Israëls nieuwe strategie in de oorlog met Iran; met Iran dat militaire kloof met Israël wil dichten

Vorige week vonden er twee belangrijke gebeurtenissen plaats met betrekking tot de strijd van Israël tegen Iran. De eerste was de uitrol van het nieuwe meerjaren strategische plan van Israel Defense Forces genaamd ‘Momentum’, en de tweede was de aankondiging dat de IDF nu een speciaal Iran Command heeft dat zich zal richten op het detecteren en analyseren van bedreigingen van de islamitische Republiek.

Het plan werd opgesteld door Aviv Kochavi, de stafchef van de IDF, en goedgekeurd door minister van Defensie Naftali Bennett. Het wacht nu op definitieve goedkeuring door het Israëlische kabinet. Een deel van het plan is al uitgevoerd en het zal de capaciteiten van het Israëlische leger versus de Iraanse as aanzienlijk verbeteren op het gebied van dodelijkheid, intelligentie, cyberoorlogvoering en luchtoverwicht.

“Na een grondig en diepgaand proces met de stafchef, IDF-bevelhebbers en het defensie-instituut, heb ik het Momentum Plan goedgekeurd dat de IDF in staat stelt de vijand sneller, met grotere kracht, met grotere dodelijkheid te treffen en aldus de vijand en overwinning behalen, ” zei Bennett op donderdag.

De kloof tussen het Israëlische leger en de Iraanse as wordt volgens de IDF snel kleiner, terwijl Kochavi zei dat “de dreigingen niet op ons wachten” en als Israël nu niet “hard op het gas drukt” zal het geen situatie bereiken waarin het zo snel als nodig een oorlog met Iran en zijn bondgenoten [aka proxies] kan winnen.

Om de doelen van Momentum te bereiken, zal de IDF een tankbataljon sluiten en een nieuwe infanterie-divisie voor snelle bewegingen oprichten die eenheden zal hebben die diep in vijandelijk gebied kunnen opereren. De bestaande 900e Kfir Brigade zal ook worden omgezet in een dodelijke kracht van de snelle beweging en de IDF zal veel meer precisiewapens kopen zoals aanvalsdrones en raketafluistersystemen.

Het Israëlische leger zal ook de operationele capaciteiten van bestaande korpsen met betrekking tot asymmetrische oorlogvoering verbeteren en de communicatie tussen deze verschillende korpsen verbeteren, waaronder de communicatie tussen commandanten van grondtroepen en piloten van IAF-oorlogsvliegtuigen.

Om deze betere uitgebreide communicatie te bereiken, zal het Israëlische leger “een computerprogramma gebruiken dat het leger de ‘Waze of War'” noemt, een spel met de naam van een populaire navigatie-app, waarmee commandanten gemakkelijk doelen op een kaart kunnen zien evenals de verschillende methoden die ze konden gebruiken om hen te slaan – artillerie, grondtroepen, straaljagers, drones, enz. ”, aldus de Israëlische journalist Judah Ari Gross.

Bennett zei dat het Israëlische leger dodelijker, sneller en sterker zal zijn en zoals we zullen zien, zal het nodig zijn omdat Iran haar gedrag niet heeft veranderd na de moord op zijn Q-Sts-commandant Qassem Soleimani, die door een Amerikaane Drone op 3 januari van dit jaar werd uitgeschakeld.

Het tweede evenement met betrekking tot de groeiende dreiging van Iran voor Israël vond donderdagavond plaats. Die nacht lanceerden IAF-oorlogsvliegtuigen tussen 11 en 12 uur Delilah-kruisraketten bij Iraanse militaire faciliteiten in de buurt van Damascus en doodden zeven Iraniërs en sjiitische jagers terwijl nieuwe geavanceerde wapens werden vernietigd die werden afgeleverd door een Iraanse Boeing 747 kort voor de Israëlische raketaanvallen.

Bronnen in Syrië meldden verder dat Ishmail Ghaani, de nieuwe commandant van de Quds Force van het Islamitische Revolutionaire Garde-korps, in hetzelfde vliegtuig in Damascus aankwam, maar blijkbaar behoorde hij niet tot de zeven slachtoffers die stierven als gevolg van de Israëlische aanvallen.

Dezelfde Syrische bronnen beweerden dat ten minste tien Delilah-kruisraketten werden gelanceerd door de IDF-jets vanaf de Golan-hoogvlakte, iets wat waar lijkt te zijn, omdat kort voor de nieuwe Israëlische aanval op de Iraanse as IAF-oorlogsvliegtuigen werden gezien die over de Zee van Galilea vlogen in de richting van de Golanhoogte.

Het zou de IAF kunnen zijn die de raketten vanaf de Golanhoogte wil lanceren vanwege de aanwezigheid van twee Russische Sukhoi SU-35 straaljagers in de lucht boven Zuid-Syrië op het moment dat de Israëlische luchtmacht de nieuwe levering van geavanceerde Iraanse wapens wilde slaan Aan de Quds Force.

Gevraagd naar wat er precies gebeurde tijdens een interview met het lokale radiostation van Haifa, ontweek premier Benyamin Netanyahu de vraag en beweerde dat “de Belgische luchtmacht” misschien actief was geworden in de Syrische strijd. “Ik weet niet wat er ’s nachts is gebeurd. Misschien was het de Belgische luchtmacht,” grapte Netanyahu.

De Perzische Octopus bedreigt het status quo in het Midden-Oosten

De IAF-actie tegen de nieuwe wapenlevering aan de Quds Force kwam nadat Bennett afgelopen dinsdag de groeiende Iraanse dreiging had aangepakt en Iran waarschuwde dat het “niets te zoeken had in Syrië”. “Generaties lang hebben we constant gevochten tegen de wapens van de Iraanse octopus in Libanon, Syrië en Gaza, en we hebben ons niet voldoende geconcentreerd op de verzwakking van Iran zelf,” zei de Israëlische DM eraan toevoegend dat Israël het hoofd van de Octopus moet wurgen, wat betekent het regime in Teheran.

“We zijn in een continue campagne om de Iraanse octopus te verzwakken. Op economisch vlak, politiek, inlichtingen, militairen en anderen, ‘legde hij uit. “Wanneer [de] armen van een octopus je slaan, vecht dan niet terug met alleen je armen, maar wurg het hoofd. En zo is het ook met Iran, ‘legde Bennett uit. Hij en Kochavi denken dat Iran op een dag zal proberen te doen wat Mohsen Rezaei een voormalige IRGC-commandant vorige week op de Libanese tv zei.

“Daar moet je niet aan twijfelen. We zouden Tel Aviv zeker met de grond gelijk maken. We zijn op zoek naar zo’n voorwendsel,” vertelde Rezaei aan zijn interviewer. Een andere Iraanse commandant, Brig. Gen. Amir-Ali Hajizadeh, die de luchtafdeling van de IRGC leidt, bedreigde Israël opnieuw met vernietiging en zei nu openlijk dat Iran een 3000 km brede verzetsas bestuurt vanuit Jemen naast de Rode Zee naar Libanon via Irak en Syrië. “Vandaag zijn we niet alleen een Iraanse verzetsas. Integendeel, de reikwijdte van de as van verzet strekt zich uit van de Rode Zee tot de Middellandse Zee en van de Jemense Ansar Allah (Houthi) beweging tot de Hezbollah van Libanon,” volgens Hajizadeh.

Blijkbaar zijn de Iraniërs tot de conclusie gekomen dat het niet langer zinvol is om hun steun voor Ansar Allah te ontkennen en hun voornemen om Israël met raketten uit Jemenitisch gebied te slaan nadat de Amerikaanse marine vorige week een gigantisch wapentransport naar Ansar Allah in beslag nam in de Rode Zee.

De USS Normandy, een Ticonderoga-klasse geleide raketkruiser, heeft 150 ‘Dehlavieh’ anti-tank geleide raketten (ATGM) in beslag genomen, dit zijn door Iran vervaardigde kopieën van de Russische Kornet ATGM en een groot aantal andere raketten en wapens, volgens Het Amerikaanse leger.

Hezbollah in Libanon maakte zaterdag opnieuw een provocerende beweging en onthulde een gigantisch standbeeld van de gedode Quds-commandant Qassem Soleimani die wijst naar de Israëlische grens bij het dorp Maroun al-Ras. Een video van de inhuldiging van het standbeeld toonde Hezbollah-terroristen die Allah Hu Akbar toejuichten terwijl ze langs Hezbollah en Libanese vlaggen stonden terwijl een vlag van de Palestijnse Autoriteit het standbeeld van Soleimani vergezelde.

door Yochanan Visser

Op het plaatje hieronder: Een briefing van 9 januari 2020 in Teheran, door brigade-generaal Amir Ali Hajizadeh, de commandant van de luchtmacht van het Iraanse Revolutionaire Gardekorps (IRGC), oogt ietwat ongewoon vanwege de vlaggen van een aantal van door Iran gesteunde proxy-groepen in het Midden-Oosten waar hij bij stond en van wie velen jarenlang de banden met Teheran hadden ontkend [beeldbron: Global Security].

Van links naar rechts: 1. Vlag van de Islamitische Republiek (van Iran); 2. Pasdaran (IRGC-Iran); 3. Afagir (Luchtmacht van IRGC-Iran); 4. Hezbollah (Libanon); 5. Ansarullah of Ansar Allah (Houthi militie in Jemen);  6. Hashd Shabi (PMF/PMC/PMU – Irak); 7. Hamas (Palestina Gaza); 8. Liwa Fatemiyoun (Afghanistan); 9. Liwa Zainebiyoun (Pakistan).


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yochanan Visser “Israel’s new strategy in the war with Iran; With Iran closing the military gap with Israel, IDF launches new ‘Iran Command’ and strategic plan to counter Tehran” van 16 februari 2020 op de site van Arutz Sheva