Oud-premier Ehud Olmert haalt in NY samen met Abbas het vredesplan van 2008 weer uit de kast

Plaatje hierboven: New York, 11 februari 2020. PA-chef Mahmoud Abbas, ontmoette voormalig premier Ehud Olmert (rechts) en verbond zich ertoe de vredesbesprekingen te hervatten, waar Abbas ze tien jaar geleden had afgebroken met de voormalige Israëlische leider [beeldbron: Bryan R. Smith/AFP]

De Palestijnse leider Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, is bereid om met het Kwartet voor het M-O vredesgesprekken te houden met Israël op basis van het Annapolis-proces van 2008 dat hij met oud-premier Ehud Olmert had aangegaan. Dat vergevorderd proces was in 2008 afgesprongen nadat Olmert verwikkeld raakte in een corruptieschandaal en moest opstappen.

Kort voor zijn vertrek naar New York had Mahmoud Abbas zijn volk opgeroepen om de ‘volkse verzetsactiviteiten’ op te drijven om te protesteren tegen de ogenschijnlijke ‘samenzwering’ van de Amerikaanse president Donald Trump, die tot nu toe geresulteerd heeft in de dood van drie jonge Palestijnse mannen op de Westelijke Jordaanoever, die werden neergeschoten door de Israel Defense Forces terwijl ze soldaten aanvielen met brandbommen.

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, is een man van vrede en de beste onderhandelingspartner van Israël, zei de voormalige Israëlische premier Ehud Olmert maandag in New York, het non-stop Palestijnse terreur & geweld negerend in eigen land. “Hij is een man van vrede. Hij is tegen terreur. Hij is de enige partner waarmee we kunnen omgaan,” zei Olmert tijdens een gezamenlijke persconferentie met Abbas in een hotel.

Olmert, die met Abbas onderhandelde toen hij in functie was, zei onder leiding van de voormalige Amerikaanse president George Bush dat hij uit persoonlijke ervaring wist wat een belangrijke bondgenoot Abbas was. “Het is belangrijk voor mij als iemand die met Abbas heeft onderhandeld,” om een ​​dergelijke verklaring af te leggen, zei Olmert.

Daarmee verwees hij naar zijn vergevorderd vredesplan (kaartje hieronder) en naar de Annapolis Conferentie van 20 november 2007 waaraan werd deelgenomen door China, de Arabische Liga, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties:

Olmert’s vredesplan 2008

Olmert zei dat hij wilde benadrukken dat hij een kans zag voor een hernieuwde dialoog in het Trump-vredesplan. “Het Trump-plan herhaalt één basisprincipe dat het uitgangspunt is voor alles, een tweestatenoplossing,” zei Olmert. “Dit deel van het plan moet door beide partijen worden nagestreefd. Ik hoop dat de Palestijnse kant en de president en zijn hoofdadviseur Saeb Erekat niet zullen negeren dat er een verbintenis bestaat voor een tweestatenoplossing“, zei Olmert.

Danon bekritiseerde  Olmert voor het houden van een gezamenlijke persconferentie met Abbas. “Op dezelfde dag dat Abu Mazen faalde in zijn poging om de VS en Israël in de Veiligheidsraad hier bij de VN te veroordelen, steunt Olmert Abu Mazen. Hij onderschrijft diplomatiek terrorisme tegen Israël. Het is een schande,” zei Danon.

Premier Benjamin Netanyahu haalde uit naar Olmert voor het houden van de persconferentie met Abbas en noemde het een ‘dieptepunt’. “Het is een schande,” zei Netanyahu, erop wijzend dat het kwam na de drie jaar van werken aan Zijn rol om de erkenning van de Israëlische soevereiniteit door de Amerikaanse president Donald Trump te waarborgen.

Dat een voormalige ‘premier van Israël … naar Abu Mazen [Abbas] gaat om het [Trump] -plan te bestrijden, is ondenkbaar. Maar het is denkbaar omdat toen hij premier was, Olmert naar Abu Mazen terugging en hem soevereiniteit aanbood over de Westelijke Muur en de Tempelberg aan,” zei Netanyahu. “Natuurlijk wil Abbas terug naar het Annapolis-plan van 2008,” zei Netanyahu, “omdat dat pre-’67 lijnen terug op de tafel zouden komen, nu ze zijn verwijderd. Ik heb gevochten om dit plan te voorkomen op basis van de pre-67 lijnen,” zei Netanyahu.

♦ De thans 74-jarige Ehud Olmert is een Israëlische politicus en advocaat. Hij diende als de 12e premier van Israël van 2006 tot 2009 en daarvoor als kabinetsminister van 1988 tot 1992 en van 2003 tot 2006. Tussen zijn eerste en tweede ambtsperiode als kabinetslid, diende hij als burgemeester van Jeruzalem van 1993 tot 2003. Na zijn aftreden op 30 maart 2009 op beschuldiging van corruptie, zat hij na zijn proces in 2016 een paar maanden in de cel. In juli 2019 annuleerde hij een gepland bezoek aan Zwitserland nadat de autoriteiten van het land Israël hadden meegedeeld dat hij zou worden verhoord voor het plegen van mogelijke oorlogsmisdaden in Operatie Cast Lead.


Bronnen:

♦ naar een artikelOlmert and Abbas meet in New York, urge direct talks as Trump plan rejected” van 11 februari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Olmert: Abbas is Israel’s best negotiating partner” van 12 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “Palestinians: After Inciting Violence, Abbas Comes to New York To Fight a Peace Plan” van 10 februari 2020 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Oud-premier Ehud Olmert haalt in NY samen met Abbas het vredesplan van 2008 weer uit de kast

Reacties zijn gesloten.