IDF vestigt nieuw Iran Commando in zijn meerjarenplan ‘Momentum’

De Stafchef van de Israel Defense Forces, generaal (rav aluf) Aviv Kohavi (plaatje hierboven) heeft op donderdag 13 februari ’20 meerdere details vrijgegeven omtrent zijn meerjarenplan dat het leger dodelijker, sneller, beter opgeleid en beter in staat wil maken om de Joodse staat te verdedigen tegen de dreigingen waarmee het vandaag wordt geconfronteerd.

Generaal Kohavi zei:

In de noordelijke en zuidelijke arena’s is de situatie gespannen en precair en klaar om in een conflict te verslechteren, ondanks het feit dat onze vijanden niet geïnteresseerd zijn in oorlog. In het licht hiervan is de IDF in een versneld voorbereidingsproces geweest. Het plan zal de dodelijkheid in de IDF vergroten, zowel qua reikwijdte als qua nauwkeurigheid. Door de uitdagingen om ons heen kunnen we niet wachten – daarom is het meerjarenplan aan de gang, ondanks de complexiteit.

Het plan ‘Momentum‘ (of Tenufa genoemd in het Hebreeuws) zal enorme investeringen in de ontwikkeling van de arsenalen van de IDF met zich meebrengen, waaronder het vergroten van de verzameling middelgrote drones, het verkrijgen van grote aantallen precisiegeleide raketten uit de Verenigde Staten en de aanschaf van extra luchtverdedigingsbatterijen.

Commando Iran
De IDF zal een belangrijke generaal aanwijzen om een ​​nieuw Iran Commando te leiden dat moet worden opgezet als een van de prioriteiten van het 5-jarige plan van de stafchef luitenant generaal Kochavi.

Het Commando Iran zal zich richten op het analyseren van bedreigingen en het in kaart brengen van tegencampagnes tegen het Iraanse terrorisme.  Het zal de technologische middelen versterken voor straaljagers om vijandelijke doelen, intelligentie, het verzamelen van inlichtingen door satellieten te vernietigen, evenals cybercapaciteiten, zowel defensief als offensief.

Het leger zal zijn trainingsoefeningen ook sterker richten op stedelijke gevechten, omdat het gelooft dat zijn soldaten eerder in steden en dorpen vechten dan in de open velden waar momenteel veel oefeningen worden gehouden. Ondanks het zware prijskaartje van het Momentum meerjarenplan, weigerde de IDF commentaar te geven op hoe het van plan was te betalen voor de nieuwe wapens en verdedigingssystemen, omdat het ministerie van Financiën de noodzakelijke budgetverhoging niet heeft goedgekeurd.

Het plan is formeel van kracht geworden per 1 januari 2020, maar de IDF streeft ernaar enkele van de voorstellen vóór die datum in te voeren. Het Momentum Plan is bedoeld als leidraad voor de IDF voor de komende vijf jaar. Het zal slagen in het stroomlijnende en kostenbesparende Gideon Plan, dat werd ontwikkeld door Kohavi’s voorganger Lt. Gen. (res.) Gadi Eisenkot. Kohavi legde het raamwerk voor het Momentum-plan in april 2019 uit, en de top van de IDF besteedde de afgelopen zes maanden aan het uitwerken van de fijnere details van de revisie.


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF launches new 5-year program; ‘Tnufa’ program’ for 2020-2024 aims to enhance Israel’s military edge, prepare for new threats” van 13 februari 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelMomentum: IDF establishes new Iran Command in multi-year plan” van 13 februari 2020 op de site van Behind The News

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “IDF unveils ‘Momentum Plan’ to make it deadlier and faster, if it can pay for it” van 24 oktober 2019 op d esite van The Times of Israel