Drie Israëliërs besmet met coronavirus opgenomen in ziekenhuis in Japan

Plaatje hierboven: Michael Freund met enkele Chinese Joden in Kaifeng, China [beeldbron: Shavei Israel]

Drie Israëliërs aan boord van het in quarantaine geplaatste cruiseschip ‘Diamond Princess’ die in Yokohama afmeerden, testten positief op het coronavirus (Covid-19) en zijn in het ziekenhuis opgenomen in Japan. Het schip werd op 4 februari in quarantaine geplaatst en zal naar verwachting niet worden opgeheven voor 19 februari.

In een officiële verklaring zei het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken:

De Japanse autoriteiten hebben vanmorgen gemeld dat drie Israëli’s op het in Japan verankerde Diamond Princess-schip positief hebben getest voor het coronavirus en volgens het rapport dat we hebben ontvangen, is hun toestand redelijk. Verschillende passagiers worden nog steeds getest. Het ministerie van volksgezondheid staat in direct contact met de autoriteiten in Japan, de Wereldgezondheidsorganisatie en andere relevante instanties. 

Prof. Ron Nir-Paz, de belangrijkste expert in infectieziekten van het Hadassah-ziekenhuis, reist morgen naar Japan om een ​​Israëlisch echtpaar te vergezellen dat het coronavirus heeft opgelopen, volgens een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie heeft zijn inspanningen uitgebreid om te voorkomen dat het coronavirus Israël bereikt, door nieuwe protocollen in te voeren voor Israëliërs die naar huis terugkeren na reizen naar China en Zuidoost-Azië.

Het coronavirus blijft zich verspreiden door China en omliggende Aziatische landen. Uit de gegevens blijkt steeds vaker dat dit virus besmettelijk is, vooral in drukke omgevingen waar de bevolkingsdichtheid hoog is – zoals de dicht opeengepakte gebouwen in steden.

Temidden van tegenstrijdige voorspellingen en toenemende vrees over de komst van het coronavirus in Israël, bereidt het Sheba Medical Center zich voor met verschillende high-tech middelen: een telegeneeskunde-app waarmee patiënten zorg kunnen ontvangen in de isolatie maar met comfort van hun eigen huis; en robots die ziekenhuispatiënten kunnen behandelen om contact met personeel – en andere patiënten te minimaliseren.

De gezant van Chabad van de Joodse gemeenschap in de stad Yiwu, China, is momenteel in Israël, maar praatte over de hulp die hij zijn gemeenschap biedt. Hij vertelde dat de Joden in China zich grote zorgen maken:

De stad Yiwu heeft ongeveer 200 joden en andere Israëlische zakenmensen en ligt op ongeveer drie en een half uur van Shanghai. Mijn familie en ik verlieten China en kwamen naar Israël voor een familiesimcha nog voordat de epidemie uitbrak. Ik heb het gevoel dat ik zelfs vanaf hier op een missie ben. We hebben maskers naar de gemeenschap en naar het hele gebied gestuurd, omdat ons Chabad-huis het dichtst bij de stad ligt waar het coronavirus uitbrak. Alleen al in de laatste twee dagen hebben we nog 2.000 maskers verzonden.

Plaatje hierboven: Leden van de Joodse gemeenschap in Kaifeng, een stad van vier miljoen inwoners in de centraal in China gelegen provincie van Honan. Voor het eerst in meer dan 150 jaar vierde de kleine maar oude Joodse gemeenschap van de stad een gemeenschappelijke Pesach (Joodse Pasen) in  april 2014 [beeldbron: The Forward]


Bronnen:

♦ naar een artikel3 Israelis test positive for coronavirus on quarantined cruise ship off Japan” van 16 februari 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel “‘We need to make sure Israelis with the coronavirus get the best possible treatment’” en een artikelIsrael preps for coronavirus epidemic with apps, robots” en een artikelWhy did Jews pray for the nations of the world at the Western Wall?” en een artikelHealth Ministry expands measures to combat spread of coronavirus” van 16 februari 2020 op de site van Arutz Sheva