Opmerkelijk: Amerikaans Joodse delegatie voor een 4-daags bezoek in Saoedi-Arabië!

Plaatje hierboven: President en oprichter van de Conscience Foundation, rabbijn Arthur Schneier (rechts) en de secretaris-generaal van de moslimwereld, Mohammad Al-Issa, spreken tijdens een evenement voordat ze op 29 april 2019 een overeenkomst ondertekenen waarin wordt opgeroepen tot ‘bescherming van religieuze locaties over de hele wereld’ [beeldbron: Johannes Eisele/AFP]

De inspanningen om de weg voor de Arabieren te effenen voor normalisatering van de relaties met Israël, werpen stilaan hun vruchten af. Er is nog een lange weg te gaan maar toch …

Een delegatie van leden van de Conferentie van Voorzitters van Grote Amerikaanse Joodse Organisaties bezocht deze week Saoedi-Arabië, een primeur voor het overkoepelende orgaan voor Amerikaanse joden. Het wordt beschouwd als het eerste officiële bezoek aan het koninkrijk door een Amerikaanse joodse organisatie sinds 1994.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) noemde de bijeenkomst “een steek in de rug van het Palestijnse volk“.

Het Jewish Telegraphic Agency heeft vernomen dat het bezoek van maandag tot donderdag vergaderingen omvatte met senior Saoedische functionarissen, evenals met Mohammed al-Issa, de secretaris -generaal van de Moslimwereldliga die onlangs een door het Amerikaanse Joodse Comité georganiseerde delegatie naar Auschwitz leidde. Al-Issa wordt gezien als dicht bij Mohammed bin Salman, de kroonprins.

Echter, de minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië ontkende donderdag berichten in de media over een mogelijke ontmoeting tussen kroonprins Mohammed bin Salman en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, te midden van speculaties over het normaliseren van de banden tussen de Arabische Golfstaten en Israël.

Prins Faisal bin Farhan reageerde op de Engelse website van Al Arabiya in Saoedi-Arabië:

Er is geen ontmoeting gepland tussen Saoedi-Arabië en Israël. Het beleid van Saudi-Arabië is sinds het begin van dit conflict heel duidelijk geweest. Er zijn geen relaties tussen Saoedi-Arabië en Israël en het koninkrijk staat stevig achter Palestina.

De focus van de gesprekken tussen de kiezers van de Presidentenconferentie en Saoedische functionarissen was gericht op het bestrijden van terrorisme en die instabiliteit in het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië en Israël delen een gemeenschappelijke bezorgdheid over de activiteit van Iran in de regio en vrezen dat Iran een kernwapenprogramma ontwikkelt.

De Presidents Conference, een overkoepelend orgaan voor grote Amerikaanse joodse organisaties, werd in de jaren vijftig opgericht om een ​​uniforme Joodse stem te geven over kwesties van buitenlands beleid. Het is de laatste jaren verdeeld over verschillen in kritiek op het nederzettingenbeleid van Israël en de nauwe samenwerking met de Trump-regering.

Het is niet bekend welke componentorganisaties vertegenwoordigd waren in Riyad, maar het professionele leiderschap van de groep – Executive Vice President Malcolm Hoenlein en CEO William Daroff – is bekend, evenals de huidige lekenvoorzitter Arthur Stark. Een aantal organisaties koos ervoor om niet aanwezig te zijn, maar er was met name geen hervormingsbewegingsgroep aan boord.

Het bezoek signaleert wat een toenemende warmte zou kunnen zijn tussen sommige reguliere Amerikaanse joodse groepen en Saoedi-Arabië, dat de afgelopen jaren onder vuur is komen liggen vanwege het hardhandig optreden tegen dissidenten. In 2018 hebben Saoedische agenten Jamal Khashoggi, een Amerikaanse ingezetene en Saoedische staatsburger die op kritiek uitkwam op het regime, tijdens zijn bezoek aan Istanbul op brute wijze vermoord.

Maar Saoedi-Arabië heeft de afgelopen jaren ook nauwere informele banden met Israël gesmeed. In 1993 stuurde het Amerikaanse Joodse Congres een delegatie naar Saoedi-Arabië terwijl het vredesproces in Oslo op gang kwam. Een delegatie van het Amerikaanse Joodse Comité heeft het land in 1994 bezocht. De Anti-Defamation League heeft in het verleden ook delegaties gestuurd.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat het bezoek plaatsvond zonder de zegeningen en aanmoedigingen van de regering Trump en de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De schoonzoon Jared Kushner van president Donald Trump staat dicht bij bin Salman.

Kushner zoekt tractie voor het Israëlisch-Palestijnse vredesplan dat hij vorige maand onthulde, dat door het grootste deel van de internationale gemeenschap met scepsis is begroet. Netanyahu is ook voorstander van het plan en probeert zijn profiel als wereldspeler te verbeteren voorafgaand aan de verkiezingen in Israël volgende maand – het derde land in minder dan een jaar.

Plaatje boven en onder: Mohammad al-Issa, secretaris-generaal van de Moslimwereldliga en een voormalige Saoedische minister, leidt de gebeden tijdens een historische bezoek aan herdenkingsmonument in Auschwitz-Birkenau, Polen, op 23 januari 2020 [beeldbron: Bartosz Sieflik/AFP]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “In first, umbrella US Jewish group sends delegation to Saudi Arabia” van 13 februari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelSaudi Minister Denies Any Plans for Crown Prince to Meet Israeli PM” van 13 februari 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelSaudi crown prince won’t meet Netanyahu, Riyadh says” van 13 februari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsrael delegation to visit Saudi Arabia in 2020” van 4 mei 2019 op de site van Middle East Monitor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.