Egyptische uitgever van Israëlisch spionageverhaal vliegt voor 5 jaar achter de tralies

De oprichter van een Egyptische uitgeverij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het verspreiden van een Arabische versie van een controversiële Israëlische roman, zei zijn broer dinsdag.

De roman, getiteld The Angel: The Egyptian Spy Who Save Israel (2016), van de Israëlische schrijver Uri Bar-Joseph, portretteert Ashraf Marwan, de schoonzoon van de voormalige Egyptische president Gamal Abdel Nasser, als een spion voor de Joodse staat. Het boek was de winnaar van de National Jewish Book Award (Geschiedenis) in 2016 en werd door de American Association of Former Intelligence Officers (AFIO) geselecteerd als het beste inlichtingenboek van 2017.

De Egyptische uitgever Khaled Lotfi staat sinds 2018 terecht in een militaire rechtbank voor het publiceren van een Arabische versie van het boek (plaatje hierboven), twee jaar eerder. De uitgever, beschuldigd van het bezitten van ‘onthulde militaire geheimen’, werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf ondanks een beroep tegen een eerste uitspraak, vertelde zijn broer Mahmoud Lotfi aan het Franse persbureau AFP.

“Er is geen ander verhaal dan een presidentieel pardon,” zei hij. Marwan, die ook werkte als adviseur van president Anwar Sadat na de dood van Nasser in 1970, stierf in 2007 in mysterieuze omstandigheden in Londen. De Egyptische autoriteiten regelden een grote begrafenis en Marwan werd geprezen als een held.

Een 2018-film, uitgebracht op de Amerikaanse streamingsdienst Netflix, die gebaseerd is op het boek en getiteld werd als The Angel, werd op algemene verontwaardiging onthaald in de Egyptische media, die de film beschouwden als een manipulatie van de geschiedenis.

Uitgever Khaled Lotfi


Bronnen:

♦ naar een artikelEgyptian publisher gets five years in jail over Israeli spy book” van 2 januari 2020 op de site van Tje Jewish News

♦ naar een artikelEgyptian publisher gets 5 years in prison for distributing Israeli novel” van 25 december 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Egyptische uitgever van Israëlisch spionageverhaal vliegt voor 5 jaar achter de tralies

  1. Ook de Egyptische regering is niet gesteld op het openbaren van de waarheid als hun dat politiek niet uitkomt. Het is ook een waarschuwing voor de toekomst. Wat voor egypte geldt, geldt ook voor nederland. Zie de moord op Fortyun, die is vermoord door links en van Gogh die is vermoord door de islam. Zie ook de rechtzaak tegen Wilders. Groots opgezet door de VVD met medewerking van het ministerie van justitie. Hoe zo recht!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.