Het Romeinse Plein in Jeruzalem is na bijna 2000 jaar weer open voor het publiek

“Het is als een gelaagde taart”, beschreef Gura Berger, woordvoerster van de Oost-Jeruzalemse ontwikkelingsmaatschappij, in het Hebreeuws bekend als Pituach Mizrach Yerushalayim (PAMI), de historische site uit 135 CE die zich bevindt onder de huidige Damascus Poort aan de noordkant van de Oude Stad van Jeruzalem.

Het Romeinse Plein, dat op zondag heropend werd door PAMI en het ministerie van Jeruzalem en Erfgoed, toont die lagen steen en geschiedenis alsof het een tiramisu cake was. Op zondag kregen journalisten de kans om in de voetsporen te treden van degenen die de afgelopen 2000 jaar aan deze kant van de stad leefden en liepen als onderdeel van de inhuldiging over het Romeinse plein, dat onlangs werd heropend door PAMI en het ministerie van Jeruzalem en erfgoed.

De lagen van tijd zijn duidelijk zichtbaar vanaf de Romeinse poorten bogen tot de stenen gebruikt tijdens de verschillende periodes van de geschiedenis, de architectuur en de grote dreigende torens die zowel de Romeinse poort als de Damascus-poort flankeren. Berger vertelde de Jerusalem Post dat de poort en het plein in de jaren 1930 werden blootgelegd en opgravingen werden gedaan in de jaren 1960 met verdere overblijfselen en opgravingen die plaatsvonden in de jaren 1980.

Plaatje hierboven: De entreekamer, die leidt naar de trappen van een toren die de Romeinse poort flankeert die gebouwd werd in 135 na Chr. en te vinden is onder de Damascus Poort het in het oude stadscentrrum van Jeruzalem, aka de Oude Stad [beeldbron: Ilanit Chernick/J-Post]

Archeoloog en graafmachine Dr. Shlomit Weksler-Bdolah van de Oudheden van Israël legden uit dat ze tot voor kort geloofden dat de stad onder de Romeinen en Byzantijnen ommuurd was, maar ze zei dat ze meenden dat dit niet het geval was. Wat ze ook als ‘buitengewoon’ benadrukte, waren de ‘twee torens aan weerszijden van de poort’, die er nog steeds staan ​​en die door de Ottomanen werden bewaard toen ze in de 16e eeuw onder Sultan Suleiman de Grote de Damascus-poort bouwden.

Bdolah wees erop dat “de Romeinse overwinningspoort werd gebouwd door keizer Hadrianus Augustus om de triomf van zijn leger over Joden te paraderen tijdens de opstand van Bar Kokhba” die ongeveer drie jaar duurde (plaatje bovenaan). Ze nam de aanwezigen terug mee in de geschiedenis van de Damascus Poort uitleggend.

Daarna nem ze hen mee onder de poort om verschillende bewijzen van Kruisvaarders-geschiedenis uit de 11e en 12e eeuw te tonen die ook de restanten van een nieuwe voorste poort bevatte die een paar meter was gebouwd boven die van de Romeinse poort, en ten slotte de Romeinse poort en het plein gebouwd in de 2e eeuw.

Volgens Weksler-Bdolah was er in de tijd van de kruisvaarders ook een kapel naast het gebied van de Romeinse poort en werd er ook een waterput gevonden. De Romeinse poort was ook nog in gebruik tijdens de Byzantijnse en Kruisvaardersperiode.

Terwijl de groep op weg was naar de historische plek, wees Berger de Post op een markering in een van de stenen in oude Herodiaanse stijl, die groot, vlak en glad zijn. “Dit was een merkteken dat werd gemaakt door de steenmetselaar om aan te geven hoeveel stenen werden gemaakt, zodat hij wist hoeveel stenen hij had gemaakt voor betaling. Sommige van de stenen, die uit het tijdperk van de Tweede Tempel stammen, werden hergebruikt in enkele constructies van de Romeinse keizer.

Weksler-Bdolah legde uit dat “elke laag aangeeft wanneer een rijk werd verslagen en wanneer een nieuw rijk opkwam omdat ze er bovenop bouwden en in sommige gevallen de achtergelaten infrastructuur gebruikten. “De Ottomaanse muur, die een ander, kleiner soort steen gebruikte, werd gebouwd bovenop deze oude fundamenten,” voegde ze eraan toe.

De poort, die prachtig is, heeft nog steeds de basis van twee bogen die langs de zijkanten flankeren. Het heeft ook een Romeinse inscriptie op de bovenkant die de archeologen konden ontcijferen, waarin staat dat deze poort de ingang was van Aelia Capitolina, wat Jeruzalem werd hernoemd na het vernietigen van de Bar Kochba-opstand.

De centrale boog is ongeveer 40 meter breed, terwijl de poort zelf ongeveer 20 meter lang is en destijds prachtig was versierd met alleen de overblijfselen hiervan nog steeds zichtbaar vandaag. Het was hier dat iedereen die door de poort naar de stad ging, een verharde weg, belasting moest betalen om naar binnen te gaan.

Toen de groep door de poort ging, werden ze meegenomen naar een kamer die leidt naar de trap die bezoekers naar de bovenkant van de linkertoren kan brengen. De kamer was ooit in open lucht, maar Berger legde uit dat het een dak kreeg tijdens de Kruisvaarders-periode. De gebruikte stenen zijn mooi, maar staan ​​zichtbaar in contrast met de Herodiaanse stenen in de kamer.

De Damascuspoort omstreeks 1850. Bedoeiënen kamperen voor de ingang

Berger liet zich op het plein zelf zien en liet de Post zien hoe de vloer, die nog steeds de originele is, groeven heeft uitgehouwen in de steen om te voorkomen dat wagens of wagons wegglijden, vooral wanneer ze nat waren. In het midden van het massieve plein stond ook een groot standbeeld van Hadrianus.

Tijdens de inhuldigingsceremonie benadrukte de burgemeester van Jeruzalem, Moshe Lion, zijn trots en opwinding over het feit dat hij op deze site was. “Dit is slechts een deel van de geschiedenis van het Joodse volk in Jeruzalem,” zei hij, eraan toevoegend dat de geschiedenis van deze poort “belangrijk voor ons is … we moeten trots zijn op deze geschiedenis.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ilani Chernick “Roman Square reopens in Jerusalem after almost 2,000 years” van 10 februari 2020 op de site van The Jerusalem Post