Had de Bijbel gelijk? Inscriptie in Abel Beth-Maacah kan de grenzen van het oude Israël bevestigen

Plaatje hierboven: De oude Bijbelse stad Abel Beth-Maacah. De opgravingen van 2013 hebben vier nederzettingsfasen blootgelegd, die 2,25 m dieper lagen. De eerste drie fasen behoren tot de IJzertijd I (1200-1000 v.Chr.) en de IJzertijd IIa (1000-925 v.Chr.), Terwijl het hoogste niveau dateert uit de middeleeuwen en de Ottomaanse periode. Het oudste niveau eindigde in een vernietiging [beeldbron: BibleWalks]

Hoe ver naar het noorden strekte het bijbelse koninkrijk Israël zich uit? Een nieuw ontdekte inscriptie in de Hebreeuwse taal zou kunnen bevestigen dat de grens van het oude Israël gebieden bereikte waar sommige archeologen eerder sceptisch over waren, waardoor het bijbelse verslag werd bevestigd.

De inscriptie werd ontdekt op de site van Abel Beth-Maacah, vertelden archeologen Dr. Naama Yahalom-Mack en Dr. Nava Panitz-Cohen van het Instituut voor Archeologie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem aan de Jerusalem Post. Abel Beth-Maacah wordt verschillende keren in de Bijbel genoemd:

“Ben-hadad reageerde op het verzoek van koning Asa; Hij stuurde zijn legercommandanten tegen de steden van Israël en veroverde Ljon, Dan, Abel-Beth-Maacah en heel Chinneroth, evenals het hele land Naphtali. [I Koningen 15:20]

Later, in II Koningen 15:29, is te lezen dat de stad op de lijst van overwonnenen staat door de koning van Assyrië. Zoals de onderzoekers hebben uitgelegd, werd de prominente tell ontdekt in de 19e eeuw en geïdentificeerd met de stad die in de Bijbel wordt genoemd vanwege de locatie en de gelijkenis tussen de naam van het Arabische dorp Abil al-Qameh dat er bovenop lag met de oude bijbelse naam.

Het ligt op de grens met Libanon, niet ver van de grens met Syrië. “Het is een zeer grote en prominente site en voordat we acht jaar geleden aan ons project begonnen, was het nooit opgegraven, mogelijk vanwege de grenslocatie,” vertelde Panitz-Cohen aan J-Post.

De archeologen wezen erop dat de stad 3000 jaar geleden ook op het kruispunt lag van verschillende politieke entiteiten, namelijk het Koninkrijk Israël, het Aramese koninkrijk en de Feniciërs, die geen deel uitmaakten van een verenigde staat maar in verschillende onafhankelijke steden langs de noordelijke kust woonden Kust.

Plaatje hierboven: Kaart van het gebied rond Abel tijdens de Kanaänitische en Israelitische periode. Tijdens de 13e eeuw voor Christus veroverden de Israëlieten onder leiding van Joshua grote delen van Kanaän. Het land was verdeeld over de 12 stammen, maar sommige van de Kanaänitische bolwerken en gebieden werden niet veroverd. Abel Beth Maacah werd geërfd door de stam van Naphtali, hoewel later de stam van Dan naar het gebied van Laish (Banias) ten oosten van Abel verhuisde [beeldbron: BibleWalks]

Hoewel Abel Beth-Maacah in de loop der jaren verschillende belangrijke ontdekkingen heeft opgeleverd, waaronder een uniek kunstwerk in de vorm van de fijn gebeitelde kop van een bebaarde man – evenals beeldjes, zeehonden en potten – hebben de archeologen tot nu toe geen niets aangetroffen dat de politieke band van de stad in de IJzertijd laat begrijpen.

De vraag die archeologen stellen is aan wie ze hun belasting hebben betaald. Dit verandert echter niet noodzakelijk de cultuur, de culten, het aardewerk en de keuken van de stad. Misschien betekent het dat de Israëlieten, de Arameeërs en de Feniciërs in die tijd, 10e en 9e eeuw voor Christus [E], veel culturele kenmerken deelden,” zei Panitz-Cohen.

Aan het einde van de opgraving afgelopen zomer vond het team, onder leiding van de twee archeologen van de Hebreeuwse Universiteit en prof. Robert Mullins van de Azusa Pacific University in Los Angeles, vijf gebroken potten in een gebouw uit de IJzertijd. Pas veel later, toen Antiquities Authority restaurateur Adrienne Ganur eraan werkte, beseften ze dat een van de potten een inktinscriptie had, vrij zeldzaam voor die tijd.

Na verdere studies zei prof. Christopher Rollston van de George Washington University in Washington dat de inscriptie het woord Lebenayau of ‘behorend tot Benayau‘ bevatte, een naam gevormd uit Bana – dat in het Hebreeuws en veel Semitische talen verwijst naar het concept van gebouw – en het theofore einde ‘yahu‘ – verwijzend naar JHWH, de God van de Israëlieten.

Yahalom-Mack en Panitz-Cohen legden uit dat er meer onderzoekswerk nodig is om te bewijzen dat Abel Beth-Maacah deel uitmaakte van het Koninkrijk Israël. De pot kan van veraf zijn meegenomen en de naam is in een later stadium geschreven, of de stad was misschien de thuisbasis van mensen met verschillende culturele en etnische identiteiten.

Sommige antwoorden zullen komen van verder onderzoek naar het artefact, dat aan de gang is. Bijvoorbeeld het testen van de bron van de klei waaruit de pot is gemaakt. Een cruciale vraag over de inscriptie is ook gerelateerd aan de datering: de archeologen denken dat deze waarschijnlijk dateert uit de tweede helft van de 9e eeuw v.Chr., of uiterlijk het begin van de 8e.

Als dit waar zou blijken te zijn, zou de inscriptie een van de vroegste voorbeelden zijn van dit type noordelijk theoforisch einde. Andere mysteries omringen Abel Beth-Maacah. Bijvoorbeeld het feit dat ze “culturele activiteiten hebben geïdentificeerd, waarvan sommige uniek zijn, die verschillen van archeologische uitingen van religieuze activiteiten op hedendaagse locaties,” merkte Yahalom-Mack op.

Of dat de site tot nu toe geen enkel teken vertoont van de vernietiging van de late 8e eeuw v.Chr door de Assyrische verovering, die in de Bijbel wordt genoemd en op andere locaties in het gebied is verschenen. Antwoorden op deze problemen kunnen deze zomer worden gevonden wanneer het team terugkeert voor een nieuw graafseizoen.

Komende zomer gaan we weer een maand opgraven, met de nadruk op het gebied en het gebouw waar we de potten hebben gevonden, naast andere intrigerende ijzertijdcontexten,” concludeerde Yahalom-Mack. “Als het een vernietigd gebouw bleek te zijn, zal het de eerste vernietiging uit de IJzertijd II zijn die we tegenkomen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rossella Tercatin “Was the Bible right? Inscription may confirm ancient Israel’s borders; Abel Beth-Maacah is mentioned in the Bible several times” van 8 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelAbel Beth Maacah – An important Canaanite and Israelite city in the northern part of Israel” op de site van Bible Walks

Een gedachte over “Had de Bijbel gelijk? Inscriptie in Abel Beth-Maacah kan de grenzen van het oude Israël bevestigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.