zelfbeschikking en de oprichting van een onafhankelijke, soevereine Palestijnse staat waarvan de hoofdstad Oost-Jeruzalem is.

De deelnemers aan de bijeenkomst riepen op tot voortdurende activiteit tegen het Israëlische beleid dat de ‘Deal of the Century’ wil uitvoeren en benadrukten de noodzaak om de publieke deelname aan protestevenementen uit te breiden.

Plaatje hierboven: Voorzitter van de Arabische partij Joint List, een gezamenlijke lijst van [bijna] alle arabische partijen in Israël, parlementslid Ayman Odeh, bij een protest van Israëlische Arabieren in Majd al-Krum, een Arabisch dorp in Opper-Galilea, Israël, op 3 oktober 2019. De tekst op het bord dat hij omhoog leest: ‘Genoeg bloedvergieten.’ Het nummer 1385 op zijn shirt is de tol van Arabische burgers van Israël die sinds het jaar 2000 zijn overleden als gevolg van geweld door de georganiseerde misdaad [beeldbron: Communistische Partij van Israël]

Een massale demonstratie van Israëlische Arabieren staat gepland voor 25 februari, in aanloop naar de Israëlische parlementsverkiezingen van 2 maart, en andere protesten zullen plaatsvinden tot aan de Landdag op 30 maart 2020 (zie verder).

♦ Het Hogere Arabisch Monitoring Comité, dat in 1982 werd opgericht, is een semi-onafhankelijke politieke organisatie die tot doel heeft de politieke acties van verschillende Arabische organisaties in Israël te coördineren. Het comité bestaat uit Arabische parlementsleden, Arabische gemeenteraadshoofden en vertegenwoordigers van verschillende stromingen binnen de Arabische sector; een koepelorganisatie die prentendeert de ca. 1,9 miljoen Arabieren in Israël te vertegenwoordigen.

♦ De Palestijnse Nationale en Islamitische Krachten (PNIF) is een coalitie gevormd kort na het uitbreken van de Tweede Intifada ca. 2000 met als doel de agenda van haar leden te coördineren en gezamenlijke aanvallen op Israël te plannen en uit te voeren. De PNIF in het Gouvernement van Hebron recruteert zijn leden voornamelijk bij Hamas en van Al-Fatah, de Palestijnse Islamitische Jiahd (PIJ), het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP-GC), de Palestijnse Democratische Unie (FIDA) en het Palestijnse Strijders Volksfront (PPSF).

Landdag
Op 30 maart 1976, in reactie op de aankondiging door de Israëlische regering van een plan om duizenden dunams land voor staatsdoeleinden te onteigenen, werden een algemene staking en marsen georganiseerd in Arabische steden van Galilea tot de Negev. In de daaropvolgende confrontaties met het Israëlische leger en de politie werden zes Arabische burgers gedood, ongeveer honderd gewond en honderden anderen gearresteerd.

Sindsdien herdenken zowel Israëlische Arabieren als de Arabieren in de Palestijnse gebieden in Gaza en in Judea & Samaria de gebeurtenissen van 1976. Zo begonnen de grensrellen van Hamas en Co aan het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël, aka de ‘Grote Mars van de Terugkeer [naar Israël]‘, op de Landdag van 30 maart 2018 en eindigden op 31 december 2019 waarbij in het eerste jaar 183 Arabieren omkwamen.

Plaatje hierboven; Het Israëlisch-Arabisch parlementslid Jamal Zahalka ging op 7 augustus 2018 op een persconferentie in Tel Aviv fel tekeer tegen de Joodse Natiestaatwet van 25 november 2014 [beeldbron: Avshalom Sassoni/Maariv]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Palestinian consensus against ‘Deal of the Century’ – PA leadership and Israeli Arab leadership agree to work together to thwart the US administration’s peace plan” van 18 februari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelArab Israelis protest against US proposal to include their towns in Palestine” van 1 februari 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Palestijnse consensus tussen Israëlische Arabieren en ‘Palestijnen’ tegen Trump’s ‘Deal of the Century’

  1. Er bestaat bij de Arabische partijen geen enkel probleem om mekaar op de meest bloederige wijze af te maken…..behalve als het om géén vrede met Israel & totale vernietiging van de Joodse Staat gaat,……. dan hebben ze mekaar gevonden in broederlijke ambities.

    Zoals het bij de EU ook werkt.
    Verdeeld tot op het bod behalve als het om anti Israel consensus gaat…..dan is het ‘per direct & unaniem.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.