Palestijnse burgemeester ontslagen na deelname aan event in Tel Aviv omtrent tweestatenoplossing

De burgemeester van de stad Anabta van de Palestijnse Autoriteit naast Tulkarem in Area A, Hamdallah Hamdallah, moest zaterdag ontslag nemen nadat hij een conferentie bijwoonde in Tel Aviv samen met andere voormalige hoge PA-ambtenaren, ter ondersteuning van de ‘tweestatenoplossing’. De vergadering van vrijdag in Tel Aviv werd gehouden onder de vlag ‘Ja tegen de vrede’, ‘Nee tegen annexatie’ en ‘Twee staten voor twee volkeren.’

Berichten in de Hebreeuwse taal in de Israëlische media die de identiteit van enkele deelnemers aan de conferentie onthulden – een event van de Israëlische politieke linkerzijde – veroorzaakte politieke ravage in de Palestijnse Autoriteit en leidde tot het gedwongen ontslag van de burgemeester, volgens een rapport van Israel’s Channel 12 TV News.

Twintig Palestijnen namen deel aan de bijeenkomst. Onder hen: voormalig minister van Economie van de Palestijnse Autoriteit Bassem Khoury; Voormalige PA-ministers van gezondheid Fathi Abu Mughlieh en Sameeh al-Abed; Voormalig minister van PA lokaal bestuur Hussein al-A’raj; En voormalige PA-gevangenenzaken minister Ashraf al-Ajrami.

Andere leden van de delegatie met wie Hamdallah het evenement bijwoonde, verdedigden zich op sociale media en beweerden dat ze deelnamen aan de conferentie met goedkeuring van de regering van Ramallah, en de Israëlische deelnemers waren, net als zij, tegen het vredesplan van de regering Trump in het Midden-Oosten.

Volgens Channel 12 loopt het publieke debat in de Palestijnse Autoriteit verder over de deelname van de delegatie.

De Hamdallah Clan
De geviseerde burgemeester is familie van Rami Hamdallah, voormalig premier van de Palestijnse Autoriteit (tot 14 april 2019), die eveneens in Anabta is geboren.

De Hamdallah clan heeft wel een geduchte reputatie van overleg en gesprek met Israël, wat overigens door het Palestijnse leiderschap niet erg wordt gewaardeerd.

Wahid Hamdallah, een voormalige burgemeester van Anabta, die een kopstuk was van de terreurgroep het Democratisch Front voor de Bevrijding, had het voortdurend aan de stok met de Israëlische autoriteiten, wat zelfs leidde tot zijn afzetting in 1982.

Een ander familielid, Hafez Hamdallah uit Anabta coördineerde in de periode van het Britse Mandaat vredesgesprekken voor het Tulkarim Gebied met Israël. Zoals wordt uiteen gezet in het boek van Hillel Cohen uit 2008: ‘Army of Shadows; Collaboration with Zionism, 1917-1948’:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians outraged by ‘peace’ meeting with Israelis in Tel Aviv” van 15 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “PA Mayor Forced to Resign After Attending Leftwing Event in Tel Aviv Promoting Two-State Solution” van 15 februari 2020 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelMore Israelis support two-state solution via Trump plan than oppose it — survey” van 4 februari 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.