Slechts één goed antwoord op VN-Zwarte Lijst: ‘Bouw Bibi, bouw dan toch verdorie!’

De release van de VN-Mensenrechtenraad woensdag van zijn zwarte lijst van 112 bedrijven met financiële banden en zakelijke relaties met Israëlische Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria is een herinnering aan de kwetsbaarheid van Israël en de kwetsbaarheid van Joden wereldwijd.

De gemene, onverdeelde lijst, die opvalt voor boycotbedrijven die legitieme zaken doen met gezagsgetrouwe Israëli’s alleen omdat ze Joden zijn, is nog een ander voorbeeld van de anti-Joodse bloeddorstigheid van de door de VN geleide internationale gemeenschap.

De Gouden Lijst
Maar er zit ook een positieve kant aan de zaak. De waarheid is dat de woensdag vrijgegeven lijst helemaal geen zwarte lijst is, maar een gouden lijst. Het bewijst dat het in Judea en Samaria en Oost-Jeruzalem is – gebieden die ogenschijnlijk kunnen worden betwist – Joden en Arabieren bestaan ​​vreedzaam naast elkaar en bevorderen werkrelaties en vriendschappen.

Vanwege het plotselinge verzet van de regering tegen de toepassing van de Israëlische wet op de Jordaanvallei en de Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria voorafgaand aan de verkiezingen van 2 maart, is het diplomatieke pad naar Israëlische soevereiniteit over de gebieden belemmerd.

Maar er is een weg vooruit. Het heeft een diplomatieke component, maar het gaat vooral om gemeenschapsvorming. Vooruitlopend op de verkiezingen kan de regering een beslissing nemen met twee componenten. Ten eerste zou het besluit de regering ertoe verplichten de Israëlische soevereiniteit toe te passen op de gebieden waarover het Amerikaans-Israëlische comité momenteel overeenstemming heeft bereikt in overeenstemming met het Trump-plan.

Ten tweede zou het besluit een aanzienlijk bouw in strategische nederzettingsgebieden in Judea en Samaria goedkeuren en formeel goedkeuring geven aan de masterplannen van de gemeenschappen die in de afgelopen twee decennia in Judea en Samaria zijn gebouwd. Deze gemeenschappen hebben jarenlang geen formele goedkeuring gekregen vanwege internationale druk. Het is tijd om ze eerlijk te behandelen.

Een overheidsbesluit in deze zin zou drie vliegen in één klap slaan. Ten eerste zou het een passend antwoord zijn op de vrijgave van de antisemitische zwarte lijst door de VN-Mensenrechtenraad. Ten tweede zou het de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria aanzienlijk versterken ten voordele van zowel Israël als het Amerikaanse jodendom.

De Joodse gemeente Alon Shvut nabij Efrat Etzion
in Judea, Israël, voorbij de Groene Lijn

Bouw Bibi, bouw dan toch verdorie!
In het geval van Israël zou de bouw in strategisch vitale gemeenschappen en formele goedkeuring van de masterplannen van de jongere gemeenschappen het voor een vijandige democratische regering veel moeilijker maken om de greep van Israël op de gebieden te schaden en zo een veel minder kwetsbaar doelwit te maken voor diplomatiek pesten.

Verminderde motivatie van de Democratische en VN-belangen om Israël over deze gemeenschappen aan te vallen, wiens versterking nu het vooruitzicht zou vermijden om hen later gemakkelijk te vernietigen, zal ademruimte bieden voor Amerikaanse Joden. Progressieven zullen minder tijd besteden aan het richten van pro-Israëlische joden op hun steun aan Israël.

Dat uitstel zal de Amerikaanse Joden de gelegenheid geven hun middelen te reorganiseren op een manier die hun vermogen om Joodse burgerrechten te beschermen zal uitbreiden in het gezicht van een vijandige regering. Ten slotte zal een dergelijk regeringsbesluit Israël beschermen tegen de grillen van een linkse regering.

Het is voor een overheid veel gemakkelijker om geen controversiële actie te ondernemen dan om actie terug te schroeven nadat deze is ondernomen. Een Gantz-regering zou nooit een besluit nemen om de soevereiniteit over de Jordaanvallei en de Israëlische gemeenschappen te onderschrijven, of de bouw in strategische gebieden goed te keuren en de masterplannen van jonge gemeenschappen goed te keuren.

Maar het zou moeilijk zijn om een ​​regeringsbesluit van kracht te laten worden wanneer het aantreedt. En als Netanyahu en het door Likud geleide religieuze rechtsblok winnen op 2 maart, zal een beslissing in deze richting vóór de verkiezingen een beslissing nemen om de Israëlische wet daadwerkelijk toe te passen op de Jordaanvallei en de Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria, wat bij nader inzien meer zou lijken op een aardbeving.

De overwinning van Sanders in New Hampshire en de vrijgave van de antisemitische zwarte lijst door de VN-Mensenrechtenraden herinneren ons aan de gevaren die op de loer liggen. De overheid moet nu zionistische actie ondernemen om die gevaren te verminderen en het enthousiasme van onze vijanden te beteugelen.

De Joodse gemeente Beitar Illitt in de heuvels van Judea, Israël, voorbij de Groene Lijn


Bronnen:

♦ naar een artikel van Caroline B. Glick “Build Bibi, build” van 14 februari 2020 en een artikel van Nadav Shragai “Debunk the UNHRC ‘blacklist’” en een artikel van by Ariel Kahana en Efrat Forsher “Israel takes fight to UN Human Rights Council after release of settlement blacklist” van 13 februari 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Ben Chohen “Breaking down the UNHRC blacklist; The fact the overwhelming majority of the companies are Israeli indicates that there is a more sinister aim at work here” van 12 februari 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Slechts één goed antwoord op VN-Zwarte Lijst: ‘Bouw Bibi, bouw dan toch verdorie!’

Reacties zijn gesloten.