Carnavalsfiguren van Vlaams Belang en N-VA doorbreken in Aalst symbolisch het cordon sanitaire

In een hangar vol carnavalisten hebben Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) “symbolisch het cordon sanitaire doorbroken”. Een en ander is te zien in een filmpje dat VB-kopstuk Dewinter gisteravond postte op Twitter.

Kaïn en Abel
Beide partijen vinden hun roots in de politieke Vlaams-nationale traditie en hun huidige (aanzienlijke) aanhang huppelt tijdens verkiezingen dan ook van de ene naar de andere partij en weer terug alsof het gaat om een voetbalmatch van Cercle Brugge vs. Club Brugge of Berchem Sport vs. RAFC Antwerp.

Deze Vlaamse politieke rivalen vissen beide in de poel van het Vlaams nationalisme en anti-migranten stroming. De verschillen zijn miniem maar wel essentieel voor de partijkaders. Alleen in hun communicatie, binnen en buiten de resp. partijen, gaat het er bij het Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok) wat ruiger en harder aan toe dan bij de N-VA.

Beiden delen ook hun weinig verhullende geschiedenis van de Vlaamse collaboratie met nazi-Duitsland tijdens de bezettingsjaren tijdens de Tweede Wereldoorog, hoewel Bart Dewever (N-VA) van deze zwarte bladzijde in de Vlaams-nationale beweging thans wat afstand van lijkt te willen nemen. Zo zei Bart De Wever in een toespraak tijdens de jaarlijkse Shoah-herdenking van 7 mei 2015 in Antwerpen:

Enkel in hun vorm, optreden en taalgebruik verschillen ze. De Kaïn en Abel van de vlaams-nationale politieke sien. Kaïn, de oudste van de twee, was landbouwer; Abel was schaapherder, verhaalt de Bijbel ons. Vandaar dat de ver-Antwerpste Bruggeling Filip Dewinter zich wel best kan vinden in de platvloerse ordinaire “humor” van Aalst Carnaval, waarvan bekend is dat niks hun heilig is.

Dat bewezen ‘die van  #Oijlst‘ een jaar geleden nogmaals tijdens het jaarlijkse Carnaval:

Antisemitische praalwagen tijdens Aalst Carnaval 2019

De volgende editie van Aalst Carnaval vindt plaats op zondag 23 februari 2020, vandaar wellicht hun schampere prelude met Filip Dewinter.

De Vlaamse pers beschrijft hoe in het bewuste filmpje de twee partij-iconen samen aan een carnavalswagen staan waarop de hoofden van de VB-boegbeelden Gerolf Annemans en Dewinter zijn nagemaakt. Daaronder hangt een porseleinen wasbak die burgemeester Christoph D’Haese en Filip Dewinter samen kapot laten vallen. Vervolgens hoor je iemand zeggen: “Het sanitair is gebroken.

Christoph D’Haese, die sinds 2012 burgemeester is van Aalst, zegt dat er niks achter gezocht moet worden. “Het is carnaval en ik ga altijd met veel plezier in op vragen van carnavalisten om de doop van hun wagens bij te wonen. Zoek er dus geen politieke statements achter, want die zijn er niet.

N-VA verkoos op zondagavond om niet te reageren op het riool-filmpje. “Het is Aalst Carnaval, geen reactie”, klonk  het op het hoofdkwartier van de N-VA.

Euh, “wie zwijgt stemt toe?

Zoals reeds aangehaald, komen hun kiezers uit dezelfde stal; overwegend uit de middenklasse (N-VA) en bij het VB vooral uit de arbeidersklasse. Dus kan je – als je Bart De Wever heet – maar beter “wat door de vingers zien“, want dat kost anders stemmen bij de eerstvolgende verkiezingen.

Wat is het cordon sanitaire?
De term cordon sanitaire kent zijn oorsprong in de landbouw. Het geeft een soort schutkring aan die rond een boerderij gelegd wordt om te vermijden dat een besmettelijke ziekte verder uitbreekt. In de politiek wordt het sinds 1989 gebruikt door de traditionele partijen om het extreemrechtse Vlaams Blok (sinds 2004 Vlaams Belang) te isoleren en uit te sluiten van het beleid, aldus Het Nieuwsblad.

Toen de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 in Antwerpen 17 procent van de stemmen haalde, werd op voorstel van Jos Geysels, het toenmalige boegbeeld van de extreemlinkse partij Agalev (sinds 2003 Groen!) beslist om niet, nergens en nooit samen te werken met het Vlaams Blok op geen enkel bestuursniveau.

Bij de eerste echte Zwarte Zondag op 24 november 1991, toen het Blok nationaal doorbrak en in het Federaal Parlement van 2 volksvertegenwoordgers naar 12 schoot, schaarden alle partijen zich achter het cordon, dat aldus werd betonneerd en tot op heden vrijwel ongeschonden wordt gehandhaafd.


Bronnen:

♦ een artikel op deze blogAalst Carnaval 2020 maakt zich op voor een nieuw rondje Jodenbashen” van 25 januari 2020 en een artikelAalst Carnaval zegt foert tegen de Joden en bereidt volgende ronde Jodenbashen voor” van 8 december 2019 en een artikelAalsterse carnavalisten steken nog een tandje bij in hun Jodenspot volgend carnaval” van 3 december 2019 en een artikelAalsters carnaval bereid nieuw rondje Jodenbashen voor: de carnavalslintjes zijn al klaar” van 22 oktober 2019

♦ naar een artikel “‘Cordon sanitaire symbolisch gebroken in Aalst’: opmerkelijk filmpje toont Filip Dewinter met N-VA-burgemeester van Aalst” van 16 februari 2020 op de site van Het Nieuwsblad

♦ naar een artikelCordon sanitaire “symbolisch doorbroken” in Aalst” van 17 februari 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikel van Ellen Maerevoet “5 vragen over het cordon sanitaire: wat is het juist en waar komt het vandaan?” van 26 mei 2019 op de site van VRT NWS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.