Hoe zou het nog zijn met soldaat Gilad Shalit? Héél goed want hij gaat trouwen met Nitzan Shabbat

Voor wie zich soms afvraagt hoe het nu zou zijn met Gilad Shalit, de Israëlische soldaat die vijf jaar lang ergens in een gat in de grond in Gaza werd gegijzeld door de islamitische terreurgroep Hamas, wordt op zijn wenken bediend.

De inmiddels 33-jarige Gilad heeft zich afgelopen vrijdag op Sint Valentijn verloofd. Zijn vriendin, Nitzan Shabbat, plaatste een foto van het stel op Instagram (plaatje hierboven) waarin ze haar hand opsteekt om een ​​diamanten verlovingsring te tonen. Shalit had haar vrijdag ten huwelijk gevraagd. Het koppel gaat al anderhalf jaar uit.

Voorafgaand aan zijn verloving met Shabbat had Shalit een vierjarige relatie met Adi Sigler die eindigde in 2017. Daarna had Shalit een relatie met Ronnie Shiner, maar het paar brak na vier maanden. In oktober 2018 werd onthuld dat Shalit een relatie had met Nitzan Shabbat en op vrijdag besloot om haar een aanzoek te doen en haar een ​​ring aan te trekken.

De Zaak Gilad Shalit
Voor wie het mocht vergeten zijn: Gilad Shalit is de Israëlische soldaat die 5 ½ jaar lang gegijzeld werd door Hamas ergens in de Gazastrook en in ruil voor een grote groep gevangen Palestijnen werd vrijgelaten.

IDF-korporaal Gilad Shalit werd op 28 augustus 1986 geboren in Nahariya. In juli 2005 werd de toen 18-jarige Gilad opgeroepen om zijn 3 jaar durende verplichte militaire dienst te vervullen. Elf maanden later werd hij gestationeerd kort bij de Gazagrens nabij de grenspost van Kerem Shalom tot in de nacht van 25 juni 2006, een groep terroristen via tunnels vanuit Gaza Israël binnendrong.

De Gazaanse terreurcel, bestaande uit leden van de al-Qassam Brigades (Hamas), de Nasser Saladin Brigades (PRC) en het salafistische Leger van Islam overviel de commandopost waar soldaat Gilad was gelegerd, vermoordden twee Israëlische soldaten en verwondden enkele anderen. Twee van de aanvallende Palestijnse militanten werden ook gedood.

Shalit leed aan een gebroken linkerhand en een lichte schouderwond en de militanten namen hem gevangen en voerden hem via een tunnel naar Gaza met het doel de IDF-soldaat later te kunnen ruilen voor Palestijnse terroristen die in Israëlische gevangenschap leven.

Daarna bleef het meer dan drie jaren stil rond Gilad, compleet afgezonderd van de wereld. Zelfs het Rode Kruis werd niet toegelaten bij de soldaat. Achter de schermen werd er wel onderhandeld voor zijn vrijlating.

Een eerste echt levensteken dateert van vrijdag 2 oktober 2009 toen de Hamasterroristen een video van soldaat Gilad Shalit van 2min. 42sec. vrijgaven, dwz. de videobeelden werden vrijgegeven in ruil voor 20 Palestijnse vrouwelijke terroristen. Maar de prijs voor zijn vrijlating zal nog vele malen hoger zijn. Intussen bleef het opnieuw twee jaren stil rond Gilad.

Uiteindelijk, na jarenlange onderhandelingen en onder grote druk van de publieke opinie, liet de Israëlische regering zich verleiden tot een akkoord met Hamas en werd soldaat Gilad Shalit ingeruild voor 1.027 Palestijnse gevangen terroristen en moordenaars waarvan 27 vrouwen. De vrijgelaten Palestijnse gevangenen waren gezamenlijk verantwoordelijk voor 569 Israëlische doden [!]

Een eerste groep kwam vrij op 18 oktober 2011 en twee maanden later, 18 december 2011, werd conform het akkoord een tweede groep van ca. 550 terroristen vrijgelaten. Allen werden op gejuich onthaald door Hamas in Gaza en een massa PA-Palestijnen op de Westbank. Meer dan de helft van de vrijgelaten Palestijnen zal zich weldra terug op het pad van de terreur tegen Joden en Israël begeven waarvan velen weer werden opgepakt om alsnog de rest van hun straf uit te zitten.

Hamasleider Yahiya Sinwar
Eén van de meest illustere vrijgelaten gevangenen die profiteerde van de Shalit Deal was Yahiya Sinwar (plaatje hierboven bij zijn vrijlating in 2011), de huidige leider van Hamas.

Sinwar was een van de mede-oprichters van het veiligheidsapparaat van Hamas. In 1988 bedacht hij de ontvoering en moord op twee Israëlische soldaten. Hij werd gearresteerd, veroordeeld voor moord en in 1989 veroordeeld tot vier keer levenslange opsluiting.

Hij probeerde verschillende keren te ontsnappen, maar werd altijd gepakt. Sinwar zat 22 jaar van zijn levenslange straf uit totdat hij in 2011 werd vrijgelaten en gerepatrieerd naar Gaza als onderdeel van de gevangenenuitwisseling voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit. Sinds februari 2017 is Sinwar de leider van Hamas waarbij hij zijn voorganger Ismail Haniyeh opvolgde die op zijn beurt leider werd van het politburo van Hamas.

gilad-freePlaatje hieronder: Een uitgemergelde en zichtbaar uitgeputte Gilad Shalit bij zijn vrijlating op 18 oktober 2011. Hier in het gezelschap van zijn vader (r.) en toenmalig minister van Defensie Ehud Barak en premier Benjamin Netanjahoe.


Bronnen:

♦ naar een artikelGilad Shalit proposes to girlfriend; Following a year and a half of courtship between Gilad Shalit and his girlfriend, Nitzan Shabbat, the couple are set to get married” van 15 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Gilad Shalit, Israeli soldier freed after 5 years of Hamas captivity, is engaged” van 16 februari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Hoe zou het nog zijn met soldaat Gilad Shalit? Héél goed want hij gaat trouwen met Nitzan Shabbat

Reacties zijn gesloten.