Hamas lanceert brandballonnen naar Israël en zegt dat ze het ‘nooit meer’ zullen doen, ppfftt

Plaatje hierboven: In de horror-thriller “It” (2017) van regisseur Andy Muschietti dat gebaseerd is op een verhaal uit 1986 van Stephen King, probeert de monsterachtige clown Pennywise kinderen te verleiden met een rode ballon, om hen vervolgens op bloederige wijze af te maken [beeldbron: screenshot IMDB]

Een aantal brandballonnen ontploften op donderdagvoormiddag boven Israëlische gemeenschappen nabij de grens met Gaza, waaronder een die tot ontploffing werd gebracht boven een school. Studenten op de basisschool in de zuidelijke stad Sderot haastten zich vervolgens naar de bommenschuilplaatsen.

Niemand raakte lichamelijk gewond, maar naar verluidt leden verschillende mensen aan angstaanvallen. Een tweede vermoedelijk explosief werd gevonden buiten een andere school in Sderot. Ook donderdag ontplofte een explosief in de lucht over gemeenschappen in de regio Sdot Negev, die grenst aan de Gazastrook. Er waren geen onmiddellijke meldingen van letsel of schade.

De lanceringen van de ballonnen kwamen er ondanks een bericht van eerder deze week dat de lanceringscellen van de Gaza-ballonnen zouden stoppen met vuren. Gisteren, donderdagavond, leek het er in elk geval op dat Israël en de Hamas-terreurgroep andermaal een wapenstilstand bereikten, na weken van spanning en onrust langs de grens met Gaza.

Een Israëlische defensieambtenaar vertelde verslaggevers dat Hamas “berichten naar Israël had gestuurd dat ze eenzijdig hadden besloten te stoppen met het lanceren van ballonnen en raketvuur op Israël.” In ruil daarvoor zou Israël een einde maken aan de sancties tegen Palestijnen in de Strip, met name de intrekking van ongeveer 500 vergunningen voor zakenlieden uit Gaza en een beperking van de visserijzone tot 10 zeemijl vanaf de gebruikelijke 15.

De afgelopen weken zijn er explosieven met ballonnen gelanceerd vanuit Gaza naar Israël, waarbij in sommige gevallen tientallen van dergelijke apparaten elke dag werden gelanceerd, evenals raket- en mortiervuur ​​vanuit de Strip. “Vanavond en het komende weekend zal dienen als een test van de stabiliteit,” zei de Israëlische defensieambtenaar in een verklaring.

De duidelijke doorbraak kwam nadat het Egyptische leger en de Verenigde Naties deze week tussenbeide kwamen en delegaties op maandag en woensdag stuurden, volgens Palestijnse rapporten.

De Libanese pro-Hezbollah Al-Akhbar-krant meldde dinsdag, onder vermelding van niet nader genoemde bronnen in Palestijnse terreurgroepen, dat de Egyptische delegatie een bericht van premier Benjamin Netanyahu aan Hamas had overgebracht waarin hij eiste ‘een terugkeer naar rust.’

De bronnen vertelden dagelijks dat de boodschap van Netanyahu, die de Egyptische delegatie zondag van Israëlische veiligheidsfunctionarissen in Tel Aviv ontving, een dreiging bevatte dat Israël “een grote klap zou uitdelen aan Hamas met Amerikaanse en internationale dekking” als de rust niet wordt hervat. Deze week dreigden Israëlische politici publiekelijk met een harde militaire reactie als de aanvallen vanuit de Gazastrook door zouden gaan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Defense official: Hamas agreed to halt rockets, balloons; Israel ends sanctions” en een artikelBalloon-borne bomb explodes over Gaza-area school, sending kids to shelters” van 13 februari 2020 op de site van The Times of Israel