Israël tegen Iran op de tatami in Parijs: Wanneer vriendschap en respect de politieke rotzooi overstijgen

De Iraanse judoka Saeid Mollaei (links) en zijn Israëlische tegenhanger Sagi Muki (rechts) vierden hun vriendschap door samen te poseren voor een foto tijdens het weekend op de Paris Slam 2020 en vervolgens de foto te delen op hun respectieve Instagram-accounts.

De 27-jarige Mollaei plaatste de foto op Instagram met het bijschrift: “Omdat vriendschap belangrijker is dan wat dan ook en omdat hij gewoon mijn vriend is“, terwijl Muki, die vorig jaar het Judo Wereldkampioenschap in Tokio won, schreef: “Vriend voor het leven !! ! Tag Israel en Iran mensen voor vrede!” Hij voegde eraan toe over Mollaei: “Ik heb hem ontmoet in Grand Slam Parijs. Twee wereldkampioenen maar daarvoor twee goede vrienden.

De twee atleten ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens de competitie, die op 8-9 februari in Frankrijk werden gehouden. Mollaei en Muki kregen veel ondersteuning van gebruikers van sociale media voor het plaatsen van de foto, onder meer van de Israëlische judoka Ori Sasson.

Mollaei vluchtte naar Duitsland nadat de Iraanse autoriteiten hem hadden opgedragen zich terug te trekken uit de halve finale van de Wereldkampioenschappen Judo 2019 in Tokio in augustus om te voorkomen dat ze mogelijk tegen Muki ingingen.

De acties van Iran hebben ertoe geleid dat de Internationale Judofederatie de Judofederatie van Iran heeft geschorst van alle activiteiten van de internationale organisatie. In september belde Mollaei zijn vriend Muki tijdens een interview met de Duitse nieuwsuitzending Deutsche Welle, bedankte hem voor zijn steun en zei dat hij hoopt hun vriendschap buiten competities te “verlengen”.

In november feliciteerde Muki Mollaei met zijn competitiedebuut als onderdeel van het Grand Slam Osaka Refugee Team in het Judo Grand Slam in Osaka, Japan. Mollaei antwoordde door de Israëliër zijn ‘beste vriend’ te noemen en zei: ‘Het maakt niet uit wie wint, het gaat erom vriendschap.’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Iranian, Israeli Judokas Celebrate Friendship With Joint Picture From Paris Grand Slam” van 11 februari 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel “Israeli judoka makes ‘friend for life’ with Iran champ who fled country” van 11 februari 2020 op de site van The Algemeiner